Bukarest–Brasov-Sibiu-Sighisoara-Cluj Napoca-Baia Mare-Sapanta-Barsana-Moldovita monestry-Cluj Napoca-Timisoara-Budapest
Branin linna, Râşnovin linna, Pelesin ja Pelesorin linna, Prejmerin linnoituskirkko,Harmanin linnoituskirkko
Brasov
Seuraavana aamuna siirryimmekin Brasoviin, joka on yksi Romanian suosituimmista käyntikohteista.
Junamatka Bukarestistä Brasoviin kesti 2½ h ja hintaa kahden henkilön lipulle tuli hieman yli 150 leu.
Melkein keskellä Romaniaa sijaitseva Brasovin syksyisemmät lämpötilat ja ruskaan pukeutuneet puut palauttivat matkailijan oikeaan kalenterikuukau-teen.
Keskiaikaa huokuvassa Brasovissa on nähtävissä paljon goottilaista, barokki- ja renessanssiarkkitehtuuria sekä runsaasti historiallisia nähtävyyksiä.
Kaupungin lähellä kohoaa eteläisen Karpaasien vuoristo, joka luo kaupungin silhuetille kauniit kehykset.
Kumpuilevat pellot, tiheät metsät ja vuosisatoja vanhat saksikylät vie hetkessä mielikuvituksen matkaan ja maalaa verkkokalvoille satukirjojen maisemasivun.
Rautatieasema sijaitsee yli 3 km:n päässä Vanhasta kaupungista.
Bussi nro 4 kulkee rautatieaseman ja Vanhan kaupungin välillä.
Yksittäislipun hinta on 2 leu ja päivälippu maksaa 6 leu.
Liput myydään lippuautomaateissa tai kioskeissa, lippu tulee leimata bussissa. Brașovissa on laaja joukkoliikenneverkosto, joka koostuu linja- ja johdinautoista.
Vanhassa kaupungissa, pääsee helposti kaikkialle jalkaisin, koska kaikki Brasovin tärkeimmät nähtävyydet sijaitsevat lähellä toisiaan.
Kaupungin historia juontaa juurensa 1100-luvulle.
Brasovin mainio sijainti Ottomaanien valtakunnan ja Länsi-Euroopan yhdistävien kauppareittien risteyksessä mahdollisti paikalle muuttaneille saksilaisille kauppiaille huomattavan varallisuuden ja vahvan poliittisen vaikutusvallan alueella.
Tämä näkyi myös kaupungin aiemmassa nimessä Kronstadt, joka tarkoittaa kruunukaupunkia.
Brașovin linnoitus Cetatea Brașovului puolustavine torneineen pystytettiin kaupungin ympärille.
Massiiviset kivimuurit ja seitsemän linnaketta ovat näkyvissä vielä tänäkin päivänä. Alkuperäisestä seitsemästä linnakkeesta vain muutama on säilynyt.
Keskiajalla Brasov oli yksi alueen tärkeimmistä kauppakeskuksista, ja pian sen jälkeen siitä tuli luterilaisen uskonnon pääkeskus sekä alueen kulttuurinen ja tieteellinen keskus.
Vanhan kaupungintalon aukiota Piața Sfatului reunustavat värikkäästi maalatut koristeelliset barokkitalot.
Aukio oli jo keskiajalla kaupungin keskus, jossa pidettiin viikoittaisia markkinoita.
Olin aina luullut, että tarina Pillipiiparista on paikallinen ja liittyy Hamelniin ja Saksaan, mutta kappas, Grimmin veljesten sadussa Pillipiiparia seuraamaan lähtenee lapset päätyvät Transilvian Brasoviin, juurikin tälle aukiolle. Näin ne legendat muuttuvat ja paisuvat.
Vilkas aukio on edellee Brasovin keskiaikaisen historiallisen keskustan sydän, jossa on hyvä paikka pitää tauko ja seurata ihmisvilinää. Nykypäivän aukio ei myöskään anna vihjeitä sen pimeästä menneisyydestään julkisten oikeudenkäyntien ja teloitusten paikkana keskiajalla.
Aukiolla sijaitseva vuonna 1420 rakennettu Casa Sfatului toimi useiden vuosisatojen ajan kaupunginvaltuus-ton kokouspaikkana.
1600-luvun alussa sen vartiotornista tuli paikka, josta trumpetisti ilmoitti soitollaan tasatunnit, miksi torni sai lempinimen Trumpetin torni.
1608 salamaniskusta syttynyt tulipalo saatiin vaivoin sammutettua. Sammutuksessa ei säästelty keinoja, sillä paloa sammutettiin veden lisäksi viinillä, etikalla ja maidolla.
Ennen tätä rakennuksessa toimi vankila sekä tuomioistuin, jossa oikeudenkäynnit ja syylliset tuomittiin kuolemaan. Kuolemanrangaistuksen täytäntöönpanotavat vaihtelivat vankien sosiaalisen aseman mukaan. Noidat poltettiin roviolla, rosvot hirtettiin ja korkea-arvoiset mestattiin ajan tyyliin näyttävästi.
Rakennuksen keskeinen sijaintii on aiheuttanut vastustusta myös historian saatossa.
Itävaltalainen komentaja, joka asui rakennuksessa Raatihuonetta vastapäätä vaati Raatihuoneen tornin vanhan kellon poistamista sillä perusteella, että hänen papukaijaansa sekosi kellon kumahtelusta.
Kapinahan vaatimuksesta syntyi, ja lopulta kello pelastettiin. Raatihuone pelastettiin myös kahdesti purkamiselta. Ensimmäisen kerran 1900-luvun alussa ja sitten kommunismin aikana, koska Piata Sfatuluille haluttiin lisää tilaa työläisten mielenosoitusten järjestämiseen.
Kaksinaamaisuutta, sillä kommunistisen vallan vuosina aukiota käytettiin parkkipaikkana, jolla estettiin tehokkaasti kaupunkilaisten vapaamuotoinen kokoontuminen.
Nykyään vanhassa raatihuoneessa toimii Brasovin historiallinen museo, joka on avoinna klo 10-18 kaikkina muina päivinä paitsi maanantaisin.
Museossa on esillä Brasovin läänin historiallisen museon pysyviä ja vaihtuvia näyttelyitä, joissa kuvataan alueen historiallista perintöä.
Sisäänpääsyn hinta on 5 leu.
Brasovin erottuvin maamerkki ja Romanian suurin goottilainen kirkko Biserica Neagră eli Musta kirkko kohoaa keskusaukion ja Brasovin Vanhan kaupungin yläpuolelle. Kirkko on kokenut kovia olemassaolonsa aikana.
Ensin kirkko tuhoutui mongolien hyökkäyksen aikana vuonna 1200-luvun puolivälissä.
Kirkon uudelleenrakentamista haittasivat ottomaanien vuonna 1400-luvun alussa aiheuttamat laajat hyökkäykset.
Uusi katastrofi iski vuonna 1689, kun suuri tulipalo tuhosi suurimman osan kaupungista ja mustasi savulla ja noella kirkon seinät.
Kirkon kunnostus kesti lähes 100 vuotta ja sen kahdesta suunnitellusta tornista vain yksi valmistui.
Kirkkoa ruvettiin palon jälkeen kutsumaan Mustaksi kirkoksi.
Kirkon sisustus ei ole järin kummoinen, mutta sen erikoisuus on seiniä koristavat upeat turkkilaiset matot.
Saksalaiset kauppiaat lahjoittivat matot kirkolle kiitoksena siitä, että rukousten suojelemina selvisivät matkoistaan, jotka suuntautuivat Karpaattien etelä- ja itäpuolella oleville barbaarisille maille.
Kirkko on ylpeä myös 4000-pillisistä uruistaan, jotka ovat vuodelta 1839. Kirkossa järjestetään konsertteja useita kertoja viikossa. Paikkaan pääsee tutustumaan sunnuntaina ja maanantaina klo 12 alkaen ja muina päivinä klo 10-18. Sisäänpääsymaksu on 20 leu.
Brasovissa on yksi Euroopan kapeimmista kaduista Strada Sforii.
No olihan se käytävä katsomassa, sillä Prahassa ja Exesterissä olemme käyneet kuikkaamassa kaksi vielä kapeampaa katua.
Brasovin kapea katu oli alun perin palomiehille tarkoitettu läpijuoksukuja kahden pääkadun välissä.
Kapeaa kujaa pitkin palomiehet pääsivät nopeasti Brasovin tiiviisti toisiinsa rakennettujen vanhojen talojen väliin.
Nykyisin kapean kadun seinillä roikkuu rakkauslukkoja ja seiniä koristaa graffitt.
Katu ei edes ollut kapea. Hyvin siinä mahtui rinnakkain kulkemaan.
Ainoa keskiaikaisista kaupungin porteista, joka on säilynyt tähän päivään, on hyvin säilynyt Pyhän Katariinan portti.
Se rakennettiin 1500-luvun puolivälissä puolustustarkoituksiin, mutta myös tulliportiksi. Koska portti osoittautui liian kapeaksi, rakennettiin sen lähelle uusi Șchein portti eli Poarta Schein.
Portin kautta pääsee Schein alueelle, joka oli aikoinaan ainoa portti Scheissä asuville romanialaisille, sillä he eivät saaneet käyttää muita sisäänkäyntiä.
Nykyinen portti otettiin käyttöön keisari Franz I:n toimesta vuonna 1827, jolloin se korvasi tulipalojen pahoin vaurioittaman vanhan Schei portin.
Scheinistä löytyy Romanian ensimmäinen koulu Muzeul Prima Scoala Romaneascan, joka perustettiin 1300-luvulla.
Paikan aukioloajat vaihtelevat päivittäin ja ne kannattaakin tarkistaa netistä.
Suljettuna paikka on tiistaisina ja sisäänpääsymaksu sinne on 20 leu.
Koulun vieressä on Biserica Sfântul Nicolae eli Pyhän Nikolauksen kirkko, joka on Romanian ensimmäinen ortodoksinen kirkko. Se rakennettiin 1400- ja 1500-luvun vaihteessa. Kirkko on kaunis sekoitus goottilaista ja barokkiarkkitehtuuria, jonka sisällä on upeita freskoja. Kirkon yhteydessä on hautausmaa, jossa kannattaa myös vierailla.
Kaupungin toisella laidalla sijaitsee Bastionul Graft.
Linnake rakennettiin varmistamaan kommunikointi Valkoisen tornin puolustajien ja linnoituksen välillä.
Linnaketta puolusti ja ylläpiti satulakauppiaiden kilta, jolla oli merkittävä rooli satuloiden, valjaiden, vöiden valmistajana.
Paikka on avoinna muina päivinä paitsi maanantaisin klo 10-18. Nykyään paikassa on pieni näyttely, jossa on aseita, sodassa käytettyjä panssareita, työkaluja, ammuksia sekä vanhoja valokuvia ja asiakirjoja, jotka kertovat linnakkeen roolista kaupungin puolustamisessa. Sisäänpääsymaksu näyttelyyn on 7 leu.
Parhaat paikat ihailla Brasovin Vanhan kaupungin upeaa panoraamaa ovat valkoisen Turnul Alb ja mustan Turnul Negru tornien huipulta.
Päästäkseen Valkoiselle tornille on kiivettävä noin 200 huonokuntoista rappusta.
Tornille pääsee myös takakautta autolla.
Paikka on avoinna klo 9-17 ja sinne on ilmainen sisäänpääsy.
Nimestään huolimatta Musta torni on vaalea.
Nimen se sai salamaniskua seuranneen tulipalon jälkeen.
Oikeasti salama on iskenyt torniin kahdesti.
Neliön muotoisessa, lasikattoisessa Mustassa tornissa on pieni museo, joka koostuu käsityöläisten killan valmistamista käsityöesineistä keskiaikaisessa Brasovissa.
Paikka on avoinna kesäaikaan klo 10-18 muina päivinä paitsi maanantaina jolloin se on suljettu ja sisäänpääsymaksu tornin näyttelyyn on 7 leu. Talviaikaan paikka on suljettu kokonaan.
Tornit kuuluivat Bastionul Fierariloris linnakkeeseen, jossa nykyään toimii Brasovin arkisto.
Siellä on yli 100 000 vanhaa ja harvinaista asiakirjaa, mukaan lukien 80 arvokasta 1300-1500-luvun kirjettä.
Niiden joukossa on vanhin romaniankielinen kirje.
Tässä kaupungissa linnakkeita löytyy.
Bastionul Funarilor oli ensimmäinen Brasoviin pystytetty linnake.
Se mainittiin ensimmäisen kerran asiakirjoissa vuonna 1416, vaikka se on saatettu rakentaa paljon aikaisemmin.
Linnake selvisi vuoden 1461 suuresta tulipalosta, mutta vaurioitui pahoin parisataa vuotta myöhemmin riehuneessa tulipalossa. Kunnostamisen jälkeen linnaketta käytettiin varastona.
Linnakkeen pihalla on edelleen nähtävissä sinne rakennettu 1700-luvun lopulta oleva talo. Paikka on avoinna päivittäin klo 12-19.
Toinen merkittävä linnake tällä puolella kaupunkia on Bastionul Țesătorilor, joka on parhaiten säilynyt linnake Brasovissa, sillä sekin selvisi kaupunkia pahoin tuhonneesta tulipalosta.
Pellavakutojien killan rakentama , puolustama ja ylläpitämä kuusikulmainen linnake suunniteltiin ja rakennettiin kestämään itsenäisenä linnoituksena.
Nykyisin linnakkeessa toimii Brasovin linnoitusmuseo. Paikka on avoinna klo 10-18 muina päivinä paitsi maanantaisin, jolloin se on suljettu. Sisäänpääsy maksaa 7 leu.
Muntele Tâmpa eli Tampa vuorella sijaitsee Hollywoodin kaltainen kyltti, jota pidetään Brasovin kaupungin symbolina.
Kyltin yläpuolella on suuri terassi, josta on mainiot panoraamanäkymät kaupunkiin.
Valaistu kyltti onkin vaikuttava näkyy.
Bastionul Funarilor linnoituksen muurin takaa lähtee kuja, josta pääsee kiipeämään vuoren huipulle.
Kävely huipulle kestää kuulemma noin tunnin. Vuorelle pääsee myös köysiradalla, joka on toiminnassa tiistaista sunnuntaihin klo 9.30-17 välisenä aikana. Edestakainen matka maksaa 30 leu.
Luterilaiset rakensivat Manastirea Franciscanilor luostarin vuonna 1725 tulipalossa tuhoutuneen vanhan rakennuksen raunioille, joka myöhemmin annettiin fransiskaanimun-keille.
Luostarissa on komeat urut 1700-luvulta, muuten paikka ei kovin kummoinen sitten ollutkaan. Ympäristön katutaide sen sijaan pisti silmään ja ilahdutti. Paikka on avoinna päivittäin klo 8-18.
Brasovin etnografinen museossa Muzeul de Etnografie Brasov esittelee Brasovissa 1500-luvulla valmistettuja hopeakoruja, turkis- ja lampaantakkeja sekä muita kansanpukuja.
Ihanat mustavalkoiset valokuvat havainnollistavat tarkasti, miten niitä on käyttänyt ja kuka niitä on käyttänyt.
Museo esittelee myös kutomisen kehitystä vanhasta kehruupyörästä koneelliseen kutomakoneeseen.
Paikka on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 10-18.
Pyhän Pietarin ja Paavalin roomalaiskatolinen katedraali Catedrala Romano-Catolica Sfantul Petru si Pavel on vanhan dominikaanisen kirkon paikalle rakennettu katedraali.
Kirkko on omistettu pyhille arkkienkeleille Mikaelille, Gabrielille ja Rafaelille, joiden patsaita säilytetään kirkossa.
1700-luvun loppupuolella rakennettu kirkko sai taloudellista tukea keisarinna Maria Theresianialta. Paikka on avoinna päivittäin klo 9-18.
Romanian ortodoksinen katedraali Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului rakennettiin 1800-luvun alkupuolella, kun kreikkalaisten ja romanialaisten välisen konfliktin johdosta aiempi uskonnonharjoitta-miseen tarkoitettu kappeli joutui kreikkalaisten omistukseen.
Brasovin kaupungin asukkaat vaativat uuden kappelin rakentamista.
Uusi kappeli oli hieman piilossa sisäpihalla, sillä kaupunki osoitti varojen keruun jälkeen paikaksi kaksi taloa, jonne piti kulkea käytävää pitkin.
1800-luvun lopussa liian pieneksi osoittautunutta kappelia päätettiin laajentaa nykyiseen muotoonsa.Paikka on avoinna joka päivä klo 7-19.
Brasovin ainoa juutalainen rabbi Aaron Ben Jehuda sai luvan asua kaupungissa, vaikka moinen etuoikeus oli siihen asti myönnetty vain sakseille.
Juutalaisyhteisö kasvoi nopeasti ja kaupunkiin perustettiin 1800-luvun puolessavälissä Sinagoga Beth Israel synagoga.
Nykyään yhteisö on pieni, sillä myös Brasovin juutalaiset kokivat vainoa Toisen maailmansodan aikana ja suurin osa heistä pakeni ulkomaille.
Synagoga on avoinna tiistaista perjantaihin klo 9-16 ja sisäänpääsymaksu on 10 leu.
1500-luvun puolessavälissä rakennettu Cetatea Brașovului linnoitus oli osa Brasovin ulompaa linnoitusjärjestel-mää, toimien merkittävässä roolissa kaupungin puolustusjärjestel-mässä.
Linnoitusta on kunnostettu useaan otteeseen vuosisatojen aikana.
1700-luvun lopulla kaupungin kieltäydyttyä ostamasta linnoitusta tuli siitä vankila. Paikka toimi myös erityisosastona ruttosairaille.
Ensimmäisen maailmansodan aikana Brasovin taistelussa linnoitusta käytettiin uudelleen sotilaallisiin puolustustarkoituksiin, kunnes se sodan jälkeen toimi jälleen vankilana.
Kommunismin aikana paikka otettiin valtion haltuun ja siellä toimi vankila sekä radioliikenteen häirintäasema.
Kommunismin kaatumisen jälkeen linnoitus yksityistettiin, mutta siitä seurasi oikeusprosessi, jossa kaupunki katsoi paikan kuuluvan sille.
Paikka pääsi rapistumaan vuosien omistuskiistan aikana, jolloin se oli kokonaan suljettu. Vasta tänä syksynä se avasi uudelleen ovensa ja nyt sitä on alettu kunnostamaan.
Brasovissa on tarjolla myös museopassi, joka tarjoaa kätevän vaihtoehdon vierailla kaupungin museoissa. Museopassi on voimassa 90 päivää.
Brasovin kaupunki levittäytyy aika laajalle alueelle.
Uudempi osa kaupunkia onkin sitten iso.
Jos haluaa tutustua uudempaan Brasoviin, voi olla viisasta napata bussi alle.
Brasov on erinomainen tukikohta tutustua Transilvanian linnoihin. Useisiin linnoihin ei pääse kovin helposti ilman vuokra-autoa. Bussit kyllä kulkevat, mutta vikkelälle matkantekijälle aikataulujen vuorovälit tuovat matkantekoon turhia mutkia ja hidasteita.
Niinpä me sitten seuraavana päivänä nappasimme allemme vuokra-auton, jolla lähdimme kiertelemään alueen linnoja ja linnoituskirkkoja.
Kirpakka ilma ja hieman jännitystä ilmassa.
Alkumatkan kokemat melkoisen villit ajokulttuurin erot loivat hieman ahdistusta.
Välillä liikenne- ympyrässä oli kolme autoa rinnakkain, välillä neljä. Kaistamerkkejä ei missään.
Hulluna ajavat rekkakuskit tööttäilivät meiningillä – alta pois hidastelijat. Pienemmillä teillä seassa liikkui hevoskärryjä jne. Tukeva tarraus auton rattiin ja menoksi, asenteena suomalainen rallikuski.
Branin linna
Ensimmäisenä suuntasimme Branin eli Draculan linnalle, joka sijaitsee Branin kylässä reilun 30 km päässä Brasovista.
Vuosisatoja vanha legenda pitää tätä paikkaa kreivi Draculan, asuinpaikkana.
Ulkonäköään vaihtava ja ihmisverta janoava vampyyri on elänyt monien eurooppalaisten kansojen legendoissa useiden vuosisatojen ajan.
Transilvanian salaperäisiä metsiä pidetään pahuuden ja hyytävän kauhun asuinpaikkana.
Valakian hallitsija Vlad Dracul eli Vlad Seivästäjä toimi Draculan esikuvana.
Pelottavasta ja verenhimoisesta hahmosta kirjailija Bram Stokerin oli helppo luoda kuva pimeyden ruhtinaasta.
Nykyään Dracula tarinalla on jo miljoonia faneja ja Vampyyriseuroja on syntynyt kaikkialle maailmaan.
Heidän säännöllisen pyhiinvaellusmatkansa pääreitti Romaniaan alkaa yleensä pienestä keskiaikaisesta Sighisoaran kaupungista.
Dracula Societyn maailmankongressi kokoontuu siellä neljä kertaa vuodessa.
Draculan linna on erittäin suosittu, miksi sinne kannattaakin mennä mahdollisimman aikaisin.
Iltapäivällä linnaan muodostuu jonoa, kun turisteja tuovat bussi kurvaavat paikalle. Lippu linnaan kannattaa ostaa etukäteen niin säästyy jonottamiselta.
Sisäänpääsy maksaa 55 leu. Linnan eri osiin onkin sitten erillisliput, joten kannattaa miettiä, mitkä kaikki vierailukohteet haluaa käydä katsomassa.
Korkealla kiviharjanteella sijaitseva Branin valkoiseksi kalkittu kivilinna ei heti luo mielleyhtymää kauheasta ja pelottavasta Vampyyrilinnasta.
Draculalla ratsastavan linnan ympäristössä on oikea kauppapaikka, jossa myydään erilaista Dracula krääsää.
Nykyisen kivilinnan rakensivat saksilaiset 1300-luvulla suojaamaan Branin aluetta ottomaaneilta. Sitä ennen paikalla oli saksalaisen ritarikunnan teutonien rakentama puinen linna, jonka tataarit tuhosivat.
Historiansa aikana linna on ollut mukana monessa sodassa. Se on toiminut sotasairaalana sekä kuninkaallisten asuntona.
Paikka on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-16 ja maanantaisin klo 12- 16. Linnan ulkopuolella on ulkoilmamuseo, jossa on perinteisiä romanialaisia maalaistaloja ja tuotantotiloja.
Valkosipuli lei osaoittautui turhaksi. Kesy linna jätettiin taakse, kertomaan seuraaville totuutta hieman karmeampaa tarinaa. Auto alle ja seuraavaksi katsomaan Râşnovin linnaa, jonne Branista oli matkaa noin 15 km.
Râşnovin linna
Râşnovin kaupungin yläpuolisella kukkulalla uljaana seisova Râşnovin linnoitus on komea näky.
Myös Râşnovin kaupunki mainostaa itseään Hollywood tyylisellä kyltillään.
Paikka on avoinna päivittäin klo 9-19. Sisäänpääsymaksu linnaan on 10 leu.
Linnoitus toimi Transilvanian etelärajan suojana tataareiden ja ottomaanien hyökkäyksiä ja valloitusyrityksiä vastaan.
Se toimi myös alueen saksilaisten asukkaiden pakopaikkana vihollisen uhatessa. Linnoituksen sisällä oli taloja kyläläisiä varten ja nähtävänä onkin edelleen yli 30 muinaisten talojen rauniota.
Linnanpihaa komistaa 146 metriä syvä kaivo, joka rakennettiin linnaan sen jälkeen, kun se oli joutunut antautumaan vihollisen katkaistua vesihuollon linnaan.
Tarinan mukaan ottomaanivangit kaivoivat kaivoa 17 vuotta, jonka aikana he kirjoittivat Koraanin säkeitä kaivon seinille. Osa näistä kirjoituksista on edelleen nähtävissä kaivon seinämiltä.
Vangeille oli luvattu kaivon valmistumisesta vastineeksi vapaus. Tosin toinen versio kertoo, miten lupaus vapaudesta ei toteutunut vaan työnsä valmiiksi saaneiden, hyödyttömäksi käyneiden vankien julmana kohtalona oli kuolema.
Linnoituksen sijaisti korkealla kukkulalla, josta on ollut aikoinaan hyvä tiirailupaikka ympäristöön.
Linnoituksen huipulta avautuivatkin kauniit vuoristonäkymät ympäristöön.
Jo ihan niiden takia paikka on käymisen arvoinen.
Râșnovin linnoitukseen pääsee helposti autolla ja pysäköintitilaa löytyy linnoituksen juurelta.
Jos et kulje omalla autolla, niin linnoitukselle pääsee myös Braşovista käsin bussilla.
Kaupungin puolelta linnalle pääsee myös funikulaarilla, joten jalkatyön voi tältä osin minimoida.
Homma hoidettu ja linna nähty.
Seuraavaksi auton nokka kohti Pelesin linnaa.
Matka koostui Ihanista vuoristoteistä, pienistä kylistä ja hulluna ajavista autoilijoista.
Uskokaa vaan, että siinä pysyi myös apukuski skarppina, varsinkin, kun matkalla oli kaikenlaista kulkijaa.
Pelesin ja Pelesorin linna
Samalla suunnalla, noin 40 km päässä oli myös Pelesin linna, jonne suuntasimme seuraavaksi.
Maisemat vaihtuivat ja matkalla ohitettiin modernimpia kyliä ja kaupunkeja sekä hieman, noh ajasta jääneitä paikkoja.
Upeat haikaranpesät toivottivat tulijan tervetulleeksi joka ikiseen kylään.
Romanian kuningas Kaarle I kuninkaalliseksi metsästyslinnaksi ja kesäresidenssiksi 1800-luvun lopulla rakennettu uusrenessanssipalatsi oli erikoinen.
Linnassa on jotain alppimaista, mutta myös klassisen kauniita linjoja. Yhdessä takana jylhästi taivasta kurkottavat Karpaasien vuoret luovat satukirjamaisen maiseman.
Kuningas halusi erityislaatuisen linnan, eikä hyväksynyt hänelle esitettyjä suunnitelmia, jotka muistuttivat paljon perinteisiä eurooppalaisia linnoja.
Ketutus oli melkoinen, että juurikin tässä kohteessa oli otettu lokakuun alusta käyttöön ei sesonkiajat, mikä tarkoitti, että kummatkin linnat olivat kiinni. Ei sesonkiaikana linnat ovat avoinna ainoastaan torstaista sunnuntaihin klo 10-17.
Linnoihin pääsee vain opastetuilla kierroksilla ja liput kannattaa ehdottomasti varata netistä etukäteen. Pelesin linnaan peruskierros maksaa 50 leu ja Pelesorin linnann 30 leu.
Tiesimme etukäteen, että linnat olisivat suljetut, mutta koska koukkaus linnoille ei ollut suuri ja olin varmistanut etukäteen, että linna-alueille pääsi kuvaamaan rakennuksia ulkopuolelta, niin menomonoksi.
Sisäkuvat kummastakin linnasta on otettu ostamistamme postikorteista ja harmitus sen kuin vai kasvoi, kun näki, mitä kaikkea paikat olisikaan pitänyt sisällään.
Matkalla parkkipaikalta linnoille oli tarjolla, jos jonkinlaista matkamuiston ja krääsän myyjää.
Osa myyjistä oli jo luovuttanut ja laittanut putiikkinsa kiinni, näin sesonkiajan lopputtua.
Onneksi vielä yrittelijöitä riitti, sillä ne toivat pientä silmäniloa melko pitkälle tallustukselle, autolla kun ihan lähelle ei päässyt.
Vireinen Pelesorin linna rakennettiin vuosina Romanian kuninkaallisten valtaistuimen perillisten, prinssi Ferdinandin ja prinsessa Marien asuinpaikaksi.
Kommunismin aikana linnat kansallistettiin.
Diktaattorihallitsija Nicolae Ceaușescu asui mielellään Pelisorin linnassa mutta Pelesin linnasta hän ei pitänyt.
Vuonna 2006 Romanian valtio päätti palauttaa Pelesin ja Pelisorin heidän laillisille omistajilleen, Romanian kuninkaalliselle perheelle, mutta sittemmin ne myytiin takaisin valtiolle huomattavalla rahasummalla. Business is business…
Matkalla poikkesimme vielä viereiseen luostariin, jonka kirkossa kimalsi kulta ja värit leimusivat.
Matka jatkui, kello oli kivasti noin kaksi, joten nopea vessatauko ja matkaeväät huoltsikalta mukaan.
Huoltsikan vessat olivat todella siistit ja tarjontakin eväille ihan ok. Myös menovettä lisättiin pikkuiseen punaiseen paholaiseen. Matka jatkui…
Seuraavaksi reilun 50 km ajo kohti Prejmerin linnoituskirkkoa. Matkalle mahtui taas vaikka ja mitä. Meniväthän kilometrit sukkelaan ihmetellessä näkökokemuksia.
Prejmerin linnoituskirkko
Saksalainen ritarikunta Teutonit aloitti rakentamaan kirkonrakennusta 1200-luvun Prejmeriin.
Lopulta Transilvanian saksiyhteisö otti sen haltuunsa ja viimeisteli rakennusprojektin.
Kirkko oli aluksi roomalaiskatolinen, mutta uskonpuhdistuksen myötä siitä tuli luterilainen.
Linnoituskirkko on yksi UNESCOn maailmanperintö-kohteesta Romaniassa.
Linnoituskirkko koostuu bastioneista, laskusilloista ja maanalaisesta käytävästä.
Kirkkoa suojeli ympäröivä 14 metriä korkea muuri, jota vahvisti viisi tornia ja vallihauta.
Linnoitusta vastaan hyökättiin ja sitä piiritettiin 50 kertaa. Vain kerran linnoituksen puolustus onnistuttiin murtamaan vesipulan takia. 1400- ja 1500-luvuilla hyökkääjät olivat pääasiassa ottomaaneja ja tataareja.
Linnoitus oli suuri, sillä se sisälsi yli 270 huonetta, joita käytettiin asuntoina, varastoja yhteisön perustarpeiden käyttöön.
Jokaisella kaupungin asukkaalla oli oma numeroitu huone käytössä muurien suojassa.
Huoneet periytyvät suvussa.
Nyttemmin edesmenneiden kaupunkilaisten asunnoissa on erilaisia museohuoneita
Kirkon ulkopuolella on edelleen häpeäkivi, jonka renkaaseen kytkettiin rangaistava henkilö, koko muun yhteisön pilkattavaksi.
Linnoituskirkon pelätyin sotalaite oli ”kuolemankone”, joka tehtiin useista tuliaseista, jotka pystyivät ampumaan samanaikaisesti aiheuttaen viholliselle merkittäviä tappioita.
Linnoituksen muurin sisällä kiertää käytävä, josta pääsee tutustumaan linnoitukseen. Pienistä tiirailu- ja ampuma-aukoista ei juurikaan päivänvalo pääse käytävään, joten pilvisinä ja pimeinä aikoina tarvitaan taskulamppu, jotta näkee mihin astuu.
Paikka on avoinna päivittäin klo 9-18 ja sisäänpääsymaksu sinne on 15 leu.
Harmanin linnoituskirkko
12 kilometrin päässä Brasovista sijaitsee Harmanin linnoitettu kirkko, joka on yksi Transilvanian keskiaikaisista muistomerkeistä.
Ulkopuolelta vitivalkoinen Linnoitus kirkko on varsin komea ilmestys.
Kirkko on yksi parhaiten säilyneistä linnoituksista.
Linnoituksen rakentaminen aloitettiin 1200-luvulla, kun Harman joutui useasti vihollisten hyökkäyksien ja piirityksien kohteeksi.
Kaikesta huolimatta sitä ei koskaan voitettu.
Kirkossa voi edelleen nähdä upeita alkuperäisiä seinämaalauksia, jotka ovat ajalta ennen protestanttista reformia. Linnoituksen keskeisin osa on noin 1300-luvun kellotorni, joka kohoaa 56 metriin.
Kirkon sisällä erottuvat upeasti veistettyjen penkkien lisäksi maalaismaiset männynrunkoon veistetyt selkänojattomat penkit.
Nämä tehtiin erityisesti naimisissa oleville naisille, jotta heidän arvokkaiden pukujensa koristeet olisivat myös selvästi näkyvissä takana istuville. ”Nerokas keksintö” myös säästi vaatetuksen selkäosaa kulumiselta ja piti huolen ylväästä ryhdistä.
Linnoituksen kehäseiniin rakennettiin kappelin lisäksi lukuisia muita huoneita, jotka tarjosivat suojaa kylän asukkaille piirityksien aikana. Nykyään osa näistä toimii museoina, yhdessä niistä on näytillä pieni entisajan koululuokka.
Linnoituskirkossa pidetään edelleen joka viikko jumalanpalveluksia.
Linnoitetun kirkon muuri on 12 metriä korkea ja jopa 4 metriä paksu.
Muuri sisälsi seitsemän nelikerroksista tornia, joista kuusi on säilynyt edelleen.
Tornin 1500-luvulta peräisin oleva kirkonkello soi kerran tunnissa ilmaistakseen ajan kulun.
Torniin pääsee kiipeämään ja sieltä onkin mainiot näkymät ympärillä olevaan kaupunkiin. Torni toimii myös Harmanin kaupungin maamerkkinä.
Paikka on avoinna muina päivinä klo 9-18 , mutta sunnuntaina se aukeaa tuntia myöhemmin. Sisäänpääsymaksu linnoitukseen on 15 leu.
Brasov ympäristöineen oli paketoitu ja olikin aika siirtyä seuraavalle etapille. Poikkeuksellisesti nautittavana oli rauhallinen aamu, kuvien lataamista, vähän työhommia ja sitten kohti juna-asemaa. Matka jatkuu…
No Comments