Yleinen

Espanja-Portugali junalla: osa 9 Gibraltar

Gibraltar

Matka Sevillasta jatkui vuokra-autolla kohti Gibraltaria. Kauniit maisemat ja kiemurteleva tie piti matkaajat valppaina.

Espanjan kärjessä sijaitseva Gibraltarin niemimaa on pinta-alaltaan pieni alue Atlantin Valtameren ja Välimeren sekä Euroopan ja Afrikan välissä.

Mereltä Eurooppaan saapuvien maamerkkinä kohoaa 426 metriä korkea kalkkikivinen Gibraltarin vuori, joka on täynnä sotilaskäyttöön rakennettuja luolia ja tunneleita.

Alue kuuluu Iso-Britannialle, mikä näkyykin monissa asioissa Gibraltarilla. Joku onkin joskus kutsunut paikkaa Pikku-Britanniaksi.

Gibraltar on myös monien Välimerellä purjehtivien rahtialusten pysähdyspaikka.

Nytkin satama-alueella ja salmessa oli useita rahtilaivoja odottamassa polttoainetankkausta.

Gibraltar on aina kiinnostanut turisteja, sillä se on verovapaata aluetta.

Gibraltarille tehdäänkin ahkerasti päiväretkiä Aurinkorannikolta ja muualta Andalusiasta. Nykyään myös kansainväliset risteilyalukset poikkeavat satamaan etenkin kesäkauden aikana. Paikka on erityisesti Brittituristien suosiossa.

Olemme vieraillee Gibraltarilla yli 30 vuotta sitten, joten oli kiva käydä katsomassa sitä vuosien jälkeen.

Paikka on todellakin muuttunut.

Alueelle on rakennettu valtavasti lisää ja lisääntyneeseen turismiin on selvästi panostettu.

Nytkin rakenteilla, oli jos jonkin kokoisille maaplänteille uusia rakennuksia. Gibraltarilla ei ole kovin paljon nähtävyyksiä.

Eniten nähtävää on Gibraltarin vuorella, missä on apinoiden lisäksi nähtävyys- paikkoja joissa vierailla.

Jos vuori hallitsee Gibraltarin maisemaa päivällä, niin se tekee saman myös pimeällä.

Kauniisti valaistu saari ja vuori on varmasti hieno näky kauempaa katsottuna.

Yksi mikä ei ole muuttunut, on saapuminen Gibraltarille.

Espanjan ja Gibraltarin erottaa Gibraltarin lentokentän kiitotie, joka pitää ylittää päästäkseen Gibraltarille.

Joskus kiitotien ylittämistä voi joutua odottelemaan laskeutuvan tai nousevan koneen takia – kokemusta on.

On aika mielenkiintoinen fiilis nähdä lähietäisyydeltä nouseva lentokone. Lentokentältä lentoyhteyksiä on lähinnä Isoon-Britanniaan, mutta kenttää käytetään myös sotilaslentoihin.

Espanjasta saavuttaessa voi olla järkevää jättää auto La Linea de la Concepciónin kaupunkiin, joka sijaitsee lentokentän toisella puolella. Rajan lähellä on hienot ja isot katetut parkkialueet. Myös Espanjasta tulevat turistibussit jättävät lomailijat sinne ja sieltä sitten kävellään 300 metriä rajalle. Rajalla on normaalit rajamuodollisuudet, jossa tarkistetaan passit.

Jos kuitenkin päättä mennä autolla Gibraltarin puolelle, on sekin mahdollista.

Gibraltarin tiet ovat kovin kapeita ja parkkipakkoja alueella on varsin rajoitetusti, miksi skootterit ovatkin kovin yleisiä liikkumisvälineitä.

Positiivista on kuitenkin se, että brittiläisyydestä huolimatta liikenne kulkee Manner-Eurooppalaisesti oikeanpuoleisesti.

Muistutus: Jos sinulla on britti adapteri ota se mukaan, sillä sitä tarvitaan hotelleissa. No niinhän tuo adapteri jäi kotiin, joten taas on yksi lisää laatikossa…

Jos Gibraltarin puoleiselta rajalta ei viitsi kävellä noin varttia Vanhaan kaupunkiin, kulkee bussi numero 5 aivan Grand Casemates aukion viereen. Bussi numero 3 kulkee Europa Point niemelle, ja bussit 4 ja 8 suuntaavat Catalan rannalle. Liput busseihin maksavat melkein kaksi puntaa, mutta jos haluaa matkustaa monta kertaa, on päivälippu parempi hankinta. Lippuja voi ostaa kuljettajalta, mutta mukana pitää tietenkin olla punnan kolikoita. Lisätietoja lipuista ja reiteistä sekä aikataulut löydät täältä. Myös Taksi on varteenotettava liikkumismuoto Gibraltarilla.

Gibraltar on melko kallis paikka nähtävyyksiltään, joten kannattava hankita voi olla yhden päivän  noin 55 £ maksava GibraltarPass.

Passi ostetaan verkosta, josta löytyy myös tieto, mitä palveluja ja alennuksia passi sisältää.

Tarjolla on myös paljon erilaisia opastettuja turistikierroksia.

Vanhassa kaupungissa on Gibraltar museo – The Gibraltar National Museum, jossa esitellään alueen sotaisaa menneisyyttä, Maurilaista kylpylää sekä ”Rockyn” vuosituhansia vanhaa historiaa ja Gibraltarin ainutlaatuista kulttuuria.  Museo on avoinna ma–pe 10–18 ja la klo 10–14. Pääsymaksu museoon on aikuisilta 15 £ . Tämän museon me ohitimme.

Gibraltarin Main Streetin kävelykatu on suosittu ostospaikka verovapautensa takia.

Korut, jalokivet, alkoholia, tupakkatuotteet sekä elektroniikkatuotteet ovat matkaajien suosiossa.

Valuuttana Gibraltarilla on Gibraltarin punta, jonka arvo vastaa Englannin punnan arvoa. Britannian puntia otetaan kaupoissa vastaan ja myös euro käy, ainakin pieniin ostoksiin. Rahanvaihtopisteitä on jo rajalla, ja Gibraltarin kaupoissa toimivat maksukortit.

Main Streetin luostari on yksi Gibraltarin vanhimmista rakennuksista.

Se toimii nykyään Gibraltarin kuvernöörin kotipaikkana.

Rakennuksen kerrotaan olevan yksi Euroopan kummittelevimmista julkisista rakennuksista.

”Grey Lady” tarinasta on useita versioita, joista suosituin on, että neidon onneton rakkaustarina johti siihen, että hänet muurattiin elävänä yhteen luostarin huoneista, miksi hän kummittelee rakennuksessa. Osana luostaria oleva mitäänsanomaton King’s Chapel kirkko on avoinna kävijöille päivittäin klo 9-17.

Vanhassa kaupungissa sijaitsee myös Englannin kirkon maurilaistyylinen katedraali, joka muistuttaa enemmän moskeijaa kuin kirkkoa.

Rakennus on melko vaatimaton ja sen ohi on helppo kävellä.

Cathedral St Mary the Crowned on toinen Gibraltarin kahdesta katedraalista.

Katedraali on ulkoapäin komeampi kuin sisältä. Avoinna se on viikolla klo 7-19 ja viikonloppuna klo 8.30-19. Katedraaliin on vapaa sisäänpääsy.

Yksi mainio paikka piipahtaa on Irish Town, joka itse asiassa on kävelykatu.

Katu kulkee rinnakkain Main Streetin kanssa.

Nykyään se onkin yksi Gibraltarin muodikkaimmista osista, jossa on paljon kahviloita, ravintoloita ja baareja.

Toinen mainio ja ilmainen vierailupaikka on kasvitieteellinen puutarha, joka sijaitsee aivan Gibraltar vuorelle vievän köysiradan vieressä.

Paikka on avoinna klo 8–20, mutta talvisin se suljetaan auringonlaskun aikaan.

Alamedan puistonakin tunnettu paikka on ajankulussa kokenut monta roolia ja jos sen poppelipuut osaisivat kertoa tarinaa, niin sitä kyllä riittäisi. Puistossa järjestetään myös erilaisia kulttuuritapahtumia.

Gibraltarin kuuluisalla kalkkikivivuorella onkin sitten alueen päänähtävyydet. Suurin osa vuoresta on luonnonsuojelualuetta. Vuoren eli The Rockin nähtävyyksiin voi tutustua opastetuilla englannin kielisillä kierroksilla tai omatoimisesti.

Parhaiten vuorelle pääsee joko järjestetyillä pikkubussikyydeillä, turistibussilla tai köysiradalla, joka on avoinna klo 9.30–17.15.

Kyyti köysiradalla ylös vuorelle ja takaisin maksaa noin 20 £.

Kannattavinta on ostaa noin 40 £ maksava yhteislippu, jonka kanssa pääsee sisään myös Nature Reserve  puistoon ja siellä oleviin kohteisiin.

Lippujen hintoja ja erilaisia vaihtoehtoja voi tarkastella verkkosivuilta, josta voi myös ostaa etukäteen liput.

Jos haluaa säästää aikaa ja jalkoja hyvä vaihtoehto on hypätä opastetulle pikkubussi tourneelle.

Koko paketin hinta on reilut 40 €, sisältäen kaikki näköalapaikat, lipun Nature Reserve puistoon ja siellä oleviin kohteisiin ja kyydin.

Toki vuorelle voi myös kävellä mutkittelevia teitä pitkin, mutta, mutta… reippailukin veloittaa kukkaroa muutaman punnan.

Gibraltarilla oli vuokrattavissa myös sähköpolkupyöriä, joilla jotkut sinnikkäät yrittivät ylös huipulle. Matka ylös vuorelle on pitkä ja jyrkkä. Yhtä tietä pääsee ylös ja toista alas. Lisäksi matkat eri paikkojen välillä ovat yllättävän pitkiä ja osa siirtymäreiteistä ja poluista on melko hankalakulkuisia.

Gibraltarin vuorella sijaitsee St. Michaelin tippukiviluola.

Valaistun luolan valtavat kivipylväät tekevät kävijään vaikutuksen.

Pyhän Mikaelin luolan uskottiin pitkään olevan pohjaton.

Tämä luultavasti synnytti tarinan siitä, että Gibraltarin kallio yhdistyi Afrikkaan maanalaisen käytävän kautta Gibraltarin salmen alla.

Suurimman luolan osa, katedraaliluola toimii nykyisin erilaisten tapahtumien, konserttien ja näytelmien pitopaikkana.

Yllättävä kyllä tämä luola on helppokulkuinen.

Siinä on vain vähän korkeuseroa ja portaita.

Luolan valoshow oli joidenkin mielestä wow – itse olisin ihaillut mieluusti ihan vaan luonnonmuovaamaa luolaa ilman vaihtuvia värivaloja.

Vuorella sijaitsee myös vanha maurien linnoitusalue, joka raunioitui espanjalaisten joukkojen Gibraltarin takaisinvaltauksessa 1300-luvulla.

Jäljellä olevassa Tower of Homage vartiotornissa on edelleen nähtävissä lukuisia jälkiä niistä taisteluista ja piirityksistä, joiden näyttämönä se on toiminut vuosisatojen varrella.

Vuoren ehkäpä ”tärkein” elämys ja nähtävyys on Euroopan ainoa apinalaji, berberiapinat, jotka oleskelevat vuorella.

Kuuluisiksi ne ovat tulleet siitä, että ne ryöstelevät ihmisiltä ruokaa ja tavaroita.

Näiden huvittavien veijareiden ruokkiminen onkin sakon uhalla kielletty. Jos ei taskuvarkaista alueella kannata olla huolissaan, niin näistä ryöstelevistä apinoista kylläkin. Apinat tulevat kuulemma öisin myös kaupunkiin ja tekevät tuhoja pihoilla ja roska-astioilla.

Vuorella on muitakin kiinnostavia paikkoja, joista yksi ja uusin on Windsorin riippusilta, joka ylittää 50 metriä syvän rotkon tarjoten rohkelikoille upeat näkymät.

Jos ei uskalla ylittää rotkoa hieman heiluvaa riippusiltaa pitkin voi rotkon kiertää vuoren rinneteellä kulkevaa polkua pitkin.

Toinen ei korkeanpaikankammoisia ilahduttava paikka on 340 metriä Välimeren yläpuolella sijaitseva lasilattiainen Skywalk, josta näkee alaspäin kuinka kallio putoaa jalkojen alta kauas alempana olevalle rantaviivalle. Joku ei osallistunut näihin huveihin, vaan pysyi tukevasti kovalla maalla.

Mediterranean Steps eli Välimeren portaat on yksi Gibraltarin UNESCON maailmanperintökohde.

Kapeita puolitoista kilometrisiä portaita ei voi suositella liikuntarajoitteisille, heikkokuntoisille eikä korkeanpaikankammosta kärsiville.

Lisäksi niiden kipuamiseen on varattava runsaasti aikaa.

Alueen useat kiviset portaat ovat kovin kapeita ja melko huonokuntoisia.

Gibraltarissa löytyy myös muuta tekemistä kuin vierailla vuorella.

Delfiinisafarit ovat erittäin suosittuja samoin kuin lintubongaus.

Kaupungissa on turismin myötä nykyisin myös paljon erilaisia huvitusmahdollisuuksia, kuten keilaratoja, luistinrata ja elokuvateatteri.

Nähtävyyksinä voidaan myös pitää Harding’s Batterya – Hardingin ammuspatteristoa sekä totta kait Gibraltarin krikettijoukkueen pelipaikkaa.

Suosittua on myös vierailla Gibraltarin eteläisimmällä paikalla Europa Pointilla, jonka toisella puolella on Atlantti, toisella Välimeri.

Hyvällä säällä sieltä näkee Afrikan mantereelle.

Paikassa on useita nähtävyyksiä, kuten edelleen toiminnassa oleva punavalkoinen Trinity majakka.

Ibrahim-al-Ibrahim moskeija on lahja Saudi-Arabian kuningas Fahdilta.

Moskeijakompleksissa on myös koulu, kirjasto ja luentosali ja se palvelee alueen muslimeja.

Yhtenä alueen  nähtävyytenä on  aikoinaan Gibraltarin maureilta valloitettu moskeija, joka sittemmin muutettiin kristilliseksi pyhäköksi.

Nykyisin roomalaiskatolinen Shrine of Our Lady of Europe pyhäkkö on ollut vuosisatojen ajan tärkeä paikka salmen ohittaneille laivoille ja sen merimiehille.

Nykyisin Our Lady of Europen toimii Gibraltarin pyhimyksenä.

Alueella sijaitsee myös nunnan kaivo – Nun´s well. Sisäänpääsy yli 700 vuotta vanhaan maanalaiseen vesisäiliöön maksaa 3 £.

Vaikka Gibraltar ei varsinainen rantakohde olekkaan, niin Catalan Bayn ranta on yksi kuudesta alueella olevasta hienohiekkaisesta uimarannasta.

Parasta tällä alueella on kaunis kalastajakylä, jolla on rikas historia genovalaisena asutuksena.

Pienestä kylästä löytyy joukko hyviä kalaravintoloita. Pieni ja melkoisen vaatimaton Church of Our Lady of Sorrows  sijaitsee myös alueella.

Lauantaisin puolipäivän aikaan pääkatua pitkin marssii 1700-luvun asuihin sonnustautunut sotilasryhmä vanhan seremonian, Ceremony of the Keys mukaisesti.

Gibraltarin kuvernööriä esittävä henkilö ojentaa kaupungin avaimet portinvartijalle ja aseistetulle seurueelle, jotka symbolisesti sulkevat kaupungin portit illaksi ja huudollaan kehottavat kaikkia ei gibraltarilaisia poistumaan.

Sunnuntaisin St. Andrewsin kirkolla pidetään Gibraltarin antiikkimessut.

Vierailupäivämme ei harmillisesti sattunut viikonloppuun, joten nämä tapahtumat jäivät kokematta.

Pieni saari ja sen nähtävyydet oli reilussa päivässä kierretty ja oli aika jatkaa matkaa Espanjan ja koko tourneen viimeiselle kohteelle Aurinkorannikolle. Auton nokka kohti Marbellaa ja kuumaa moottoritietä.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 5 kesäkuun, 2022 at 3:44 pm

    Gibraltarin maamerkin Gibraltarin vuoren tunnistin heti, mutta täytyy myöntää, että enpä tiennyt sitä, että siellä on paljon kiinnostavaa nähtävää. Esimerkiksi tuo luola näyttää kiinnostavalta. Olen samaa mieltä, itsekin olisin sitä varmasti ihaillut vaihtuvia värivaloja.

  • Leave a Reply