Matkailua maailmalla

Kuukausi radalla Tšekki: osa 5 Brno ja Olomouch

Praha – Kutná Hora  – Hrad Karlštejn – Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice – Český Krumlov Brno – Olomouch

Brno

Matkaa oli taitettu viikon verran.

Ilmat olivat olleet mitä olivat.

Lämpimistä kevätpäivistä ei tietoakaan.

Parin paikalla pysytyn päivän jälkeen oli aika taas siirtyä kohti seuraavaa kohdetta.

Junamatka Brnohon kesti reilun neljä tuntia ja hintaa matkalle tuli 335 CZK. Matka sujui taas mukavasti pelaillen Scrabblea.

Olimme liikkeellä myöhäisessä iltapäivän junassa.

Aurinkokin pilkisteli lupaavasti pilvien takaa ja maalasi ohikiitävän maiseman upeisiin kevään väreihin.

Radanvarren pihoilla näki, miten ihmiset olivat kokoontuneet takapihoille isoilla joukoilla grillaamaan ja polttamaan erikoisen näköisiä kokkorakennelmia vapun kunniaksi.

30. huhtikuun yönä eli vappuaattona tšekkien kansanperinteen mukaan uskotaan noitien ja pahojen voimien olevan vahvimmillaan.

Siksi poltetaan suuria rovioita, soitetaan musiikkia ja juhlitaan iloisesti, minkä pitäisi häätää noidat pois.

Monilla lapsilla olikin noita-asu päällä. Perinteeseen kuuluu kokkojen lisäksi myös meidän juhannussalkoa muistuttava vappusalko.

Brno on Tšekin toiseksi suurin kaupunki Prahan jälkeen ja Määrin osavaltion pääkaupunki.

Brno on myös monien maan tärkeimpien hallintoelinten kotipaikka sekä vilkas yliopistokaupunki.

Kaupungilla on pitkä ja rikas historia, joka juontaa juurensa esihistoriallisiin aikoihin.

Brnossa liikkuu helposti ja kätevästi kävellen, sillä suurin osa nähtävyyksistä sijaitsee keskustassa.

Bussi- tai rautatieasemalta pääsee kaupungin keskeisimmälle aukiolle vajaassa kymmenessä minuutissa.

Pidemmät etapit voi taittaa busseilla ja raitiovaunuilla.

Tunnin kertalipun hinta on 25 CZK ja lippu on voimassa leimaushetkestä alkaen lippuun merkityillä tariffivyöhykkeillä.

Brno oli hieman pettymys. Kaupunki ei ollut oikein mitään, vaikka siellä olikin kaikenlaista.

Brnossa on ostettavissa myös PRNOPASS, jonka hinta vaihtelee valittavien päivien mukaan ja mitä huippupaikkoja haluaa mukaan passin etuihin.  Kovin paljon sellaisia huippupaikkoja kaupungista ei löytynyt, miksi passi kannattaisi hankkia.

Isosta kaupungista huolimatta, ihmisiä tuntui olevan maltillisesti liikkeellä ja vappupäivän ylimääräistä vapaa- päivää näytettiin vietettävän kovin perhekeskeisesti, puistoissa käyskennellen ja ulkona syöden.

Petrov kukkulalla aivan Brnon sydämessä sijaitsevaa katedraali Katedrála sv. Petra a Pavla on näkyvä maamerkki Brnossa.

Pyhän Pietarin ja Paavalin Katedraalissa on hieno barokkityylinen sisustus sekä 84 metriä korkeat kaksoistornit, jotka lisättiin siihen 1900-luvun alussa.

Jos mahdollista, kannattaa vierailu yrittää ajoittaa kello 11, jolloin kuulee kirkonkellojen soiton.

Kellojen soiminen ennen puoltapäivää juontaa juurensa ruotsalaisten tekemään piiritykseen vuonna 1645.

Yksi kellon soimiseen liittyvistä tarinoista kertoo, että Brnoa piirittäneet ruotsalaiset päättivät perääntyä ja luopua suunnitelmistaan vallata kaupunki, jos he eivät onnistuisi valloittamaan kaupunkia 15. elokuuta 1645 puoleen päivään mennessä.

Brnon nokkelat puolustajat päättivät parantaa mahdollisuuksiaan ja siirsivät katedraalin kelloja tunnilla eteenpäin, miksi vielä tänäkin päivänä keskipäivän kellot soivat yhdeltätoista ja kauniisti sekä pitkään soivatkin.

Katedraalin alle on haudattu alkuperäisten kaupunginmuurien jäänteet sekä kirkon mielenkiintoinen vanha krypta. Avoinna krypta ja torni ovat maanantaista lauantaihin klo 10-18.30 ja sunnuntaisin klo 12-18.30 Sisäänpääsy torniin ja aarrekammioon maksaa 40 CZK.

Lužánky puisto on kaunis Jesuiittojen perustama puisto.

Heidän karkottamisen jälkeen puistoa muokattiin ranskalaiseen tyyliin.

Upea puutarha yhdistää Pyhän Pietarin ja Paavalin katedraalin ja Špilberkin linnan.

Puisto on täynnä yllätyksiä, ja siellä on 1800-luvun huvimajoja sekä tyylikäs pylväikkö. Puistossa on näköalatasanteita, joista avautuu upeat näköalat Brohon.

Kaupungista löytyy myös Tšekin korkein rakennus, satametrinen pilvenpiirtäjä AZ Tower. Rakennus on asuin- ja toimitilakäytössä, eikä siellä ole näköalatasannetta. Erikoisen näköinen pilvenpiirtäjä kuitenkin on.

1200-luvulta peräisin olevan Špilberkin linna eli hrad Špilberk seisoo ylväänä kukkulalla, josta käsin se on toiminut vuosien varrella monissa rooleissa.

Linna on toiminut linnoituksena, kuninkaallisena linnana ja vankilana sekä kasarmina.

Nykyään linnassa toimii Brnon kaupunginmuseo, joka perustettiin vuonna 1904.  Museossa on monia erinomaisia ​​pysyviä ja usein vaihtuvia näyttelyitä.

Linnan kellarissa kävijää odottavat karut vankityrmät.

Kuninkaallisena asuinpaikkana tämä rakennus on ollut olemassa lähes yhtä kauan kuin Brno on ollut olemassa, mikä onkin jättänyt rakennukseen monenlaisia tyylejä. Linnan kulmatornissa sijaitsevasta näköalatornista on upeat näkymät Vanhaan kaupunkiin. Linnan pihalla järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä sekä muita kulttuuritapahtumia koko kesän ajan.

Linna on avoinna päivittäin klo 9-17 ja lippujen hinnat vaihtelevat sen mukaan, missä linnan osissa aikoo vierailla.

Brnon ykkösnähtävyys on UNESCOnkin maailmanperintökoh-de Villa Tugendhat, jota pidetään yhtenä 1900-luvun alun modernin arkkitehtuurin erikoisimmista esimerkeistä.

Rohe suunnitteli taloon myös Brno-tuolin, joka oli puolestaan maailman käänteentekevimpiä huonekaluja. Selkeälinjaisen talon suunnittelussa näkyy hyvin suunnittelijan motto ”Vähemmän on enemmän.”

Juutalaistaustansa takia Tugendhatit joutuivat pakenemaan ja huvilasta tuli ensin Gestapon tukikohta ja sitten Neuvostoliiton armeijan majoituspaikka. 1967 Greta Tugendhat palasi Brnohon ja Villan restaurointi alkoi.

Yksityistaloksi suunniteltu rakennus toimii nykyisin museona. Villa Tugendhatiin otetaan vain rajattu määrä vierailijoita päivittäin, joten liput vierailulle kannattaa varata ajoissa. Itse olin niitä varaamassa kuukautta ennen matkaa, mutta kaikki oli jo loppuunmyyty. Sinne meni siis se… Sivuilla kerrottiinkin, että varaus kannattaa tehdä 3 kuukautta ennen suunniteltua vierailua.

Dietrichsteinin palatsi rakennettiin 1600-luvun alussa kardinaali Dietrichsteinille.

Se on tyypillinen barokkipalatsi.

Nykyään palatsissa on erinomainen Moravian Museo – Moravské zemské muzeum, joka on maan vanhin museo.

Museon pysyvät näyttelyt kattavat laajan valikoiman aiheita ja aikakausia, mukaan lukien määriläisen kylän keskiajalta. Erityisen kiinnostava olisi ollut Anthropos paviljonki, joka kattaa alueen vanhimman tunnetun ihmisasutuksen ajan.

Paikka on avoinna keskiviikosta sunnuntaihin, mutta aukioloajat vaihtelevat päivän mukaan. Kun oli maanantai ja vieläpä vappu sekä seuraava päivä tiistai, niin ovet eivät auenneet meille.

1300-luvulta peräisin oleva Pyhän Jaakobin kirkko Czech Kostel svatého Jakuba on toinen erityisen kaunis kirkko Brnossa.

Kirkko on avoinna vierailijoille päivittäin klo 7-20.

Pyhän Jaakon aukion arkeologisissa tutkimuksissa paljastui valtava ihmisluiden kokoelma. Arvioiden mukaan noin 50 000 ihmisen jäännökset löydettiin, mikä tekee siitä toiseksi suurimman luulöydön Pariisin kuuluisien katakombien jälkeen.

Useimpien sinne haudattujen kuolinsyy on tutkimusten mukaan ollut rutto tai kolera, sodankäynti sekä kaupungin piirityksistä johtunut nälkiintyminen.

Nyt 50 000 ihmisen luut ja kallot on järjestetty koristeellisiin kuvioihin ja pinoihin maanalla olevaan Brnon luukappeliin eli Ossuaariin.

Paikka on mielenkiintoinen ja sinne pääsee tutustumaan muina ajankohtina paitsi maanantaisin klo 9.30-18. Sisäänpääsy maksaa 150 CZK.

Moravian Square on Brnon toiseksi suurin aukio, joka koostuu kahdesta eri osasta, puistosta ja Pyhän Tuomaan kirkon edessä olevasta alueesta. 

Aukion vieressä oleva Tuomaan kirkko ei kovin kummoinen ollut, mutta aukiolla seisova kahdeksan metriä korkea ratsumiehen patsas herätti heti mielenkiinnon. 

Rohkeuden patsaaksi nimetty veistos on valmistettu pronssista. 

Se kuvaa haarniskaan pukeutunutta ritaria, joka istuu hevosen selässä, jolla on epätavallisen pitkät jalat. 

Suosittua on kurkistaa hevosen alle, sillä patsaalla on oma salaisuutensa ja sen huomaa vain seisoessaan sen alla.

Patsas onkin suosittu kuvauskohde

Yksi Brnon tärkeimmistä historiallisista rakennuksista on vanha kaupungintalo Stará radnice.

Kaupungintaloa tutkaillessa huomaa, että yksi sen koristeellisen julkisivun torneista on hieman vinossa.

Tarina kertoo, että Brnon kaupunginvaltuusto huijasi rakennuksen arkkitehdiltä rahaa, ja hänen kostonaan oli sotkea rakennuksen suunnittelua.

Toisen version mukaan arkkitehti oli yksinkertaisesti liian humalassa ja suunnittelussa tapahtui virhe.

Kaupungintalo oli yhdessä linnan ja katedraalin kanssa osa puolustusta Ruotsin joukkojen kuuluisan piirityksen aikana vuonna 1645.

Kaupungintaloon pääsee tutustumaan päivittäin klo 10-22 välisenä aika ja sisäänpääsymaksu on 90 CZK.

Vanhan Kaupungintalon porttikäytävässä voi puolestaan nähdä riippumassa Brnon lohikäärmeen.

Tarinoiden mukaan Brnoa piinasi pitkään ilkeä lohikäärme.

Lopulta eräs neuvokas teurastaja sai luovan idean täyttää turkissäkki kalkilla.

Kun lohikäärme oli ahminut säkin, sen oli sammutettava janonsa juomalla niin paljon vettä, että se kuoli.

Legendan alkuperä paljastuu legendaksi, sillä Kaupungintalon tornin alla olevan käytävän katosta roikkuu lohikäärmeen sijaan iso krokotiili.

Seinällä on Brnon pyörä eli kärrynpyörä, joka oletettavasti rakennettiin ja toimitettiin 45 kilometrin päässä sijaitsevasta Teplicen kaupungista vain 12 tunnissa osana keskiaikaista vedonlyöntiä. Siitä onkin tullut Brnon työmoraalin symboli.

Kesäkaudella voi vierailla Crystal Hallissa, Freskovy Hallissa ja Klenotnicessa tai kiivetä 63 metriä korkeaan torniin, josta on upeat näkymät Brnoon. Pihalla järjestetään konsertteja, festivaaleja, teatteriesityksiä ja elokuvanäytöksiä.

Uusi raatihuone on myös kaunis ja mielenkiitoinen rakennus.

Brnota pidetään myös urheilukaupunkina.

Urheilutapahtuma joka nostaa Brnon maailmankartalle, on kaupungin Masaryk Circuit moottoripyöräilyrata.

Monien vuosien ajan kaupungin mukulakivisellä radalla ajettiin vaarallinen katukilpailu. Kun rata päällystettiin asfaltilla 1960-luvulla tuli Brnosta World Grand Prix kilpailujen tukipilari. Nyttemmin katukilpailu on korvattu tarkoitusta varten rakennetulla radalla.

Moto GP saapuu kaupunkiin joka vuosi elokuussa, ja se tuo mukanaan kolme päivää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, tukun rahaa ja maailman parhaat kuljettajat, unohtamatta silmäätekeviä.

Mielenkiintoinen nähtävyys on myös Vanhan kaupungin vihannestorin eli Zelný trh aukion alla sijaitseva 1200-luvun tunneliverkosto – Labyrint pod Zelným trhem.

Paikka avattiin yleisölle 2011 osana 40 minuutin opastettua kävelykierrosta.

Aikoinaan torikauppiaat säilyttivät aukion talojen alla olevissa kellareissaan tuotteitaan, jotka muodostivat pitkään piilossa pysyneen tunnelien ja kellareiden sokkelon.

Tunneleissa tapahtui myös hieman epäilyttävämpääkin puuhastelua.

Todisteeksi on jäänyt alkemistin laboratorio sekä kidutukseen tarkoitettu pylväs.

Paikka on käymisen arvoinen ja se on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 9-18 ja sisäänpääsy sinne maksaa 180 CZK.

Varautua täytyy kuitenkin melkoiseen määrään rappusia.

Zelný trh aukiolla komeilee Parnasin suihkulähde.

Tarinan mukaan ennen vanhaan kalakauppiaat esittivät kalakantojaan antamalla karppiensa uida suihkulähteen vedessä.

Nyt siellä esittelee poseeraustaitojaan selfiekuvien ottajat.

Zelný trh aukio on suosittu toreistaan, kahviloistaan, ravintoloistaan sekä putiikeistaan ja gallerioistaan.

Aukiolla sijaitsee Reduta teatterin konserttisali, joka on peräisin renessanssin ajoilta.

Vuonna 1767 vasta 11-vuotias Mozart esiintyi siellä sisarensa kanssa.

Kuuluisan säveltäjän muistopatsas komeilee teatterin edessä.

Mendel, jota pidetään genetiikan kummisetänä vietti lähes koko elämänsä Brnossa.

Kannattaakin vierailla Königskloster luostarissa ja sen puutarhassa, jossa Mendel suoritti kuuluisat herneillä tehdyt kokeensa, mikä auttoi häntä löytämään perinnöllisyyden salaisuudet.

Vanhan kaupungin ulkopuolella sijaitsevassa Masarykova yliopiston tiloissa sijaitseva Masarykova univerzita – Mendelovo muzeum  eli Mendel museossa on näyttelyitä, jotka valottavat suuren tiedemiehen menetelmiä ja sitä, miten varhaiset jalostuskokeet hiirillä herättivät kirkon paheksunnan.

Samassa paikassa voi tutustua myös hänen mehiläishoitokokeiluihinsa, vaikkakaan niillä ei ole ollut suurta vaikutusta historian kulkuun.

Kapucínské aukiolla sijaitsevassa kapusiiniluostarissa kannattaa ehdottomasti vierailla. Barokkityylinen rakennus ja sen sisätiloissa oleva koristeellinen rokokoosisustus upeine freskoineen sekä hyvin säilynyt kirjasto saa pään pyörimään.

Rakennuksen alakerrassa on 1700-luvun krypta, jossa on kapusiinimunkkien viimeinen leposija.

Muumioituneiden munkkien hauta on avoinna päivittäin ympäri vuoden maanantaista lauantaihin klo 9–12 ja 13–18. Sunnuntaisin paikka on avoinna klo 11–17. Sisäänpääsymaksu on 120 CZK.

Jyhkeä sotamuistomerkki Mohyla míru sijaitsee Napoleonin ja Venäjän sekä Itävallan yhdistyneen armeijan välisen ratkaisevan Austerlitzin taistelun paikalla.

Muistomerkissä on rauhan sanoma ja se seisoo taistelukentällä valon paikkana kaikkien joulukuussa 1805 käydyn Austerlitzin taistelun uhrien kunniaksi.

Vieressä olevassa museorakennuksessa on pysyvä näyttely Kolmen keisarin taistelusta. Paikassa on myös pieni kappeli ja ravintola.

Parhaiten paikalle pääsee menemällä ensin ratikalla numero 12 ja sitten loppumatkan bussilla 48. Matkaan kuluu aikaa noin 50 minuuttia. Sisäänpääsy muistomerkkimuseoon maksaa 125 CZK. Avoinna paikka on kesäkuukausina klo 9-18.

Kaupungin keskusaukion Namesty Svobody keskellä jököttää Brnon moderni astronominen kello.

Hieman epäilyttävän ja mielikuvia herättävän näköisen mustan kiviveistoksen on tarkoitus muistuttaa luotia.

Kello sylkäisee joka päivä kello 11 sisuksistaan golf-pallon kokoisen yksilöllisesti käsinkoristellun lasikuulan, jonka onnekkain paikallaolija voi poimia mukaansa.

Katsojia paikalla riitti ja pallon neljä ulostuloaukkoa olikin varattu jo hyvissä ajoin ennen klo 11.

Ensimmäinen varaaja, aussituristi saapui paikalle kaksi tuntia ennen H-hetkeä.

Odottaminen palkittin, sillä hän oli se onnekas joka sai himoitun matkamuiston itselleen.

Turistien lisäksi lasipalloa himoitsevat paikalliset keräilyn aloittaneet henkilöt. Pallot ovat joka päivä erilaisia ja erityispäivinä ja juhlina ne ovat tavanomaista koristeellisempia.

Brnossa pääsee myös asumaan ydintuhon kestävässä bunkkerissa.

Mielenkiintoinen majapaikka on rakennettu hostelli ja kulttuurikeskus 10–Z Bunkeriin.

Paikassa on myös näyttelytila, jonne pääsee maksamalla 180 CZK.

Paikka on avoinna päivittäin paitsi maanantaina klo 11.30-18.15. Lisäksi on mahdollista osallistua erikseen maksettavaan opastettuun kierrokseen bunkkerin muissa osissa. Hostellin baarissa pääsee lisäksi maistelemaan kommunismin ajan tyypillisiä ruokia.

Pari päivää oli kierretty Brnota.

Vaatehuolto oli hoidettu ja oli aika siirtyä viimeisen kohteeseen Tsekeissä.

Raidekilometrejä kertyi yli tuhat ja tutuksi tuli Tšekkien junakalusto, joka pääosin oli modernia ja uusittua.

Se, mikä pisti silmään oli, ettei Ukrainan lippuja tai muita kannustusilmaisuja ollut nähtävissä koko Tšekki kiertueemme aikana. Myöskään kerjäävät romanialiset eivät olleet vielä aloittaneet kesätyötään.

Tšekeissä ei juurikaan kadunmiehiä näkynyt, mutta täällä niihin törmäsimme. Omaa kivaa pitivät, eivätkä muita häirinneet. Kaupunki oli kaikkineen siisti ja hyvin turvallisen ja rauhallisen oloinen.

Olomouc

Pari päivää vierähti nopeasti Brnossa ja oli aika jatkaa matkaa eteenpäin, kohti Tšekeissä vierailumme viimeistä kaupunkia.

Iltapäivästä otimme suunnan kohti Olomoucia.

Junamatka kesti puolitoista tuntia ja maksoi 154 CZK.

Olomoucin juna-aseman edestä kulkee keskeisimmät ratikka- ja bussilinjat.

Asema on iso ja sieltä lähtee useita pitkänmatkan junia sekä junia naapurimaihin. Meilläkin olisi edessä siirtymä yöjunalla kohti Slovakiaa.

Vierailu Olomoucissa on houkutteleva vaihtoehto historiallisista kaupungeista kiinnostuneille.

Kaupungissa on vaikuttavan arkkitehtuurin ja kiehtovien museoiden lisäksi nähtävissä enemmän jäänteitä kommunismin ajalta kuin aiemmissa paikoissa. Ensivaikutelma olikin paikoittain vahvasti itäistä naapuriamme muistuttava.

Nykyisin vilkkaan yliopistokaupungin historia juontaa juurensa aina Rooman aikaan.

Myös sodat Mongoliaa ja Ruotsia vastaan ovat vaikuttaneet kaupungin historiaan.

Jos ei muuten, niin ainakin sotasaaliina vietyjen aarteiden muodossa.

Olomoucc oli Moravian pääkaupunki aina 1600-luvulle asti ja menneestä loistokaudesta kaupupungin historiassa muistuttaa kaksi UNESCOn maailmanperintökohdetta.

Olomouc ei ole kovin suuri kaupunki, joten suurin osa sen tärkeimmistä nähtävyyksistä on käveltävissä.

Kaupungin raitiovaunu- ja bussijärjestelmät ovat toimivia.

Liput julkisiin liikennevälineisiin maksaa kertalippuna 18 CZK tai päivälippuna 46 CZK. Lippuja saa ostettua kolikoilla, joiltakin raitiovaunupysäkin vieressä olevista automaateista tai mistä tahansa lehtikioskista.

Kaupungin vanhin aukio, Horní Náměstí, sijaitsee Vanhan kaupungin keskustassa.

Sieltä löytyy useita merkittäviä nähtävyyksiä, kuten mahtipontinen 35-metrinen Pyhän kolminaisuuden pylväs Sloup Nejsvětější Trojice, joka on Keski-Euroopan suurimpia barokkiveistoksia.

Keski-Euroopassa on monia ruttopylväitä, jotka rakennettiin muistoksi karmean kulkutaudin puhkeamisesta ja Jumalan kunniaksi sen pysäyttämisestä.

Pyhän kolminaisuuden pylväs on ollut ehdottomasti tämän matkan komein ruttomuistomerkki.

1700-luvulla rakennettu muistomerkki kuuluu UNESCOn maailmanperintölistalle.

Barokkimestariteoksessa on 18 pyhimys veistosta, 12 valonkantajahahmoa ja 12 apostolien rintakuvaa. Kaikki pylvään parissa työskennelleet kivimiehet, taiteilijat ja käsityöläismestarit olivat paikallisia Olomoucista.

Pylvään sisällä on pieni kappeli, jossa on erittäin yksityiskohtaisia kivireliefejä, jotka kuvaavat Raamatun tapahtumia, kuten ristiinnaulitsemista. Muistomerkin sisällä olevaan kappeliin pääsee tutustumaan päivittäin huhti-syyskuussa klo 9-14.

Olomoucká radnice eli Kaupungintalo on palvellut alkuperäistä tarkoitustaan yli 600 vuotta.

Kaupungintalo oli vuosisatojen ajan entisen kuninkaallisen Määrin pääkaupungin taloudellinen ja poliittinen symboli.

Olomouc piti pääkaupungin asemaa keskiajalta aina 1600-luvulle asti, jolloin kaupunki joutui luopumaan asemastaan kolmikymmenvuotisen sodan tuhojen vuoksi.

Rakennuksessa toimii edelleen kaupunginvaltuusto ja kaupungin eri virastoja. Koska kyseessä on edelleen toimiva virastotalo, on sinne sisäänpääsy rajoitettua. Kesäisin kaupungintaloon pääsee osallistumaan opastetuilla kierroksilla. Kaupungintalon 76-metriseen torniin pääsee kiipeämään joka arkipäivä kello 11 ja 15.

Olomoucin astronominen kello sijaitsee kaupungintalon julkisivun syvennyksessä.

Samalla paikalla alun perin ollut keskiaikainen astronominen kello vaurioitui Toisessa maailmansodassa ja korvattiin myöhemmin tällä sosiaalirealistista tyyliä ilmentävällä kellolla.

Kommunisminaikai- sessa versiossa hahmoina ovat työläiset ja insinöörit sekä urheilijat.

Kellon alaosassa on kaksi suurta mosaiikkihahmoa, jotka esittävät tiedemiestä ja mekaanikkoa.

Miesten välissä on pyöreä vihreäpohjainen taulu, jossa on punaisia ja valkoisia viivoja. Punaiset viivat osoittavat kommunistisen kalenterin kannalta tärkeitä päiviä, esimerkiksi merkittävien kommunistijohtajien syntymä- ja kuolinpäiviä.

Olomoucin astronominen kello herää eloon aina keskipäivällä, kun sen työläisiä esittävät pikkupatsaat lähtevät liikkeelle kellotaulussa ja alkavat takoa alasinta kellojensoiton ja musiikin säestäminä peräti viiden minuutin ajan.

Aika monen kännykkäkuvaajan vakaa videointiasento petti ja he luopuivat parin minuutin kuvaamisen jälkeen loppuosuuden videoinnista. Pieni sisäinen piru nosti sarviaan ja kuiskasi ”siitäs saitte senkin eturiviin ryysijät” kuvaajien ravistellessa kipeytyneitä käsiään.

Katedrála sv. Václava eli Pyhän Venceslauksen jättimäinen katedraali on omistettu kuningas Venceslaus III:lle.

Yli 100 metrin korkeudellaan katedraali onkin Tšekin tasavallan neljänneksi korkein rakennus.

Katedraalia on vuosisatojen saatossa muokattu ulkoapäin mutta sisätilojen ulkoasu on säilynyt ennallaan keskiajasta lähtien.

Katedraali kuuluu ns. linnakompleksiin, jossa ovat vierailleet Äiti Teresa sekä paavi Johannes Paavali II. Katedraali on pääsääntöisesti avoinna päivittäin klo 7.30 – 17.30, paitsi jumalanpalvelusten aikana.

Katedraalin krypta on avoinna toukokuusta syyskuuhun tiistaista lauantaihin klo 10-13 ja 14-17 sekä sunnuntaina klo 11-17. Katedraalissa on kesäaikaan mahdollista osallistua ilmaisille opastetuille kierroksille.

Lähellä on myös Arkkipiispan museo, joka perustettiin paavi Johannes Paavali II: n aloitteesta.

Arkkipiispan museossa voi vierailla kesäkuukausien kaikkina päivinä klo 10-18.

Pääsylippu museoon maksaa 260 CZK.

Arkkihiippakunnan museo on Olomoucin tärkein museo. Museoon on yhdistetty osia Olomoucin linnasta sekä entinen piispan palatsi. Nämä ovat kaupungin vanhimpia arkkitehtuurin osia. Ensimmäiset maininnat Olomoucký hradista eli Olomoucin linnasta ovat vuodelta 1055. Nykyään varsinaisesta linnasta on jäljellä vain muutamia osia.

Arkkihiippakunnan museon edessä olevassa puistossa kokoontuivat ja lepäilivät paikalliset puistokemistit, joita tässä kaupungissa näkyi eniten koko matkan aikana. Poliisit yrittivät hätistellä heitä pois turistien silmistä. Muutoin kaupunki oli oikein siisti ja rauhallisen oloinen.

Olomoucissa on myös muita merkittäviä uskonnollisia rakennuksia.

Tällainen on esimerkiksi valtava Pyhän Mauritzin eli Kostel sv. Mořicen kirkko, joka on rakennettu 1400-luvulla.

Kirkossa on upeat urut ja siellä pidetäänkin joka syyskuussa kansainvälinen urkufestivaali.

Urut ovat Keski-Euroopan suurimmat ja vierailumme aikana kirkossa oli urkujen virittely käynnissä. Tulevan syyskuun festivaalia varten urkuja viriteltiin myös kaupungin muissakin kirkoissa, mikä pätkittäin kuulosti hienolta, pätkittäin kissan hännän vetämiseltä.

Jos haluaa nähdä Olomoucin lintuperspektiivistä, voi pääsymaksun maksettua nousta Pyhän Maurizin kirkon 46-metrisen Svatomořickán tornin näköalatasanteelle kapeita kierreportaita pitkin. Kiipeäminen palkitaan, sillä panoramanäkymä kirkontornista on hieno. Avoinna se on päivittäin klo 7-19.

Pyhän Jan Sarkanderin kappeli, Kaple sv. Jana Sarkandra sijaitsee aivan Pyhän Mikaelin kirkon lähellä.

Pieni kappeli on omistettu katoliselle papille John Sarkanderille.

Pappi sai ripissä kuulla Puolan hyökkäystä auttaneen tunnustuksen, mutta kieltäytyi paljastamasta kuulemaansa protestanttisille kiduttajilleen.

Lopulta kiduttajat surmasivat papin saamatta tietoa tuunustuksesta, sillä pappi piti rippivaitiolovelvollisuutensa.

Paavi Johannes Paavali II julisti hänet pyhimykseksi vieraillessaan Olomoucissa.

Kappeli on avoinna vain keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Tosin ei haittaa, vaikka ei pääsisikään kurkistamaan kappelin sisään, sillä kappeli on komeampi ulkopuolelta, kuin sisäpuolelta.

Olomoucissa on kuusi mahtipontista barokkisuihkuläh- dettä, jotka kaikki on omistettu Caesarille, Merkuriukselle, Herkuleelle, Neptunukselle, Jupiterille ja Tritonselle.

Viidessä suihkulähteessä on mytologisia hahmoja.

Yksi suihkulähde kertoo legendasta, jonka mukaan delfiini pelasti veneestä yli laidan pudonneen runoilijan.

Suihkulähteillä oli muukin tehtävä, kuin toimia kauniina koristeina.

1600- ja 1700 – luvuilla rakennetut suihkulähteet rakennettiin tarjoamaan paikallisille vettä.

Nykyisin suihkulähteet ovat kaupungin suuri ylpeyden aihe, onnistuttiinhan ne säilyttämään näihin päiviin asti kaupungin suunnittelijoiden kaukonäköisyyden ansiosta. Kun Olomoucin rakennukset aikoinaan liitettiin vesijohtoverkkoon haluttiin tarpeettomiksi käyneet suihkulähteet säilyttää tulipalojen sammuttamiseen tarkoitettuina hätäsäiliöinä.

Mozart on jättänyt monia pysyviä jälkiä Tšekkeihin. 

Brnon ja Prahan lisäksi Olomoucista tuli nuorelle Mozartille ja hänen perheelleen isorokkoepidemian takia pakopaikka, jossa hän sävelsi sinfoniansa numeron 6 F-duurin.

Ei turha työ nuorelle pojalle.

Klášter Hradisko luostarin sisätiloihin pääsee sisään vain kesäaikaan ja silloinkin ainoastaan torstaisin sekä lauantaisin muutaman tunnin ajan.

Hradiskon luostari aloitti benediktiiniluostarina 1000-luvulla, ja kun benediktiinijärjestö karkotettiin kaupungista 1200-luvulla, sen tilalle tulivat premonstratenssien hengellinen ritarikunta, jotka pysyivät siellä, kunnes luostari suljettiin 1700-luvulla. Tämän jälkeen paikasta tuli Napoleonin aikainen vankileiri ja sitten sairaala, jona se on pysynyt siitä lähtien.

Univerzita Palackého v Olomouci on Tšekin tasavallan toiseksi vanhin yliopisto.

Osa yliopiston rakennuksista, joissa tiedekunnat sijaitsevat, ovat arkkitehtonisesti ja historiallisesti merkittäviä.

Esimerkiksi Taidekeskus sijaitsee entisessä jesuiittaluostarissa. Tässä upeassa barokkirakennuksessa on Kaple Božího Těla kappeli, joka oli käyntimme aikana tilapäisesti kiinni.

Yliopiston keskuskirjaston puitteitakaan ei voi moittia. Tilat sijaitsevat entisen asevaraston historiallisessa rakennuksessa. Yliopiston terassilla on kahvila ja ravintola, jonne on vapaa pääsy ja sieltä voi ihailla näkymiä kaupunkiin.

Katukuvassa ja varsinkin Vanhan kaupungin alueella runsas opiskelijamäärän näkyi ja kuului, tehden samalla kaupungista eloisan.

Arkkipiispan palatsi eli Arcibiskupský palaác kuuluu tärkeimpiin varhaisen barokin rakennuksiin Määrissä.

Palatsi ei ainoastaan ole toiminut vain paikallisten piispojen ja arkkipiispojen kotipaikkana, vaan se on myös todistanut tärkeitä tapahtumia kaupungin historiassa.

Keisari Frans Joosef I nousi keisarilliselle valtaistuimelle palatsissa vuonna 1848.

Paikka on avoinna toukokuusta syyskuuhun muina päivinä paitisi maanataisin klo 10-12 ja 13-17.

Huhti- ja lokakuussa paikka on ainoastaan auki viikonloppuina.

Onneksi kuukausi oli juuri ehtinyt vaihtua, joten pääsimme tutustumaan tähän upeaan palatsiin. Sisäänpääsy palatsiin maksoi 180 CZK ja saimme oikein yksityiskierroksen, koska muita kävijöitä ei ollut.

Kierros oli tšekiksi. Opas olisi osannut myös saksaa ja unkaria, mutta me emme noista mitään, niinpä saimme otella rauhassa kuvia ja lukea selitykset englanninkielisestä paperista. Kätevää.

Ai, että otti päähän. Tarkoituksenamme oli vierailla vanhojen autojen museossa, jossa on noin sata autoa ja 200 muuta näyttelyesinettä.

Meidän tuurilla paikka avautui vierailustamme seuraavana päivä, koska rakenteilla oli uusi näyttely.

Vieraillessani museon sivuilla hämmästyin Tšekkoslovakian sotaa edeltävän autoteollisuuden valtavasta monimuotoisuudesta ja edistyksellisestä tilasta. Kaukana on tuolloin ollut Skodan kymmeniä vuosia itäblokin aikana kärsimä alennustila. Näytteillä olisi ollut Tatraa ja Pragaa. Nyt tyytyminen oli sivuston tietoihin ja hienoihin kuviin.

Bouzovin satulinna roikkui myös pitkään käyntikohteiden listalla. Vaikka se sijaitsee vain noin 30 kilometriä Olomoucista luoteeseen, olisi sinne ollut hankala päästä julkisilla, miksi se sitten tiputettiinkin pois to go-listalta.

Muzeum uměnín pylväsparruun oli kiinnitetty roikkuva pronssinen hahmo, joka ”kulki” ketjua pitkin päästä päähän aivan kuin yrittäen selvitä roikkumisesta ja pyrkiä turvaan.

Aika-ajoin hahmo parkaisi ja huusi jotakin tšekeiksi, jolloin etenevä liike pysähtyi ja ukko heilui vimmatusti.

Tämä kyllä herätti heti mielenkiinnon nykytaiteen museota kohtaan ja toimi varsinaisena sisäänheittäjänä paikkaan. Jäimmekin katsomaan muutaman kohtauksen roikkujan esityksestä. Olomoucissa on myös muita hyviä museoita, jotka tällä kertaa skippasimme.

Onneksi olimme ottaneet hotellihuoneen extrapäiväksi, jonne saimme jättää päiväksi tavarat, tulla iltapäivästä lepäämään ja kuluttamaan aikaa,  sillä edessä oli myöhäinen yöjuna Slovakian Košiceen. Söimme hyvin illasta ja otimme pienet unet, ennen kuin oli aika lähteä asemalle.

Olimme ottaneet hotelin läheltä juna-asemaa, joten pitkälti ei tarvinnut hiljenneessä kaupungissa ja pimeässä kävellä.

Puolenyön aikaan ilma oli kylmä, asteita ehkäpä alle viisi.

Olimme varanneet yöjunan makuuvaunulla, joten suunnitelmissa oli, että aamulla olisikin pirteitä kavereita liikkeellä. Asiat eivät vaan aina mene kuin tanssien.

Siinä myöhässä olevaa junaa odotellessa hiljaisella asemalla, jossa mikään ei tietenkään yöllä ollut auki, ainoana huvina oli seurata kanssamatkustajia, käsidesiautomaateista omaan pulloonsa täydennystä hakevaa kadunmiestä ja ihailla kupolikaton kansantansseja kuvaavaa upeaa freskoa.

Takaisin alkuun

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply