Matkailua maailmalla

Junailua Etelä-Englannissa osa 1: Canterbury ja Brighton

Lontoo- CanterburyBrighton ja Hove – Barnstable – Braunton – Exeter – Lontoo

Jaahas taas matkalla Lontooseen. En nyt kovin montaa lausetta meinaa Lontoosta kirjoittaa, sillä sen rooli tällä matkalla oli lähinnä kauttakulkupaikka muihin kohteisiin.

Tällä kertaa matkakohde valikoitui ihan onnekkaasta uudelleen kohtaamisesta.

Internetin ansiosta neljäkymmentä vuotta sitten toisiinsa tutustuneet ja kesiä yhdessä viettäneet kaverukset löysivät pari vuotta sitten toisensa uudestaan.

Aika ajoin kumpikin oli etsinyt toisiaan, mutta avioitumisten, hukattujen yhteystietojen ja muuttojen takia yhteys katkesi.

Nyt parin kärsityn koronasulkuvuoden jälkeen oli aika ja mahdollisuus tavata ihan livenä. Ei kun laukku kantoon ja matkaan. Reissu kuitenkin levisi viikon mittaiseksi, sillä kävimme katsomassa paria aiemmilta reissuilta käymättä jäänyttä paikkaa.

Lensimme aamulla Heatrowiin, josta nappasimme Heatrow Expressin Padingtoniin.

Olin hankkinut tätä reissua varten Two Together Raicardin, joka Britanian todella nousseilla junahinnoilla oli hyvä hankinta.

Säästöä nimittäin lipuissa tuli melkoisesti. Two Togetreh railcardin saa hankittua netistä ja 30 £ kortti ladataan puhelimeen.

Kortti on voimassa vuoden, joten se saattaa tulla hyvinkin käyttöön vielä myöhemmin.

Kortilla saa alennusta myös Heatrow Expressiin ja kun ostaa liput etukäteen, niin ne on huomattavasti halvemmat kuin asemalta ostetut liput.

Vaikka Elisabeth Line lentokentältä kaupunkiin onkin avattu, houkutti nopeampi ja kätevä 15 minuutin Heatrow Experssin junamatka enemmän.

Paddingtonin asemalla teimme näppärän vaihdon metroon, jolla siirryimme Victorian asemalle, mistä sitten jatkoimmekin matkaa junalla eteenpäin.

Matkalle etukäteen ostetut junaliput piti lunastaa automaatista saatua koodia vastaan.

Onneksi automaatteja oli asemilla runsaasti ja homma hoitui sujuvasti.

Ostimme mukaan vielä kentältä paikallisen prepaidin verkkovierailuun, jolla saimme surffailla netissä rajattomasti.

Vaikka junissa oli nettiyhteys ei kaikissa paikoissa ollut kunnon yhteyttä ja hotellienkin yhteydet hidasteli, joten oma kannettava taskuwifi toimi taas mainiosti. Nettikortti on kuukauden voimassa ja sen hinta oli 45 £.

Lontoossa huomasi hintojen todella kallistuneen. Sitten viime käynnin junalippujen roiman korotuksen lisäksi myös hotellien hinnat olivat nousseet. Syynä lienee yksinkertaisesti Brexit ja korona sekä nyt vielä lisänä tulehtunut maailmantilanne.

                                                                                         

Canterbury

Olipa taas ihanaa sujahdella Lontoon metrossa ja kokea ihmisvilinä ja suurkaupungin syke. Metrossa tajusin, miten paljon olinkaan kaivannut Lontooseen. Vaikka tällä reissulla Lontoo olikin sivuosassa, niin pieni palanen Lontoota riitti.

Padingtonista pääsee sujuvasti metrolla Victorian asemalle, jossa sitten lunastimme junaliput automaateista ja nappasimme junan Kentin kreivikuntaan kuuluvaan Canterburyyn.  Junalipun hinta oli alennuksineen meno-paluuna reilun 50 £ henkilöltä.

Junamatka Canterburyn yliopisto- kaupunkiin kesti alle 1½ h.

Canteburyssa on kaksi juna-asemaa Canterbury East ja West.

Canterburyyn pääsee sekä Lontoon Victorian ja Pancrasin juna-asemilta.

Kaupunkiin on myös bussiyhteys. Otimme menopaluu junat Canterbury Eastin asemalle Victoriasta, jotta seuraaviin juniin ei tarvinnut tehdä isoja siirtymiä, sillä nekin lähtivät Victorian asemalta.

Asemalta ostimme mukaan myös pientä syötävää ja juotavaa koska lentomatkan aikana ei tullut juurikaan nautittua koneen ”loistavasta” tarjoilusta.

Canterburyn kaupunki tarjoaa vanhanajan englantilaista charmia, jota mukulakivikadut, upea katedraali ja tarunomaiset nähtävyydet sekä vanhat ja perinteiset pubit täydentävät.

Cantebury on kätevän päiväretkimatkan päässä Lontoosta, jossa ei aiemmin ole tultu käytyä, joten asia tuli nyt korjattua tällä matkalla.

Canterburyn katedraali on yksi Englannin tunnetuimpia kirkkoja.

Se onkin kaupungin ykkösnähtävyys sekä UNESCOn maailmanperin- tökohde.

Kirkko on yksi Englannin tärkeimpiä kirkkoja.

Canterburyn arkkipiispa johtaa Englannin anglikaanista kirkkoa ja on sen verran merkittävä henkilö, että vain hän voi suorittaa tulevan kuninkaan kruunauksen.

Komea katedraali on koristeltu 1100- ja 1200-luvun lasimaalauksin.

Katedraali oli keskiajalla tärkeä pyhiinvaelluspaikka, miksi aikalaisista ja heidän tarinoistaan 1300-luvulla kirjoitettua teosta Canterburyn tarinat, pidetään parhaiten säilyneenä keskiaikaisen maailman kuvauksena.

Katedraaliin onkin tallennettu kaikenlaista kristinuskoon ja Englannin historiaan liittyvää viimeisten 1400 vuoden ajalta.

Katedraalissa on useita merkittäviä nähtävyyksiä, kuten Edvard Musta prinssin ja Henrik IV:nen haudat.

Tärkein nähtävyys on kuitenkin kuningas Henrik II muskettisoturien murhaamaksi joutuneen arkkipiispa Thomas Becketin hauta.

Myöhemmin Arkkipiispa julistettiin pyhäksi, miksi kirkko pysyy edelleenkin pyhiinvaeltajien suosiossa.

Murhatun Arkkipiispan muistolaatan päällä palaa muistokynttilä.

Katedraali on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9-17 ja sunnuntaina klo 12.30-17.

Sisäänpääsymaksu on 17 £.

Katedraalissa on mahdollista osallistua opastetuille kierroksille, joista peritään lisämaksu. Katedraalissa on paljon nähtävää, museo ja luostarin kirkko sekä sen kaunis sisäpiha.

Katedraalin pihalla seisoo erikoinen hevospatsas, joka on muistomerkki yli 8 miljoonalle hevoselle, jotka kuolivat Ensimmäisen maailmansodan aikana.

Canterburyn kaupungin kaksi muuta tärkeää maamerkkiä St Augustinuksen luostari ja St Martinsin kirkko muodostavat yhdessä katedraalin kanssa maailmanperintökeskittymän.

Pyhän Martinin kirkko on Englannin vanhin toiminnassa oleva kirkkorakennus.

Se sijaitsee pienen kävelymatkan päässä katedraalista.

Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa, jossa voi löytää paikallisia kuuluisuuksia.

Hautausmaan tärkeimmät kohteet pääsee kiertämään kävelypolkua pitkin. Kirkko on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin klo 11-15.

Kentin kuningatar Bertha liitetään Pyhän Martinin kirkkoon, sillä kirkko rakennettiin hänelle, jotta hän voisi harrastaa kristinuskoaan pakanallisessa Englannissa.

Bertha oli Englannin ensimmäinen kristitty kuningatar, joka vaikutti pakanalliseen aviomieheensä kuningas Ethelberhtiin.

Yhdessä Paavin lähettämän, Roomasta kotoisin oleva munkin Pyhän Augustinuksen kanssa, pakanalliset anglosaksit lopulta käännytettiinkin kristinuskoon.

Bertha uskotaan haudatun hänelle rakkaan Pyhän Martinin kirkon portaiden alle.

St Augustinuksen luostari oli aikoinaan yksi tärkeimmistä luostareista keskiaikaisessa Englannissa ja sitä pidettiin myös yhtenä Euroopan mahtavimmista ja vaikutusvaltai- simmista luostareista.

Luostari toimi lähes tuhannen vuoden ajan oppimisen ja henkisyyden keskuksena.

Nyt luostarista ja sen kirkosta on jäljellä vain rauniot, jotka sijaitsevat aivan kaupungin muurien ulkopuolella. Paikka on avoinna päivittäin klo 10-17 ja sisäänpääsy alueelle ja siellä olevaan museoon maksaa 11,50 £. Netistä ostettuna hieman vähemmän.

Yksi kaupungin keskiaikaista nähtävyyksistä on Canterburyn linna tai oikeammin linnan rauniot, jonka Vilhelm Valloittaja aikanaan rakennutti paikalleen.

Linnalta alkaa kaupunkia kiertävä muuri, jonka viertä kiertää kävelytie.

Cantebury on aikoinaan ollut linnoituskaupunki, jonka muureista osa on edelleen paikoillaan.

Kaupunkiin johtaneista kahdeksasta portista osa on edelleen hyvässä kunnossa ja niissä voi vierailla.

Kaupungin vanha keskusta jää muurien sisäpuolelle.

Keskustassa selviää hyvin jalkaisin, eikä muita kulkuvälineitä tarvitse käyttää. Keskusta on  jalankulkijaystävällinen ja paikka vaikutti muutenkin mukavalta ja turvalliselta. Sähköpotkulautoja ei kaupungissa näkynyt.

Jos kuitenkin haluaa liikkua kauemmas tutkimaan kaupungin ulkopuolisia alueita, niin punaiset kaksikerros bussit on hyvä valinta tai sitten voi vuokrata polkupyörän käyttöön.

Canterburyn Vanha kaupunki on loistava vaeltelupaikka.

Upeita vanhoja hyvin säilyneitä rakennuksia, joiden 1300-luvulta peräisin olevat puuosat ovat edelleen nähtävissä.

Eri teemoilla olevista opastetuista kaupunkikierroksesta saakin paljon irti.

Erityisen houkutteleva on iltaisin järjestettävä Canterbyry Chost kierros, joka täytyy varata etukäteen. Myös ilmaisia opastettuja kierroksia on tarjolla.

Hyvä vaihtoehto tutustua kaupunkiin on ottaa kyyti punt veneellä tai veneellä soutelu.

Sotuveneen kyytiin pääsee maaliskuusta lokakuuhun välisenä aikana.

Kyyti maksaa 10 £ henkilöltä ja soutajaopas kertoo matkalla mielenkiitoisia tarinoita ja yksityiskohtia joenvarren rakennuksista ja nähtävyyksistä. Soutuveneitä voi myös vuokrata ilman soutajaa.

Punt veneen kyydissä matkalle osui yllä, kuvassa oleva mielenkiintoinen kapistus The Ducking chair rangaistustuoli, jota käytettiin sopimattomien naisten rankaisemiseen. Sitä käytettiin myös noituuden toteamiseen. Tuoli ja siihen kiinni köytetty henkilö upotettiin veteen ja katsottiin miten käy. Vaikka testi saattoi päättyä huonosti epäillyn kohdalta, puhdisti hän ainakin maineensa.

Punt veneen kyytiin pääsee ympäri vuoden muina arkipäivinä paitsi perjantaina klo 10-17.

Perjantaista sunnuntaihin kyytiin pääsee klo 10-20 ja silloin on myös mahdollista varata paikka kummittelevaan yöristeilyyn.

Punt veneen kyyti maksaa päiväaikaan 25 £ henkilöltä ja kummitteluristeily reilusti enemmän. Punttailu joella todella kannatti. Kun ilmakin vielä suosi meitä ja mukana oli mainiota tarinaa kertova kuski, niin sitä voi vain suositella!

Canterburyn museovalikoima on hyvä. Canterburyn roomalainen museo on rakennettu alkuperäisen varakkaan roomalaisen talon ympärille. Museossa on hienon 2000 vuotta vanha mosaiikkityö ja lisäksi museo sisältää merkittäviä roomalaisia löytöjä sekä interaktiivisen aikamatkan roomalaisaikaan.

Paikka on avoinna päivittäin klo 10-17. Tänne emme menneet, sillä vasta pari kuukautta sitten kiersimme jonkun verran erilaisia roomalaisaikakaudelta olevia kohteita, joten ne olivat vielä hyvin palautettavissa verkkokalvoille.

Canterburyn keskusmuseo, kirjasto ja taidegalleria sijaitsevat kauniissa ja hyvin säilyneessä The Beaney House of Art and Knowledge Tudor talossa.

Paikkaan on vapaa sisäänpääsy, mutta aukioloajat vaihtelevat eri toimintojen sisällä ja ne kannattaakin tarkistaa paikan verkkosivuilta.

Buttermarket aukion tärkein nähtävyys on katedraalin pääportti.

Porttia koristavat Tudor dynastian vaakunat, mukaan lukien Katariina Aragonialaisen vaakuna.

Katariina meni naimisiin prinssi Arthurin ja sitten tämän veljen Henrik VIII:n kanssa.

Lopuksi kuningatar Katariina tuli hylätyksi kuningas Henrikin keploteltua avioeron, koska ei saanut poikalasta.

Kuningas avioitui Anna Boleyn kanssa, joka johti monimutkaiseen tapahtumaketjuun, aloittaen myöhemmin uskonpuhdistuksen ja anglikaanisen uskonnon harjoittamisen Englannissa.

Aukiota reunustaa upea rivistö vanhoja hyvin säilyneitä rakennuksia sekä The Old Buttermarket pubi.

Nykyinen Canterbury Heritage Museum sijaitsee entisessä Poor Priests sairaalassa.

Museossa on esillä anglosaksisia aarteita ja näyttelyitä, jotka liittyvät elokuvaan ja mediaan, leluihin ja harrastuksiin, yhteiskuntahistoriaan, arkeologiaan, ja elämiseen.

Toinen mielenkiintoinen museo olisi ollut Kentin vapaamuurariuden museo – Kent Museum of Freemasonry, joka kertoo vapaamuurari liikkeen historiasta. Paikkaan on vapaa sisäänpääsy. Se on avoinna klo 10-16. Aikapulan takia, jouduimme kuitenkin skippaamaan tämän.

Sir John Boys Housen tai Crooked Housen, kuten paikalliset sitä kutsuvat, vino olemus saa heti kiinnostumaan talosta.

Tässä vinossa talossa on upea kirjakauppa.

Kirjakauppa kerää rahaa Canterburyn ja Kentin kaduilla asuvien auttamiseksi.

Vinosta ulkomuodostaan huolimaatta talo pysyy pystyssä, sillä sen rakenne on tuettu metallikehikolla.

Kulmaan kallistuva etuovi on rakennettu vinnon, jotta se sopii oven karmiin.

Oven yläpuolella on katkelma Charles Dickens tunnetuimmasta kirjallisesta teoksesta ”David Copperfield”.

Kirjakauppa on avoinna torstaisin klo 10.30-15.30 ja muina päivinä klo 10-17.

Kaupungissa on paljon kahviloita ja ravintoloita, mutta ehdottomasti kannattaa poiketa Tiny Tim’s Tearomiin, joka on tyypillinen englantilainen teehuone, missä voi nauttia perinteisen iltapäiväteen.

Paikka on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9.30-17 ja sunnuntaina klo 10.30-16.

Hyvä vaihtoehto on vierailla myös The Goods Shedissä, jossa on ympärivuotiset maalaismarkkinat. Paikka on avoinna tiistaista lauantaihin klo 9-18 ja sunnuntaisin klo 10-16. Paikassa on myös mainio ravintola, jossa voi nauttia alueella kasvatettuja herkkuja.

Westgate on upea 18 metriä korkea massiivinen keskiaikainen porttitalo kaksine torneineen.

1380 rakennettu vaikuttava rakennus ja siinä oleva museo esittelee kaupungin historiaa.

Porttitalo on historian aikana toiminut kerran vankilana ja poliisiasemana.

Se palveli myös tärkeänä osana ilmapuolustusta kummassakin maailmansodassa. Avoinna tämä rakennus sekä sen päällä oleva näköalapaikka on joka päivä paitsi lauantaina klo 12-15.45.

Sisäänpääsy museoon ja portin päällä olevalle näköalapaikalle maksaa 4 £. Näköalapaikalta on upeat näkymät Canterburyn kaupunkiin, mutta sinne on kiivettävä toisessa tornissa olevia hyvin kapeita portaita pitkin.

Eastbridge Canterburyn kaupungin keskustassa on ollut vieraanvaraisuuden paikka vuodesta 1190.

Se koostuu kolmesta vierekkäisestä paikasta ja rakennuksesta, Eastbridgen sairaalasta, Greyfriars Chapelista ja Franciscan Gardensista. Eastbridge tai St. Thomas the Martyr sairaala perustettiin aikoinaan St Thomas Becketin haudalla vierailevia pyhiinvaeltajia varten.

Yli 800 vuoden ajan se on tarjonnut suojaa ja apua pyhiinvaeltajien lisäksi, sotilaille, paikallisille yhteisöille ja koululaisille. Viimeiset 400 vuotta se on tarjonnut ja tarjoaa edelleen pysyvän kodin useille vanhuksille.

Paikka on edelleen osittainen almutalo, jonka historialliset rakennukset ovat avoinna yleisölle. Yhteislippu Eastbridgeen ja Franciscanin puutarhaan ja maksaa 8 £. Avoinna Eastbridgen sairaala ja puutarha sekä Greyfriarsin kappeli on päivittäin klo 10-16.30.

Canterbury oli kiva kaupunki vierailla. Seuraavana aamuna jatkoimme taas matkaa, suuntana Brighton. Koska poikittaista junaliikennettä ei ollut jouduimme palaamaan Lontooseen ja ottamaan sieltä toisen junan Brightoniin.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

Brighton

Nopea junan vaihto Victorian asemalla ja seuraavaksi suuntana Brighton.

Junamatka Lontoosta Brightoniin kesti tunnin Gatwick experssillä, joka kulki Gatwickin lentoaseman kautta Brightoniin.

Myös National Express -bussit kulkevat lentokentän kautta.

Nekin lähtevät Lontoon Victoria asemalta ja matka kestää pari tuntia. Nopeimmin Brightoniin pääseekin junalla.  Lippujen hinta junalla edestakaisin kahdelta maksoi noin hieman yli 60 £.

Matkan varrella oli aikaa ihastella ja nauttia upeista maisemista sekä ohi sujahtavista pikku- kaupungeista.

Brightonin juna-asema sijaitsee kävelymatkan päässä keskustan nähtävyyksiä.

Kaupunki markkinoi itseään Englannin aurinkoisimpana kaupunkina. Paikallinen Hangon keksi siis 😊.

Englannin ykkösranta- kaupunki Brighton on ympäri vuoden mukava ja eläväinen opiskelijakaupunki.

Kaupunki on tullut tunnetuksi myös vapaamielisenä ja urbaanina bilekaupunkina.

Brighton sijaitsee noin 90 kilometrin päässä Lontoosta aivan Englannin kanaalin rannalla.

Kaupungin värikkäät talot ja hyvät shoppailumahdolli-suudet vetävät lähes kilometriä pitkän rannan lisäksi ihmisiä puoleensa.

Lontoolaiset lomailevatkin mielellään kesäviikon- loppuisin Brightonissa.

Tärkeimmät nähtävyydet ovat kävelyetäisyydellä keskustan tuntumassa ja rantakadun varrella, satama sijaitsee hieman kauempana.

Vaikka matkat kaupungin sisällä ovat kohtuulliset, niin korkeuserot ovatkin sitten kohtalaisen suuria, sillä osa kaupungista sijaitsee laaksossa. Liikuntarajoitteisten ja lastenrattaita työntävien on hyvä huomioida tämä.

1899 avattu 500 metriä pitkä Brighton Pier laituri on varsinainen turistimagneetti ja rannan keskipiste.

Reilusti yli vuosisadan ihmisiä ihastuttanut laituri on selvinnyt kahdesta maailmansodasta, jatkuvista myrskyjen raivosta ja miljoonista vuosittaisista vierailijoista.

Laituri on varsinainen tapahtuma- ja elämyskeidas, jossa on pieni huvipuisto, pikaruokapaikkoja, baareja ja aurinkotuoleja, joissa nauttia maisemasta.

Paikka aukeaa klo 10 ja on avoinna iltaan saakka. Laiturille on vapaa sisäänpääsy, mutta monet laiturin toiminnoista ja huveista ovat maksullisia. Laiturin vieressä on lisäksi Artist Quarter, jossa on taiteilijoiden työpajoja.

Rannan suosituimmat paikat ovat kahden laiturin välissä.

Tällä rantaosuudella sijaitsee paljon erilaisia rantabaareja, kauppoja, kaikenlaisia palveluita ja välinevuokraamoita sekä erilaisia kojuja.

Vaikka moni paikka olikin jo laitettu talviteloille, ei ollut vaikea kuvitella aluetta kesäisessä turistipaljoudessa.

Nytkin rannalla kulki paljon ihmisiä ja erilaiset ryhmät olivatkin parkkeeranneet rannalle viettämään aikaa.

Kaupungin toinen laituri West Pier on ajansaatossa kokenut kovia.

Tulipalot ja myrskyn aiheuttamat suuret vauriot sulkivat laiturin lopullisesti 1970-luvulla.

Nyt sen ruostuva runko toimii muistona menneestä ja mainiona päivystyspaikkana merilokeille.

Rannalla on myös British Airways i360 näköalatorni.

Hissi nostaa UFOn muotoisen rakennelman 138 metrin korkeuteen joka päivä klo 10.30-21 välisenä aikana.

Paikalliset kutsuvat näköalatasannetta lasiseksi donitsiksi.

Näköalatasanteella on baari, josta voi ostaa juotavaa samalla kun ihailee ylhäältä aukeavia upeita näkymiä Brightoniin, Hoveen ja merelle.

Hissikyyti kestää noin puolituntia nousuineen ja laskuineen. Kyydistä joutuu pulittamaan 18,50 £. Mistään pienestä näköalahissistä ei ole kyse, sillä kerrallaan siihen mahtuu 200 henkilöä. Hissi nousee korkeuksiin säällä kuin säällä.

Harmillisesti näköalatasanteen ikkunoiden pinta oli sellaisessa kulmassa ja sellaista materiaalia joka heijasti pahasti kaikkiin kuviin.

Näkymät olivat kuitenkin melkoiset, joten matka korkeuksiin kannatti tehdä.

Jos ei halua tutustua kaupunkiin korkeuksista tai jalan, niin aina takuuvarma Hop on Hop off bussi kiertää tärkeimmät nähtävyydet.

Brightonissa on tarjolla myös useita erilaisia maksullisia ja ilmaisia opastettuja kierroksia.

Brightonin keskusta on kompaktin kokoinen, ja siellä on helppo liikkua kävellen. Jos kuitenkin haluaa liikkua kauemmaksi kaupungista, bussi on hyvä vaihtoehto. Kertalippu maksaa 2 £. Lisäksi tarjolla on useita erilaisia lippuvaihtoehtoja.

Open market on katettu sisätori, jossa on tarjolla kaikenlaista.

Paikassa on 45 pysyvää myyntikojua ja useita pieniä vuokrattavia myyntipaikkoja, jotka myyvät ruokaa, leivonnaisia, krääsää, käsitöitä kierrätystavaraa ja vaikka ja mitä.

Viikonloppuisin torilla on myös erilaisia tapahtumia ja teemoja. Paikka on avoinna arkipäivisin klo 7-19 ja viikonloppuisin klo 10-17.

Brightonin lelu- ja pienoismalli museossa on esillä yli 10 000 esinettä.

Paikka sijaitsee kaupungin rautatieaseman alla ja on avoinna tiistaista perjantaihin klo 10-17 ja lauantaisin klo 11-17.

Museossa on laajan valikoiman vanhoja, harvinaisia ja ainutlaatuisia leluja Britanniasta ja Euroopasta. Nähtävänä on yksi maan suurimmista rautateiden pienoismallikokoelmista. 8 £ sisäänpääsymaksu museoon kannattaa ehdottomasti maksaa. Mainio paikka vierailla!

The Lanes on kapeiden kujien muodostama shoppailupaikka Brightonissa.

Labyrinttimaisten kujien varrella kauniissa 1500-luvun rakennuksissa on ihania pieniä putiikkeja, design- ja korukauppoja, kahviloita sekä ravintoloita ja taidetiloja.

Tässä käytävien sokkelossa vaeltaminen on erinomainen tapa viettää aikaa.

North Laine on toinen mielenkiintoinen vierailukohde.

Sieltä löytyy levykauppoja, vintage kauppoja, baareja ja trendikkäitä pikkuravintoloita.

Alue muistuttaa hieman Lontoon Camden Towenia. Alueelta löytyy myös Brightonin näyttävimmät muraalit ja graffitit.

Vintage kauppojen aateli Snoopers Paradise on käymisen arvoinen paikka.

Kahdessa kerroksessa on mitä erilaisempia vintage aarteita.

Paikassa on myös tapana ottaa kuva vanhanajan mustavalkoisessa kuva-automaattikopissa.

Me jätimme tämän huvin väliin ja tyydyimme ottamaan kuvia omalla kameralla.

Yksi Brightonin päänähtävyys on entinen kuninkaallinen asuinrakennus Royal Pavilion. Tätä kaupungin ikonisempaa rakennusta ei kannata missata. Se rakennettiin 1700- luvun lopun ja 1800- luvun alkupuolen välillä kuningas Yrjö VI kesäpalatsiksi.

Rakennus on suuri intialais- ja arabialais- tyylinen rakennus, joka on sisustettu itämaiseen tapaan.

Upea rakennus henkii Brittiläisen imperiumin mennyttä siirtomaa-aikaa ja se on avoinna klo 10-17.15.

Sisäänpääsymaksu rakennukseen on 19 £ ja lipun hintaan sisältyy audio-opas.

Rakennuksessa sijaitsee Brighton Museum and Art Gallery sekä Brighton Dome teatteri ja konserttisali, joka oli alun perin Kuninkaallisen paviljongin tallirakennus.

Paikassa järjestettiin 1974 Euroviisut, joista voiton nappasi Abba kappaleellaan Waterloo.

Lisäksi rakennuksessa on upea teehuone, jossa voi ruokailla tai nauttia iltapäiväteen. Paviljongin aukioloajat kannattaa tarkistaa netistä, sillä ne vaihtelevat sesongin mukaan.

Brighton Museum and Art Gallery on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-17. Museo on ilmainen paikallisille, kun taas muualta tulevilta vierailijoilta veloitetaan 9,50 £.

Kauempana sijaitsevaan Brightonin satamaan pääsee kätevästi bussilla numero 7.

Englannin vanhimmasta satamasta löytyy venesataman lisäksi suuri määrä ravintoloita sekä kauppoja ja se onkin tietyllä tapaa Brightonin toinen keskusta.

Me nappasimme kuitenkin tällä kertaa taxin, joka kierrätti meitä kaupungin laitamailla, satamassa ja vei meidät sitten rannalle.

Eloisa taxikuski, ehti matkalla manata berxitin, kuin myös silloisen hallinnon, jonka uunituore pääministeri joutuikin sittemmin eroamaan. Kylmää tuntui kyyti olevan myös brittiyhteiskunnassa maailman kiristyneessä ekonomisessa tilanteessa.

St. Bartholomewesin kirkko on varsin erikoisen näköinen, koska siinä ei ole sivulaivoja ja se on kapea ja korkea sekä jyrkkäkattoinen.

Kirkko muistuttaakin maitopurkkia.

Kirkkoa pidetään loistavana paikkana klassisen musiikin ja muiden konserttien järjestämiseen sen ainutlaatuisen akustiikkansa ansiosta.

Kirkko ei ollut sisältä kovinkaan kummoinen, mutta  erikoinen kuitenkin.

Brighton on mainio paikka vierailla myös lasten kanssa.

Rannan muiden huvitusten lisäksi kaupungissa on hyvä luonnontieteenmuseo, hauska ylösalaisin talo sekä Brighton Sea Life, joka muuten on maailman vanhin edelleen toiminnassa oleva merenelämää valottava keskus.

Kaikki nuo hauskuudet ohitimme, ihaillen niitä vain ulkoapäin.

Reipastahtinen päivä päätettiin kalaravintolaan rannalla, jossa tarjolla oli maukasta ja tuoretta Brexit kiisteltyä kalaa.

Vilkas yliopistokaupunki heräsi todella eloon illasta.

Meidän suunnatessa hotelille vastasuuntaan liikkeellä oli aitoja brittejä shortseineen ja minihameineen sekä kesätoppeineen. Hrrrr….Kostean viileässä lokakuun illassa, parkkiintunut, kylmää kestävä suomalainen veti takin vetoketjua tiukemmin kiinni.

Aamusta tarkoituksenamme oli jatkaa matkaa takaisin Victorian asemalle, jonne meillä oli jo ostettuna paluulippu. Onneksi olimme asemalla ajoissa, sillä kaikki päivän suorat junavuorot Victorian asemalle oli peruttu ja matkasuunnitelmaan piti tehdä nopea muutos.  Hitaampi juna London Bridgeen ja siitä uusi metroreititys Paddingtonin asemalle.

Poistuttuamme junasta London Bridgen asemalla ja siirtyäksemme metroon kuittasimme itsemme ns. ”ulossisään” metroon Oyster Cardilla ja samalla tyhjeni sen saldo.

Tajusin nopeasti, että olisi pitänyt kuitata ulos junalipulla ja vasta sen jälkeen metroon Oyeterilla.

Onneksi avulias metrohenkilökunta asemalla auttoi törppöä matkailijaa ja palautti Oyster Cardille saldon ja pääsimme taas jatkamaan matkaa metrolla. Nolo moka, ihan kun tuota en olisi tiennyt aiemmista matkoista.

Seuraavaksi olikin aika suunnata kohti kaunista Devonia. Otimme junan Paddingtonista Tiverton Parkwayn juna-asemalle. Junamatkan piti kestää hieman alle kaksi tuntia, mutta kas kummaa ratahäiriön takia lisäaikaa matkalle tulikin melkein tunti. Junalipun hinta yhteen suuntaan kahdelta oli lähellä 60 £.

Brightonista jäi kaikkineen käteen hyvät fibat, kuten Canteburystäkin. Nämä kaupungit ovat todellakin vierailun arvoisia, varsinkin kesäkeleillä.

Tässä kohtaa perhosia rupesi leijailemaan vatsanpohjassa. Pian koittaisi jälleennäkeminen yli neljänkymmenen vuoden jälkeen.

Takaisin alkuun

Previous Post Next Post

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Mikko / Matkalla Missä Milloinkin 24 lokakuun, 2022 at 5:31 pm

    Mahtava lähtökohta reissulle! Onpa komean näköinen tuo Canterburyn katedraali ja hienolta se näyttää myös sisältä. Myös Pyhän Martinin kirkko näyttää käymisen arvoiselta kohteelta. Ja ylipäätään koko Canterbury vaikuttaa myös oikein kivalta ihan kokonaisuutena. Tuo on muuten totta, että on harmittavaa, jos näköalapaikoissa on tehty pinta niin, että se heijastaa. Mutta Royal Pavilion on kyllä hienonnäköinen!

  • Leave a Reply