Ålborg ja Aarhus
Ålborg, joka näyttäisi olevan myös Aalborg

Ai ai, ja terveisin opettaja.
Maantiedon kokeessa olisi punakynä merkannut, jos kaupunki olisi kirjoitettu Aalborg.
Minä ainakin kirjoitan sen edelleen opitusti Ålborg, mutta joillekin ilmeisesti kuitenkin Aalborg.
Virallisessa paikannimiluettelos-sa kaupunki on Ålborg, mutta merkinnällä, että; ”kunta haluaa, Å kirjoitetaan muodossa Aa”. Ei skandinaavisilla kielillä Aalborg kirjoitetaan yleensä Aa muotoon käytännön syistä, koska se ei vaadi skandinaavisten merkkien käyttöä.

Kahdella junan vaihdolla Ribestä saavuimme reilun neljän tunnin junamatkan jälkeen Ålborgiin.
Junamatkan hinnaksi kahdelta tuli hieman yli 200 DKK.
Jo heti juna-asemalla huomasi, että nyt oltiin tultu isompaan kaupunkiin.
Onneksi meillä oli paikkaliput, sillä juna oli aivan täynnä ja ilman paikkalippua matkustaneet sitten seisoivat pyörävaunujen käytävillä. Pyöriä kuljetetaan ihan yleisesti mukana junissa.

Pohjois-Tanskassa sijaitseva Ålborg on eloisa ja historiallinen yliopistokaupunki, jossa viikinkilaivat aikoinaan kulkivat Limfjordia pitkin kaupunkiin.
Uskonpuhdistuksen aikaan Ålborgissa oli kolme suurta kaupunkikirkkoa, joiden tornit ovat edelleen nähtävissä Ålborgin kaupungin vaakunassa.
Aiemmin Ålborg tunnettiin parhaiten teollisuudestaan, jota hallitsivat laivanrakennus ja sementin tuotanto.



Nyttemmin kaupungin uudistumisprosessi on johtanut siihen, että rikkaan historiansa lisäksi kaupunki on tunnettu modernista arkkitehtuuristaan, joka luokin kaupungille charmia.
Ålborg tunnetaankin yhtenä Skandinavian tärkeimmistä katutaiteen kaupungeista, joka houkuttelee korkeatasoisia katutaiteilijoita luomaan teoksiaan kaikkialta maailmasta.
Useissa paikoissa on nähtävillä isoja ja puhuttelevia seinämaalauksia.
Yli 50 vaikuttavasta katutaideteoksesta, voi kerätä itselleen kävelykierroksen kaupungissa. Lisää tietoa näistä taideteoksista kannattaa kysyä Nordkraftin kulttuurikeskuksesta, jossa sijaitsee myös turisti info.
Keskustassa on helppo liikkua kävellen. Julkisen liikenteen liput paikallisbussilla maksaa 24 DKK. Lippuja voi ostaa verkosta tai lippuautomaateista. Paras tapa on liikkua pyörällä, jollaisen voi vuokrata matkailuneuvonnan läheisyydestä tai useista muista paikoista ympäri kaupunkia.

Ålborgissa on myös paljon pubeja.
Odottava tunnelma oli käsin kosketeltavissa.
Hyvin menneiden jalkapallon EM-kisojen tässä vaiheessa hymy oli vielä herkässä.

Jokaisessa pubissa oli ottelukaavio paraatipaikalla.
Samoin jokainen pubi oli koristeltu tanskan lipuilla ja kaupunkien keskeisillä paikoilla oli isot screenit juoma-alueineen.
Katukuvasta erottuikin selvästi kaksi ryhmää, hattupäät eli nuo jo hetki sitten valmistuneet opiskelijat, jotka ylpeinä kantoivat päivästä toiseen ylioppilaslakin kaltaista lakkia sekä punavalkoista väriä kannattava jalkapallon fanikunta.

Ålborgin keskusta on oikeastaan aika pieni ja siellä helppo liikkua.
Isoksi kaupungiksi paikka vaikutti erittäin rauhalliselta.
Aamulla ei kannattanut lähteä liikkeelle ennen kymmentä, sillä mikään ei liikkunut, saati ollut auki vielä siihen aikaan. Juna-aseman edustan pummit heräilivät hitaasti uuteen päivään, melkein tolkuissaan. Heistäkään ei ollut mitään harmia, ihan omaa kivaa pitivät heille aktiivisina alkuillan tunteina.
Monen turistin pelastusta Hop on hop off kiertoajelubussia ei näkynyt kiertelevän tässä kaupungissa. Liekö syy siinä, että kaikki nähtävyydet ovat kävelykatujen tai yhden pääkadun varrella. Tässä kaupungissa näkyi myös ensimmäiset vuokrattavat sähköskuutit. Tosin perus polkupyörä oli myös tässä kaupungissa pääkulkuväline.

Ålborgissa on useita erikoisia rakennuksia.
Ålborgin ranta-alueen keskellä sijaitsevassa Utzon keskuksessa pääsee tutustumaan Jørn Utzonin töihin ja näyttelyihin uraauurtavasta pohjoismaisesta arkkitehtuurista ja muotoilusta.
Utzonin toive oli, että Utzon Center ei olisi museo, vaan aktiivinen ja dynaaminen arkkitehtuurin, muotoilun ja taiteen keskipiste, millaiseksi se onkin muodostunut.

Paikka on ”must” nähtävyys arkkitehtuurin ja taiteen ystäville.
Sisäänpääsyn hinta Utzon keskukseen 100 DKK.
Maanantaisin paikka sekä keskuksen ravintola ovat suljettuja ja muiden päivien aukioloajat vaihtelevat päivien mukaan, joten ne kannattaa tarkistaa erikseen netistä.

Talon takana olevalla nurmialueella oli juurikin menossa useamman maan ritariaikaiset turnajaiset.
Niitä oli pakko jäädä hetkeksi seuraamaan.
Aikuiset, eri-ikäiset miehet oli varustettu päästä varpaisiin haarniskoilla ja erilaisilla lyömäaseilla. Oli miekkaa, astaloa, kirveitä ja seipäitä, joilla he sitten nuijivat toisiaan, samalla kun yrittivät edetä vastustaja puolelle. Meteli oli melkoinen kun ottelijat oikeasti mäiskivät toisiaan. Vaikka kaikilla oli suojana kypärät ja haarniska, mahtoi päähän osunut isku kumista kallossa ja korvissa. Kun joku kaatui, ei niillä vermeillä päässytkään enää ylös ilman apua.



Toinen erikoinen rakennus ranta-alueella on hopeinen musiikkitalo, joka on kohtauspaikka musiikin ammattilaisille ja- ystäville.
Se on Ålborgin sinfoniaorkesterin koti ja kansainvälisten ja tanskalaisten artistien konserttipaikka. Rakennusta pidetään myös Pohjois-Jyllannin maamerkkinä. Musiikkitaloon järjestetään opastettuja kierroksia erikseen ilmoitettuina lauantaina ja sunnuntaina, mutta yllätys yllätys ei juuri silloin kun me olimme paikalla.

Erityisistä rakennuksista kannattaa käydä katsomassa Alvar Aallon vuonna 1957 suunnittelema ja vuonna 1972 avattu Kunstenin modernin taiteen museo.
Kunsten on arkkitehtoninen helmi, joka on puettu valkoiseen marmoriin.
Hieman Finlandia-taloa muutenkin kuin vain marmorivuorauksen takia muistuttava rakennus itsessään on jo nähtävyys. Museossa on ainutlaatuinen kokoelma modernia taidetta ja vaihtuvia taidenäyttelyitä sekä tanskalaisilta että kansainvälisiltä taiteilijoilta. Taidemuseo on kiinni maanantaisin mutta aukeaa muina päivinä klo 10, sulkeutuen sitten eri aikoihin eri päivinä. Sisäänpääsymaksu tähän upeaan museoon on 130 DKK.

Ålborgtårnet on Ålborgin korkein maamerkki.
105-metrinen torni rakennettiin 1933 Pohjois-Jyllannin näyttelyä varten, mutta koska sen purkaminen oli liian kallista, torni sai jäädä paikoilleen.
Nyt se toimii suosittuna näköalapaikkana.
Torniin pääsee joko kapuamalla tai ottamalla Pohjois-Euroopan korkeimman ulkohissikyydin.
Ylhäällä tornissa pääsee ihailemaan ympärillä avautuvaa 360° panoraamanäkymää.
Upeiden näkymien lisäksi tornissa on myös pyörivä ravintola, joka tarjoaa vierailijoille mahdollisuuden nauttia hienosta ruokailukokemuksesta.
Tornin pohjakerroksessa on pieni näyttely, joka kertoo tornin rakentamisesta ja sen merkityksestä Ålborgin kaupungille. Paikka on avoinna päivittäin klo 10-17 ja sisäänpääsymaksu tornin näköalapaikalle on 40 DKK.

Ålborgissakin on linna, tosin ei sellainen komean jykevä kivilinnan, vaan kaunis ristikkorakenteinen rakennus, jonka kuningas Christian III rakensi Limfjordin vuosina 1539-1555.
Alun perin se rakennettiin linnoitukseksi, mutta hyvin nopeasti osoittautui, että se oli linnoituksena hyödytön. Niinpä linnasta tuli kuninkaan vasallin päätoimisto Pohjois-Jyllannissa.


Nykyään linna on valtionhallinnon käytössä. Kaunis linnapuisto on avoinna vuoden jokaisena päivänä. Kesällä pääsee vierailemaan linnan vankityrmässä ja maanalaisissa kasemateissa.



Ålborgin tuomiokirkko rakennettiin 1300-luvun lopulla.
Kryptaan pääsee katsomaan 1100-luvulta peräisin olevaa kivityötä, jotka ovat kuuluneet vielä varhaisempaan kirkkoon.
1300-luvulla Ålborg olikin yksi Tanskan suurimmista kaupungeista ja se nautti suuresta vauraudesta kaupankäyntinsä ansiosta keskiajalla.
Vauraus näkyykin kirkon sen aikaisessa renessanssisisustuksessa.
Kaupungin rikkaat kauppiaat lahjoittivat kilvan lahjoina kirkkoon arvokkaita tavaroita, kuten alttarikynttilät ja upean saarnastuolin.
Erityisen kauniita olivat kirkon penkkien päädyt.
Kirkko on avoinna kesä-elokuussa klo 10-16 arkisin ja lauantaisin klo 10-14.
Huomioida kannattaa, että kirkko saattaa olla suljettu turisteilta ja vierailijoilta kirkon toiminnan ja niihin valmistautumisen vuoksi.


Kirkon lähellä sijaitsee vanha luostari, joka toimi aikanaan katolisena luostarina. Pyhän Hengen ritarikunta takasi armon ja hoidon sairaille ja apua tarvitseville. Uskonpuhdistuksen jälkeen paikka toimi sairaalana ja katedraalikouluna. Jäljellä olevaan luostariin tehdään opastettuja kesäkierroksia, joihin pitää varata 95 DKK maksava lippu ennakkoon. Nykyisin rakennuksissa on vuokra-asuntoja varttuneemmalle väestölle.



Salling tavaratalon katolla oleva Salling ROOFTOP on ehdottomasti vierailun arvoinen, nautitpa sitten hyvästä ruoasta, cocktaileista tai vain hienosta näköalasta.
Me nautimme kaikista 😊. Paikkaan pääsee tavaratalon sisällä olevalla hissillä. Valtava terassialue on jaettu kahteen tasoon, joihin molempiin mahtuu noin 500 vierasta.

Salling ROOFROPissa on mahdollisuus kokea Skywalk.
Rakennuksesta ulkoneva lasiramppi Skywalk kohoaa yli 30 metriä maanpinnan yläpuolelle.
Arkajalkana pelkäsin jo katsoa rohkelikkoja, jotka innoissaan seisoivat ulokkeella nauttiessaan saamastaan adrenaliinipiikistä.
Aivan Rooftopin alapuolella, Ålborgin vilkkaimman ostoskadun alla Algade 19 pääsee näkemään fransiskaaniluostarin hyvin säilyneet keskiaikaiset rauniot ja vanhan luostarin kappelin perustukset.

Tämä museo olikin self service mallia.
Hissin vieressä olevaan maksulaitteeseen maksetaan kortilla sisäänpääsymaksu ja kas, hissin ovet aukeavat ja hissi kuljettaa asiakkaat maan alla oleviin näyttelytiloihin.
Ylöspäin tultaessa painetaan vain hissinappulaa ja kyydin saa vaivattomasti takaisin maanpinnalle.

Fransiskaaniluostari perustettiin Ålborgiin noin 1250.
Luostarin näyttelyt kertovat vierailijoille luostarin kaivauksista sekä keskiaikaisen Ålborgin luostarin elämästä.
Paikka on avoinna päivittäin klo 8-20 ja sisäänpääsymaksu sinne on 65 DKK.


Kaupunki kukoisti keskiajalla, ja oli jo 1300-luvulla yksi Tanskan suurimmista kaupungeista sekä yksi Skandinavian vilkkaimmista kauppakeskuksista. Ålborg oli hansakaupunki, joten kaupungilla oli suuri vaikutus Euroopan kauppaan. Vaurautta ja valtaa kaupungille toi myös vuonna 1516 myönnetty monopoli suolasilakkaan.

Röyhkeä ja mielistelevä kauppias Jens Bang rakensi 1616 Ålborgin keskelle kauppiastalonsa myymälöineen.
Tarinan mukaan rakennuksessa koristeena käytetyt groteskit ja moninaiset naamiot sekä päänkuvat olivat kauppiaan monien vihollisten karikatyyrejä. Vihollisten esittäminen tällä pilkkaavalla tavalla oli kauppiaan tapa kostaa ja nöyryyttää heitä.

Kun oikein rupesi etsimään, niin ikkunakaarien koristeista löytyi kymmeniä erilaisia kasvokuvia.
1666-2014 talossa sijaitsi Svane Apoteket.
Upeaan rakennukseen ja sen apteekkikokoelmaa pääsee ihailemaan kesälauantaisin opastetulla kierroksella. Liput kannattaa ostaa etukäteen Ålborgin historiallisesta museosta.

Toinen upea kauppiastalo on Jørgen Olufsenin Gård, joka on parhaiten säilynyt renessanssiajan kauppiastalo Tanskassa.
Jørgen Olufsen toimi myös pormestarina ja hän oli Jens Bangin velipuoli.
Kolmikerroksinen varasto on varustettu nostimilla ja viljaparvien ovet näkyvät. Østerågaden portista, aivan talon vieressä oleva rautatanko koukkuineen toimi aikoinaan vaakana. Koukkuun ripustettiin vaa’at ja painot, jotta tavarat voitiin punnita asiakkaiden edessä ja varmistua, ettei heitä huijata.

Kivitalon päätyosassa oven päällä oleva viehättävä punamännystä veistetty yli 400 vuotta vanha naishahmo tunnetaan Ålborgin tyttönä.
Hahmon arvellaan esittävän suojelupyhimystä, aivan kuten tuon ajan laivojen keuloissakin oli tai kauppiaan vaimoa.
Aivan varmuudella hahmon tarkoitusperää ei tiedetä.
Tuulet ja sateet kestänyt puuhahmo on edelleen alkuperäisessä kunnossa.
Arvellaankin, että puuveistoksen sisällä ollut mehiläispesä ja sen mehiläiset ovat vahanneet nuken kauttaaltaan mehiläisvahalla ja näin suojanneet tätä arvokasta aarretta.
Näkyvillä on myös talon rakennusvuosi sekä omistajapariskunnan nimikirjaimet.
Nyt upea vanha rakennus toimi pubina.

Aivan rannassa Kuninkaallisen voutitalon edessä on soiva suihkulähde.
Kesäisin klo 12, 15, 18 ja 21 suihkulähde soittaa kolme minuuttia Händelin vesimusiikkia ja silloin vesisuihkut tanssivat musiikin tahdissa.
Suihkulähde oli oikeasti modernin komea.

Ålborgin kaupungintalon pääsisäänkäynnin yläpuolella on kuningas Frederik V:n rintakuva, valtion vaakuna ja latinalainen kirjoitus Soli Deo Gloria eli Kunnia yksin Jumalalle.
Oven yläpuolella on kirjoitettu kuningas Frederikon tunnuslause, Prudentia et Constantia eli varovaisuus ja pysyvyys. Sisäänkäynnin molemmilla puolilla on Ålborgin ainoat jäljellä olevat kaasulamput.

Ålborgin historiallisessa museossa pääsee tutustumaan kaupungin perustamiseen 1200 vuotta sitten sekä Ålborgin ja sen ympäristön kehitykseen viimeisen 1000 vuoden ajalta.
Paikka on avoinna tiistaista lauantaihin klo 10-16. Eikä 75 DDK säänpääsymaksukaan ollut paha, mutta käymättä jäi. Pienoinen museoähky nimittäin alkoi hiipiä mukaan matkaan.

Nappaamalla bussin numero 2, pääsee lähellä olevaan Fjordbyeeheniin. Se on mainio paikka vierailla.
Köyhät kalastajat käyttivät 1930-luvulla Fjordbyenin vajoja verkkojensa, kalastustarvikkeidensa säilytykseen sekä suojapaikkana tuulelta ja huonolta säältä.
Nykyään pienet vajat on muutettu viihtyisiksi kodeiksi ja alue on saanut virallisen siirtolayhteisön aseman.

Samalla huudeilla on muutakin nähtävää.
Ålborgin merimuseo tarjoaa matkan kaupungin merenkulun historiaan sekä sen rikkaaseen meriperintöön, sataman kehitykseen, kaupungin laivateollisuuteen sekä kaupungin tärkeään rooliin kauppasatamana. Alueella on myös minimaa lasten iloksi. Klo 10-17 heinäkuussa pidempään. Sisäänpääsymaksu 125 DKK.

Kävelymatkalla Merimuseolta Puolustus- ja varuskuntamuseolle ohitimme Vestre Fjordparkin, jossa oli oikein toimivan näköinen ulkoilualue uimapaikkoineen.
Nyt oli vaan kovin hiljaista, sillä ilma oli ajoittain pilvinen, eikä lämpötilakaan noussut kuin +18 asteeseen.

Ålborg on ollut varuskuntakaupunki vuodesta 1779 lähtien ja Toisen maailmansodan jälkeen sekä kylmän sodan aikana se oli Tanskan suurin varuskuntakaupunki.
Puolustus- ja varuskuntamuseo tarjoaa katsauksen asevoimien käyttämiin aseisiin ja varusteisiin Toisen maailmansodan jälkeen. Näyttelyssä on esineitä armeijasta, ilmavoimista, kotivartiostosta, poliisista ja kansalaispuolustuksesta. Paikka on avoinna kesäaikaan klo 10-16 ja heinäkuussa tunnin pidempään. Jos vierailee vain tässä museossa, on lipun hinta 80 DKK, mutta jos aikoo vierailla myös Merimuseossa kannattaa hankkia yhdistelmälippu, jonka hinta on 155 DKK.



Nälän kurniessa vatsaa oli hyvä ajatus singahtaa lähellä olevalle Ålborg Street Food torille, joka sijaitsee Majakassa, vanhassa huonekalutehtaassa.
Ruokatorilla on 16 erilaista keittiötä ympäri maailmaa sekä kahviloita, jotka tarjoavat kahvia, kylmiä juomia ja kaikkea siltä väliltä. Paikka ei kyllä vetänyt vertoja Helsingörin vastaavaan verrattuna, ja jos totta puhutaan, niin ei ruokakaan. Iso pettymys, ehkäpä vain valitsimme väärät annokset tällä kertaa. Paikka näytti olevan kovin suosittu ja siellä aisti eläväisen Ålborgin elämää.

Yksi Tanskan parhaiten säilyneistä muinaismuisto-merkeistä sijaitsee automatkan päässä Ålborgista.
Laaja viikinkihautapaikka, jonka kiviympyrät kattavat koko rinteen kuuluu suurimmaksi osaksi viikingeille.
Jotkut haudat ovat pohjoismaisen rautakauden ajalta.
Yli 600 vuoden ajan, aina noin vuoteen 1000 asti ihmisiä polttohaudattiin Lindholm Højeen. Polttohauta merkittiin kiviympyrällä, jotka näkyvät edelleen maisemassa. Alueella on myös arkeologinen museo, jossa voi tutustua alueen viikinki- ja rautakauden historiaan. Paikka on avoinna muina päivinä paitsi maanataisin klo 10-16 ja sisäänpääsy museoon maksaa 100 DKK ja hautausmaalle.
Kildeparkenin tammien ja pyökkien ympärillä on koristelammikoita ja veistoksia. Puistossa pidetään myös erilaisia yleisötilaisuuksia. Ålborgin kulttuurikeskus sijaitsee puiston laidalla. Musiikkipuisto on myös mainio paikka vaellella.



Joka kerta kun kuuluisa taiteilija tulee puistoon, hän istuttaa sinne puun.
Jotkut näistä puuntaimista on kytketty kaiuttimiin, joten nappia painamalla pääsee kuulemaan heidän musiikkiaan.
Perinne juontaa juurensa vuoteen 1987, jolloin Cliff Richard istutti ensimmäisen puun. Kuuluisuuksia on selvästi kaupungissa vieraillut, sillä noita nappeja oli kymmeniä ja taas kymmeniä. Minähän painelin nappeja aivan innoissani, kuin pikkulapsi. Kuuntelin muusikoiden mestariteoksen ja jatkoin matkaa seuraavalle puulle. Kiersin kaikki kohteet ja voi että oli kivaa!


Aarhus – minulle Århus
Taas matkaan. Otimme iltajunan Aarhusiin. Matka kesti puolitoista tuntia ja hinnaksi kahdelle lipulle tuli alle 200 DKK.

Matkalle sattui mukaan todellisia sekopäitä.
Yksi kävi keskustelua puhelinkumppanin kanssa niin äänekkäästi ja tunteikkaasti, että hänet poistettiin vaunusta.
Moni oli kovasti suuntaamassa illan suureen jalkapallopeliin Saksaa vastaan jo tukevasti etukenossa, että melko varmasti viimeistä maalia eivät nähneet. Monenlaista futisfania olikin liikkeellä. Kova oli luotto ja odotus, mutta, mutta.

Aarhus – minulle koulusta opetettu Århus on vaihtanut virallisesti nimeä.
Tanskan vuoden 1948 oikeinkirjoitusuudis-tuksessa otettiin käyttöön kirjain Å, jolla korvattiin AA.
Jotkin tanskalaiset paikkakunnat, etenkin Aalborg ja Aabenra vastustivat nimiensä kirjoitusasun muutosta, mutta Århusissa muutokseen oltiin aluksi tyytyväisiä, sillä ajateltiin, että nimen Å:llinen muoto olisi edistyksellinen.

Mieli muuttui ja vuonna 2010 kunta päätti muuttaa nimensä Århusista Aarhusiksi.
Kirjoitusasun muutoksen perusteena oli se, että Å kirjoitetaan nettiosoitteissa AA-muodossa, koska niissä ei käytetä skandinaavisia kirjaimia ja lisäksi kirjoitusasun piti seurata nykyaikaa. Eli tanskaksikin maan toiseksi suurin kaupunki on sitten aakkosten alkupäässä oleva Aarhus ja piste.

Aarhus on yksi Pohjoismaiden vanhimmista kaupungeista, jonka pitkästä historiasta muistuttaa tunnelmallinen Vanha kaupunki mukulakivikatuineen.
Kaupunki mainostaa itseään innovatiivisena ja kansainvälisesti arvostettuna kulttuurikaupunkina, joka tarjoaa maailmanluokan nähtävyyksiä ja museoita kävelyetäisyydellä. Saapi nähdä näinkö on?

Hyvin nopeasti tuli huomattua, että kaupunkiin varatut kaksi päivää hupenivat hetkessä.
Moni mainio paikka vaan jouduttiin skippaamaan aikapulan takia.
Aarhus on myös toiminut Euroopan kulttuuripääkau-punkina, joten odotusta oli ilmassa.
Nähtävyyksien kannalta käveltävässä kaupungissa on mahdollisuus hypätä myös Hop on Hop off bussin kyytiin ja kierrellä sillä kaupungin tärkeimmät nähtävyydet.

Aarhusissa on helppo liikkua kävellen, pyörällä, bussilla, tai ratikalla.
Kaupunkiin voi tutustua myös erikseen järjestettävillä polkupyöräretkillä tai sitten itsenäisesti turisti-infosta saatavan pyöräilykartan avulla.
Jos päättää käyttää julkisia kulkuneuvoja, voi lipun ostaa apin kautta suoraan matkapuhelimeen tai automaateista. Lippua ei voi ostaa bussista tai ratikasta. Lippujen hinnat vaihtelevat riippuen minkälaisen lipun ostaa. Kertalipun hinta on 24 DKK ja päivälippu maksaa 49 DKK.

Aarhusissa on useita erikoisia, moderneja, mutta upeita rakennuksia.
Aarhusin joenranta yhdessä sen uusimman nähtävyyden DOKK1 kanssa on kaupunkilaisten olohuone.
DOKK1 on yksi Pohjoismaiden suurimmasta kirjastosta ja kulttuurikeskuksista. Paikka on auki arkisin klo 8-22 viikonloppuisin klo 10-16. Rakennuksesta löytyy myös Aarhusin turisti-info. Turisti-infon sivuilta on myös helposti ladattavana Aarhusiin nähtävyyksien App.

Kaupunkia halkovan Aarhus joen varrella on muutenkin mukava oleskella ja liikkua ja siellä onkin useita kivoja kahviloita ja ravintoloita.
Paikka tuntui olevan kaupunkilaisten suosiossa, sillä joenrantabulevardilla oli paljon ihmisiä liikenteessä.

Myös rannan alue oli kivaa seutua ja siellähän se EM-jalkapallon kisakatsomokin oli.
Paikalle vaelsi runsaasti punavalkoisia faneja.
Kaljaa kannettiin urakalla eri pöytiin ja tuskin löytyi ainuttakaan katsojaa, jolla ei olisi ollut juomamukia kädessä. Kaljankantoon oli kehitetty erityinen kertakäyttöinen kantoteline.

Meno oli hilpeää hetken, mutta tappion hetkellä se laimeni illan myötä.
Sinne meni Tanskan jatkohaaveet EM-turnauksessa.
No sitten seuraavalla kerralla.
Seuraavina päivinä ei punavalkoista värivyöryä kaupungilla enää näkynyt. Tappio kirveli tanskalaisia oikein kunnolla.
Meno vaihtuikin sitten ihmettelyyn tööttäilevistä kuormureista, täynnä valmistuneita hattupäitä. Meno oli melkoista ja sitä oli jatkunut jo Köpiksestä saakka. Kuulemma juhlivat valmistumistaan villisti 2-3 viikkoa. Kuormureita oli kymmeniä joka kaupungissa ja lavalla musiikin mukaan, strobovaloissa juhlivat nuoret pitivät kyllä melkoista mökää. Meteli alkoi tässä kaupungissa klo 9 ja loppui klo 21. Häkilliset kuormurit olivat kuin karjankuljetusvaunuja. Ei taitaisi mennä läpi Suomessa.



Juomaa sekä ruokaakin he näyttivät saavan alennuksella, kunhan oli lippa oikeassa asennossa ja tottahan tämän option nuoret käyttivätkin.
Kun hotelimme vielä sattui olemaan sen ”vaahtokylpyisen Mantan” vieressä oli meno illalla ikkunasta ihan viihdyttävää katseltavaa. Vaahtokylpy oli jo edellisenä iltana valmiina, mutta Tanskan häviö Saksalle jalkapallossa rauhoitti menon tappioyölle. Kaikki noin kymmen autolastillista hattupäitä pysähtyivät vuorollaan pulikoimaan vaahtokylpyaltaassa.

Kaupungin yksi erikoisemmista rakennuksista on upea taidemuseo ARoS.
Museossa on huippukokoelma taidetta Tanskan kulta-ajalta ja tanskalaisesta modernismista.
Museon katolla oleva pyöreä lasinen panoraamakäytävä mahdollistaa kaupungin ihailun värispektrien läpi.
Taidemuseossa on paljon katsottavaa ja itse rakennus on myös sisäpuolelta melkoisen kaunis. Taidemuseo on avoinna viikonloppuisin klo 10-17 ja tiistaista perjantaihin klo 10-21. Sisäänpääsy museoon maksaa 175 DKK.



Tosin samaa ei voi sanoa funktionalistisesta kaupungintalosta, joka ei sytyttänyt.
Kohtuullisen karmea marmorilla vuorattu betonimöykky ei herättänyt juurikaan mielenkiintoa.
Kaupungintalo suunniteltiin ensin ilman tornia, mutta kaupunkilaiset nostivat asiasta metakan ja siihen sitten lisättiin 60 metriä korkea torni.
Kaupungintalolle tehdään maksullisia opastettuja kierroksia ja myös torniin pääsee kapuamaan.

Moesgaard museossa esittelee menneisyyttä upeassa arkkitehtonisessa ympäristössä.
Museo on valtava nähtävyys paitsi museon arkkitehtonisen suunnittelun ja näyttelyiden vuoksi, myös sen sijainnin vuoksi kauniissa luonnonympäristössä Århusin eteläosassa, josta on näkymät metsään ja merelle.
Paikka on sen verran kaukana kaupungista, että sinne menoon on varattava aikaa.
Ratikalla 12 pääsee aika lähelle museota.
Museon erikoisen ulkomuodon lisäksi Evoluutioportaikko ei ole vain keskeinen elementti arkkitehtuurissa, joka johtaa museon erilaisiin näyttelyihin, vaan se on myös mahdollisuus nähdä, mistä me ihmiset olemme lähtöisin. Portaiden seitsemän Hominini heimon jäsenentä on nähtävä.

Toinen mieletön museonähtävyys on Grauballe mies, joka löydettiin turvesuosta.
Ainutlaatuisista olosuhteista johtuen ruumis on säilynyt poikkeuksellisen hyvin yli 2000 vuotta.
Aukioloajat vaihtelevat ajankohdasta riippuen ja ne kannattaakin tarkistaa netistä ennen museovierailua. Sisäänpääsy museoon maksaa 180 DKK.

Samalla 12 ratikalla pääsee myös käymään luonnonhistorialli-sessa museossa.
Museossa on esillä yli 2000 säilytettyä eläintä, aina mikrobeista valaisiin.
Museon vieressä on upea puisto lampineen.
Kävelymatkan päässä Yliopistoalueella sijaitsee Aarhusin kasvitieteellinen puutarha Botanisk Have, joka tällä kertaa ohitettiin vauhdilla.
Samoin ohitettiin Steno museota, joka on omistettu tieteen ja lääketieteen historialle, kuten myös planetaario sekä värikäs yrttipuutarha. Ohitettavien paikkojen lista jatkuu, Viikinki museoita on monessa paikassa, niin myös täällä, joten oletusarvo uuden tiedon tai näkemisen osalta ei ollut kovin suuri, niinpä siis skiplistalle.

Upeiden modernien rakennusten lista jatkuu.
Aarhusin konserttitalo on Skandinavian suurin konserttitalo, ja siellä sijaitsevat kuninkaallinen musiikkiakatemia, sinfoniaorkesteri ja Tanskan kansallisooppera. Ensimmäinen asia, joka näkee puistoon tullessa, on 2000 m2 lasiaula, jossa palmut, vanhat oliivipuut ja monet taideteokset luovat aivan omanlaisensa tunnelman.

Pistetään listaan lisää mielenkiintoisia rakennuksia.
Aarhusin uusi kaupunginosa Aarhus Ø tarjoaa useita moderneja rakennuksia ihailtavaksi ja kameralle ikuistettavaksi.
Isbjerget asuintalokompleksi sulautuu saaren moniin uusiin ja moderneihin rakennuksiin. Sen arkkitehtoninen ilme on ainutlaatuinen, koska se jäljittelee jäävuoren muotoa sekä kelluvien jäävuorten hajoamista. Rakennus on suunniteltu maksimoimaan merinäkymät 208 vuokra-asunnosta. Rakennuskompleksista onkin tullut yksi kaupungin maamerkeistä.

Aarhus Øje, jota kutsutaan myös kaupungin Majakaksi, on melko uusi ja innovatiivinen nähtävyys Aarhusissa.
Kaupungin korkeimman talon 44. kerroksesta on hulppeat näköalat ympäristöön.
142 metriä maanpinnan yläpuolelle olevalle näköalapaikalle sujahtaa hissillä alle 30 sekunnissa. Siellä olevassa ravintolassa onkin hyvä hetki istahtaa juomatauolle. Rakennuksen pohjakerroksessa voi tutustua näyttelyyn, joka kuvaa kaupungin kehitystä viimeisestä jääkaudesta aina nykypäivään. Paikka on avoinna päivittäin, mutta aukioloajat vaihtelevat päivän mukaan. Ne kannattaakin tarkistaa netistä. Myös sisäänpääsymaksu vaihtelee ajankohdan mukaan 129-149 DKK välillä.

Aluealle rakennetaan kovaa vauhtia uusia erikoisia rakennuksia.
Nostureita oli nopeasti laskettuna ainakin kymmenen, joten ihan pienestä proggigsesta ei ole kysymys.
Alueella on myös satamauimala, joka on avoinna kesäisin joka päivä klo 10-18. Paikka on avoinna myös talvisin avantouimareille.

Paikkoja pääsee parhaiten ihailemaan mereltä käsin turistiveneellä.
Tosin alueelle kulkee myös ratikka.
Lyhyen satamaristeilyn hinta on 160 DKK.
Tarjolla on myös erilaisia teemallisia risteilyitä.

Domen vihreässä keitaassa pääsee nauttimaan musiikista, taiteesta ja kulttuurista.
Kauniissa puu- ja lasikupolissa sijaitsee kulttuurikeskus.
Paikassa on runsas tarjonta erilaista kulttuuritoimintaa, mutta siellä voi myös istahtaa nauttimaan kupin kahvia tai lasillisen viiniä.

Toinen mainio paikka ihailla maisemia ja nauttia lasillinen on Salling ROOFTOP ja sen ROOFGARDEN, joka sijaitsee ikonisen Salling tavaratalon huipulla Århusin keskustan sydämessä.
Kuten Ålborgissakin, niin täälläkin on 25 metriä Strøget kävelykadun yläpuolella lasitasanne, jossa jännityksen nälkäiset voivat saada ihan ilmaisen näkymän lintuperspektiivistä.

Aarhusin yksi parhaista nähtävyyksistä on Gamle By eli vahoista rakennuksista koostuva ulkoilmamuseo.
Paikkaan on vajaan vartin kävelymatka ydinkeskustasta.
Perinnekylään on siirretty vanhoja taloja ympäri Tanskaa. Aika monessa vastaavanlaisessa on käyty ja pakko sanoa, että tämä on kyllä ehdottomasti ollut paras.


Paikka on idyllinen ja siihen on helppo ihastua. Alueen eri aikakausien osiot kuljettavat kävijän aina 1600-luvulta nykypäivään. Alueella voi myös ihastella aikalaisia asusteissaan ja työntouhuissa.
Kurkistamaan pääsee myös talojen sisälle, kauppoihin ja verstaisiin. Alueella on myös ajanhengen mukaisia myymälöitä, joista voi ostaa pientä huikopalaa.




Mainio ulkoilmamuseo on melkoinen aikasyöppö, sillä ulkoilmamuseossa on todella paljon katsottavaa ja koettavaa. Paikka on avoinna kesäaikaan joka päivä klo 10-17. Sisäänpääsymaksu ulkoilmamuseoon vaihtelee ajankohdan mukaan 125 -190 DKK välillä.

Aarhusin tuomiokirkko seisoo ylväästi paikallaan.
Tuomiokirkko rakennettiin katedraaliksi romaaniseen tyyliin vuonna 1201.
Sitä laajennettiin se nykyiseen muotoonsa goottilaiseksi katedraaliksi vuosina 1450-1520.
Kirkko on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9.30-16. Tuomiokirkon tornista on mahdollisuus ihailla ympärille aukeavaa Aarhusin näkymää. Torniin on kiivettävä 248 askelmaa ja tämä kuntoilu maksaa 20 DKK. Kaupungissa on myös muita upeita kirkkoja. Vor Frue Kirke, eli meidän Ladyn kirkossa on paljon hienoja freskoja ja upea alttaritaulu.

Myös Aarhusissa on kuninkaallinen asunto Marselisborgin palatsi eli Marselisborg Slot.
Se toimii kuninkaallisten kesä- ja jouluasuntona.
Palatsi ei ole avoinna yleisölle, mutta sitä ympäröivät puutarhat ja puistot ovat, kun kuninkaallinen perhe ei ole asunnossa. Kun kuninkaallinen perhe asuu palatsissa, niin myös seremoniallinen henkivartijan vartijan vaihto tapahtuu perinteen mukaan keskipäivällä. Mitäpä sitä huudeille huitomaan, kun linnaan, eikä puistoalueellekaan päässyt. Tässä kohtaa aikalahjasta kiitettiin. Kuva on otettu netistä.
Myös lapsiperheille Aarhusista löytyy kaikenlaista kivaa mm. Tivoli Friheden, joka sijaitsee kävelyetäisyydellä keskustasta kauniissa Marselisborg metsäalueella, missä on myös peurapuisto. Lisäksi kaupungissa on eläinpuisto. Nämä eivät kuuluneet to go listalle.

Lähistöllä olisi ollut Rosenholmin linna, johon ehkä olisi kannattanut tutustua?
En tiedä, sillä meidän linnakiintiö oli lukittu seuraavaan kohteeseen, jonka jälkeen se oli tältä kesältä täynnä.
Niinpä tämä linna ohitettiin tällä kertaa ja matka jatkui kohti Odensenia. Matkalla olikin kiva ihailla kauniita niittymaisemia ja kesän vihreän eri värejä.
No Comments