Matkailua maailmalla

Pohjois-Saksassa junalla osa 4: Celle ja Bremen

Celle ja Bremen

                                                                                                 

Celle

Celle on viehättävä pieni kaupunki, joka on hyvin säilynyt ja täynnä historiaa.

Tämä vanha historiallinen kaupunki sijaitsee Aller joen rannalla.

Taidokkaasti ja huolella kunnostetut ristikkorakenteiset ja iloisen kirjavat puutalot saavat vierailijan heti innostumaan kaupungista.

Parasta Cellessä onkin ihan vain kiertely Vanhassa kaupungissa ja upeiden rakennusten ihailu.

Paikka onkin varsinainen ulkoilmamuseo, jossa vierähtää helposti tunti jos toinenkin.

Suurin osa Cellen vanhasta keskustasta on kävelykatualuetta.

Vanhan keskustan alue on aika laaja ja siellä on ihania kahviloita ja ulkoilmaterasseja, joihin voi istahtaa seuraamaan pienen kaupungin elämää.

Juna-asema sijaitsee noin 15 minuutin kävelymatkan päässä vanhasta Cellestä ja parhaiten paikalle pääseekin juna-aseman viereisen kadunkulman linja-autopysäkiltä. Kertalippu maksaa 1,60 €. Monet linja-autot ajavat juna-aseman vierestä, joten kyytejä keskustaan menee tiuhaan.

Cellen ehdoton nähtävyys ihanan Vanhan kaupungin ohella on Cellen linna.

Nelikulmainen linna sisältää hienosti säilyneet barokkityyliset huoneet sekä renessanssin arkkitehtuurin.

Linna on myös asuinpaikka Euroopan vanhimmalle barokkiteatterille ja siellä on upea renessanssikappeli.

Linnassa järjestetään opastettuja kierroksia, mutta harmillisesti ne olivat saksaksi. Opastettu kierros palatsissa ja kappelissa maksaa 10 €/ henkilö.

Cellen linnan kappeli on todellinen helmi.

Lukuisat maalaukset, värikkäät kuvat, hiekkakivireliefit, raamatulliset kuvaukset ja monet kaiverrukset koristavat kappelin sisustusta.

Kappeliin pääsee vain opastetulla turistikierroksella tai muuten  saa tyytyä virtuaaliseen videoesitykseen, jonka kautta pääsee kurkkaamaan kappelia ja teatteria. Videoesitys on katsottavissa linnan tiloissa.

Sisäänpääsy linnaan tiistaista sunnuntaihin on klo 10-17 ja siitä joutuu pulittamaan 8 € aikuiselta ja 5 € lapselta. Kannattaa ostaa linnavierailun yhteydessä yhdistelmälippu Bomman museoon.

Linnaa vastapäätä olevassa Bomann museossa on huomattava määrä asiakirjoja, jotka kuvaavat kaupungin, Ala-Saksin ja Hannoverin historiaa.

Museossa on nähtävillä myös muutakin kuin vain asiakirjoja.

Museossa järjestetään myös erityisiä tapahtumia ja näyttelyitä säännöllisesti.

Cellessä on mahdollisuus osallistua myös opastettuihin kaupunkikierroksiin, mutta nekin kaikki ovat saksankielisiä. Muun kieliset opastukset tulee tilata erikseen turisti-infosta. Ehkä taas tulevaisuudessa tarjonta ja kysyntä lisääntyvät ja kohtaavat…

Filmtier Park on Cellen suosituin perhekohde ja sitä mainostettiin kovasti. Puistossa on satoja eläimiä, jotka ovat koulutettuja erilaisiin esiintymisiin elokuvissa ja juhlissa sekä tapahtumissa. Lisäksi puistossa on paljon hauskoja aktiviteetteja lasten käyttöön. Käymättä jäi tämä kohde, koska se sijaitsee noin ½ h ajomatkan päässä Cellen ulkopuolella ja päästäkseen sinne olisi pitänyt olla oma auto.

Stadtkirche St. Marien kirkon sisustus on upea.

Ihanaa, että ihan kaikkia kirkkoja Saksassakaan ei olla protestanttisuuden nimissä riisuttu ja pelkistetty.

Kirkko on avoinna vierailijoille tiistaista lauantaihin klo 10-17 ja sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen. Kryptaan, jossa on hautoja, pääsee vierailemaan keskiviikkoisin ja torstaisin klo 16. Hinta vierailulle on 1,50 € aikuiset ja 0,50 €  lapset.

Mielenkiintoinen tapahtuma on, kun trumpetisti kiipeää kirkontorniin ja soittaa töräyttää tornista päivittäin klo 16.45 ja lisäksi vielä viikonloppuisin klo 9.45. Kirkon torniin pääsee myös kiipeämään ja ihailemaan ympärillä avautuvia maisemia. 235 askelman kiipeäminen torniin maksaa 1 € aikuiset ja lapset 0,50 €.

Cellessä on lisäksi vanha synagoga. Yksinkertainen mutta ihastuttava rakennus on avoinna yleisölle. Rakennuksessa on nähtävissä holokaustista säilynyttä esineistöä. Synagoga on auki vierailijoille kaikkina muina päivinä paitsi lauantaisin, jolloin on sapatti. Aukioloajat vaihtelevat päivittäin ja ne kannattaakin tarkistaa etukäteen.

Tietenkin Cellessäkin on oma kellopelinsä – Glockenspiel, jossa seikkailee neljä Cellen historiaan vaikuttanutta henkilöä.

16 pronssikelloa soittaa melodiaa neljästi päivässä klo 11, 13, 15 ja 17.

Kellpopeliesitystä saapuikin paikalle seuraamaan runsas joukko kaupungissa vierrailleita turisteja, jotka edelleen olivat pääasiallisesti saksalaisia. Vaikka väkeä oli liikkeellä melko paljon oli paikka hyvinkin rauhallinen ja turvallinen.

Kunstmuseumissa on nykyaikaisia maalauksia, graafisia kuvia, veistoksia, esineitä ja taidelaitteita ympäri maailmaa. Jos aikaa riittää, niin tämäkin voisi olla hyvä vierailukohde. Olemme nyt tällä reissulla vierailleet niin monessa todellisessa nimimestassa, että tämä jätettiin väliin.

Cellessä on myös puhuvia lamppuja.

Seisottaessa viiden lampun keskellä alkavat lamput puhua.

Ne lausuvat vuorotellen erilaisia pieniä tervehdyksiä ja tarinoita, joita oli kiva kuunnella, vaikkei saksaa osaakkaan. Lamput olivat aika hassuja ja erikoisia, mutta ihan sympaattisia. Lamppujen puhumisajat ovat päivittäin klo 10–13 ja 15–18.

Puutarhaihmisille löytyy myös mielenkiintoisia käymiskohteita kuten palatsin puisto, ranskalainen puisto ja lääkekasvien puisto. Puistoihin on vapaa pääsy, mutta joihinkin niiden osiin on aukioloajat, jotka vaihtelevat vuodenajan mukaan.

Celle oli erittäin mukava paikka vierailla.

Sinne on hyvät kulkuyhteydet Hannoverista ja junia kulkee tasaisin välein näiden kahden paikan väliä.

Junalla matka taittuu puolessa tunnissa.

Celle on kiva puolipäivän vierailukohde, jossa on paljon katsottavaa ja ihailtavaa. Tätä paikkaa voi suositella.

 

Bremen

Bremenissä riittää paljon mielenkiintoista historiallista nähtävää, sillä monesta muusta Pohjois-Saksan kaupungista poiketen se selvisi melko vähin vaurioin Toisesta maailmansodasta.

Bremen osoittautuikin yhdeksi kiertomatkamme parhaista ja monipuolisimmista käyntikohteista, jota voi suositella muillekin.

Suuntasimme Hannoverista Bremeniin junalla. Matka taittui mukavasti paikallisjunalla tunti 15 minuutissa. Tällä välillä ei hinnassa, kuten ei ajassakaan ole juuri suurta väliä, millä junatyypillä matkustaa.

Breminin juna-asema on keskustan tuntumassa ja runsas raitovaunuliikenne ja linja-autot kulkevat hujauksessa vanhaan Breminiin, jonne jalan on matkaa noin 10 minuuttia.

Vaikka juna-aseman läheisyydessä pyörikin monenlaista kulkijaa oli itse kaupunki rauhallisen ja turvallisen oloinen

Bremenin keskustassa selviää hyvin kävellen, eikä siellä välttämättä tarvitse käyttää lainkaan kaupungin joukkoliikennettä. Jos kuitenkin haluaa nähdä enemmän tai haluaa suunnata kaupungin ulkopuolelle retkelle, kannattaa hypätä raitiovaunuun, jolla pääsee kätevästi lentoaseman lisäksi moneen muuhunkin paikkaan kaupungissa.

Raitiovaunu onkin paras tapa liikkua ympäriinsä Bremenissä.

Myös kaupungin ulkopuolelle suuntaavalle paikallisbussit ovat monissa tapauksissa hyvä vaihtoehto.

Julkisten kertalippu aikuisilta maksaa 3 €.

Päivälippuja on monenlaisia, niitä on 1–5 hengelle ja eri vyöhykkeille. Bremen on myös erinomainen pyöräilykaupunki. Polkupyöriä on helposti vuokrattavissa, samoin sähköllä kulkevia kaupunkipotkulautoja.

Bremen on tunnettu Grimmin veljesten sadusta Bremenin soittoniekat.

Kaupungissa onkin monessa paikassa nähtävissä sadun neljä sankaria.

Suosittu nähtävyys on patsas, jossa aasi, koira, kissa ja kukko seisovat pyramidinmuotoisessa asetelmassa.

Hyvää onnea tuottaa se, kun pitää aasin kummastakin etujalasta kiinni yhtä aikaa.

Arvatenkin paikalla riitti kuvanottajia jonoksi asti.

Soittoniekkojen laulua voi kuulla vielä nykyäänkin, sillä toriln kulmassa, lähellä Ronald-patsasta on kaivo, jonne heittämällä kolikon saa palkkioksi soittoniekkojen laulun.

Kerätyt rahat menevät hyväntekeväisyyteen.

Myös tämä paikka keräsi paikalle runsaasti ”lantinlaittajia”.

Bremenin alennuskortti eli Bremen card on oiva hankinta niille, jotka mielivät sisään moneen nähtävyyteen tai museoon.

Kortilla voi myös matkustaa julkisilla ilman lisälippuja.

Yhden päivän kortti maksaa hieman alle 14 €/ henkilö, mikä onkin hyvin edullinen ja kannattava hankinta. Kortteja on myös tarjolla erikokoisille ryhmille ja kokoonpanoille. Kannattaakin katsoa kortteja koskevat hinnat etukäteen.

Bremenin Vanha  kaupunki eli Altstadt levittäytyy kaupungin keskusaukion Marktplatzin ympärille.

Bremenin päänähtävyydet sijaitsevatkin pääosin Vanhan kaupungin alueella.

Marktplatz aukio on kauneimpia Saksan pääaukioita, ja sen mieleenpainuvat julkisivut saavat kenet tahansa hetkeksi sanattomaksi.

Alue on erityisen nätti ilta-aikaan, kun aukion ympärillä olevat kauniit talot on valaistu.

Komea Rathaus eli Raatihuone seisoo torin laidalla.

Upeaa rakennusta ihaillessa ymmärtääkin hyvin, miksi se on valittu yhdeksi UNESCOn maailman perintökohteeksi.

Kaupungintalossa onkin paljon katsottavaa.

Upea portaikko maalauksineen sekä sisätilojen laivojen pienoismallit, nahasta tehdyt seinäkoristeet ja monet muut yksityiskohdat ihastuttavat.

Kaupungintaloon pääsee vierailemaan vain opastetuilla kierroksilla, joita järjestetään maanantaista perjantaihin klo 11, 12 ja 15, lauantaina lisäksi klo 16 sekä sunnuntaina klo 11 ja 12.

Lippuja opastettuihin kierroksiin voi ostaa turisti-infosta tai netistä. Lipun hinta on 9 € / henkilö. Reppuja ja isoja kasseja ei saa ottaa mukaan tutustumiskierrokselle.

Vaikka turistikierros onkin vain saksan kielinen, kannattaa siihen osallistua, koska muutoin ei pääse ihailemaan Raatihuoneen upeita sisätiloja. Mekin teimme niin. Mahdoimme olla ihmettelyn aihe, sillä meitä kiinnosti enemmän kuvaus ja yksityiskohdat, kuin oppaan jutustelu.

Olen melko varma, että normaalioloissa tähän kohteeseen liput täytyy varata hyvissä ajoin etukäteen netistä, muutoin jää tuo komeus näkemättä.

Nyt syksyllä, ei turistiaikaan ja koronan ”jälkimainingeissa” lippuja oli hyvin saatavilla turisti-infosta.

Aukiolla seisova Roland patsas on vapaan kaupankäynnin symboli ja toinen UNESCOn suojelukohde Bremenissä.

Vanha kaupunki kapeine sivukatuineen muodostaa ainutlaatuisen alueen, jossa on museoita, panimoravintoloita ja kahviloita.

Noin 100 m pitkä Böttcherstrasse kuuluu kaupungin tärkeimpiin kulttuurikohteisiin ja nähtävyyksiin sen epätavallisen arkkitehtuurinsa takia.

Pienen pienenpienellä kadunpätkällä on erilaisia pikkuputiikkeja mutta myös ruuhkaa.

Katua kannattaakin kävellä vain yhteen suuntaan ja ulosmenon kohdalta kiertää toisaalle Vanhaan kaupunkiin.

Pikkukujan keskellä pienellä aukiolla on Glockenspiel eli kellopeli, joka kesäisin soi keskipäivästä eteenpäin tunnin välein aina klo 18 saakka.

Kellopelin soidessa tornissa olevat kymmenen värillistä puupaneelia tulevat näkyviin. Ne kertovat kuuluisten merenkulkijoiden ja ilmailijoiden aikaansaannoksista ja retkistä.

Kaupungin turisti-info sijaitsee samalla pienellä aukiolla.

Ihmisten jäädessä tuijottamaan kellopeliesitystä sekä kuja, että aukio tukkeutui. Mietinkin mielessäni, että minkälainen ryysis täällä mahtaa olla normaalina turistiaikana?

Kaupungissa on useita opastettuja käyntikohteita olut- ja viskipaikoista aina kahvinpaahtoon.

Myös eri hintaisia opastettuja kierroksia järjestetään kaupungissa.

Tarjolla oli myös yövartijan opastuksella tehty kaupunkikierros.

Jos satutte saamaan saman ukkelin oppaaksi, niin kannattaa osallistua.

Oli kyllä mainio, vaikka pienessä kaljassa taisi veikkonen olla.

Lisäksi kaupungin turismisivuilta voi ladata ilmaisen ääniopastuksen Bremeniin.

Dom St Petri – Bremenin Tuomiokirkko oli alun perin katolinen mutta uskonpuhdistusten jälkeen se muuttui luterilaiseksi, mikä näkyykin kirkon sisällä.

Kirkon kryptassa sijaitsevien hautakammioiden ja muiden nähtävyyksien kuten muumioiden lisäksi kirkon yhteydessä oleva pihamaa on vierailun arvoinen.

Kirkkoon pääsee tutustumaan maanantaista lauantaihin klo 10-17 ja sunnuntaisin jumalanpalveluksen jälkeen.

Sisäänpääsymaksu kirkkoon on 4 €/ henkilö.

Kirkon torniin pääsee kiipeämään 265 askelmaa huhtikuun alusta lokakuun loppuun. Tornista onkin parhaat näkymät koko Vanhaan kaupunkiin.

Yhteislippu torniin ja kirkon kryptaan maksaa 8 €/ henkilö.

Kirkossa pidetään Motette ilmaiskonsertteja torstaisin klo 19 alkaen. Muina ajankohtina kirkossa pidetään muita erillisiä konsertteja, joihin peritään pääsymaksu. Kirkon sisällä on myös erillinen museo, jossa on nähtävillä kirkon entisöinnin aikana löytyneitä aarteita.

Kaupungista löytyy myös toinen kirkko, Pyhän Marian kirkko, jossa pidetään useita musiikkitilaisuuksia. Vierailut kirkossa ovat mahdollisia arkipäivisin klo 10.30-12.30 ja 14-16 sekä lauantaisin klo 10.30-12.30 ja sunnuntaina klo 12-13. Kirkon edessä on lukuisia ihania ulkoilmaravintoloita.

Viinin ystävän kannattaa osallistua Raatihuonetta vastapäätä olevan Ratskeller ravintolan opastetuille kolmen viinilajin maistelukierrokselle, joita tehdään vain kesäkuukausina.

Maistelukierros kestää kaksi tuntia ja sen hinta on 30 €/ henkilö.

Paikat kannattaa varata etukäteen, koska paikkoja on vain rajoitetusti tarjolla normaalioloissakin.

Kellarin joihinkin osiin pääsee tutustumaan itsekseen muinakin ajankohtina.

Kuuluisan viinikellarin ylpeys on Saksan vanhin juomakelpoinen viini.

Ratkellarissa voi myös ruokailla ja jos oikein hyvä tuuri käy, voi saada itselleen käyttöön jonkun kauppiaiden looseista, joissa aikoinaan neuvoteltiin kaupoista.

Tarinan mukaan loosin oven sai sulkea vain jos paikalla oli enemmän kuin kaksi henkilöä, jotta mahdolliselle sopimusriidalle olisi todistaja. Muutoin loosien ovet oli pidettävä auki.

Lisäksi Bremeniä halkovalla Weser joella tehdään erilaisia jokiristeilyjä. Kaupunkiin on kiva tutustua myös joelta käsin osallistumalla perinteisen päiväristeilyn sijaan vaikkapa illallisristeilylle. Jokiristeilyt lähtevät matkaan St. Martinin laiturilta.

Keskiaikainen Bremenin Schlachte satama on alueena kuvauksellisen kaunis, mutta myös mielenkiintoinen.

Joenranta kauniine rakennuksineen ja kapeine kujineen on täynnä pieniä yksityiskohtia.

Rannan alue kerää myös paljon ulkoilijoita nauttimaan päivästä ranta-alueella.

Erityisesti Breminin kaupungin vanhimassa osassa Schnoorin Hansa-kortteleissa onkin kiva kävellä ja istuskella rauhassa viihtyisissä kahviloissa.

Bremer Geschichtenhaus eli Bremenin tarinatalo on elävä museo Schnoorin kaupunginosan viehättävässä ympäristössä.

Vanhoihin asuihin pukeutuneet esiintyjät esittävät erilaisia pieniä näytelmiä ja kohtauksia aidossa ympäristössä.

Esitykset ovat saksaksi, mutta niitä on silti kiva katsella, sillä ne vievät kävijän satojen vuosien päähän.

Kaupunkiin voi myös tutusta Town Musicians Express pyörillä kulkevalla kaupunkijunalla, joka kiertää kaupungin tärkeimmät nähtävyydet, päästen myös pienemmille kujille vanhaan osaan Bremeniä.

Kyyti ja 45 minuutin kiertoajelu kaupunkijunassa maksaa 10 €.

Juna kiertää kaupunkia toukokuusta lokakuun loppuun klo 10.30 alkaen tasaisesti tunnin välein.

Mukava pysähdyspaikka juna-aseman ja Vanhan kaupungin välissä on pienellä kukkulalla seisova tuulimylly.

Puistossa olevassa tuulimyllyssä on viihtyisä ravintola.

Myös puistoalue on kiva paikka vain kuljeskella ja nauttia ajankulusta sekä kauniista kukkaistutuksista.

Bremen on vireä kulttuurikaupunki, jossa voi poiketa myös esimerkiksi perinteisessä teatterissa tai konserteissa. GOP Varieté-Theater Bremen tarjoaa laadukkaita esityksiä. Esitykset kestävät noin kaksi tuntia ja niissä on pieni väliaika. Esityksen aikana on mahdollista nauttia juomia ja kulinaarisia ruokailuelämyksiä. Vaihtuva ohjelmisto takaa ympäri vuoden uusia ja tuoreita esityksiä. Esityksiä on torstaista sunnuntaihin.

Taiteen ystävien kannattaa poiketa Vanhan kaupungin kupeessa sijaitsevaan Kunsthalle taidemuseoon, jossa on mittavat kokoelmat taidetta kuudelta vuosisadalta.

Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin.

Sisäänpääsy museon pysyvään näyttelyyn maksaa 10 € aikuinen, lapset pääsevät museoon ilmaiseksi. Sisäänpääsy vaihtuvaan näyttelyyn maksaa enemmän, mutta nyt museossa ei sellaista ollut.

Bremenissä sijaitsee yksi Mercedez-Benzin Saksan-tehtaista. Tehtaaseen pääsee tutustumaan opastetuilla tehdaskierroksilla, joihin kannattaa ehdottomasti varata lippu etukäteen. Mahdollisuus on myös varata aika Off Road ajoharjoitteluun tuliterällä nelivetoautolla. Tämä ei ole meidän juttuja, joten väliin jäi tällä kertaa.

Toinen erikoinen kokemus, jonka Bremenissä voi hankkia, on vierailu maata kiertävän Columbus moduulin kopion sisälle, jonka osa ISS- avaruusasemalle rakennettiin Airbussilla.

Bremenin kaupunki on yksi johtavista avaruusmatkojen keskuksista Euroopassa.

Virtuaalinen avaruusmatka on taatusti ikimuistoinen.

Kierrokselle pääsee linja-autolla Wachtstrasseelta lähellä olevalta torilta. Linja-auto vie osallistujat lähelle lentokenttää, jossa opastettu kierros tapahtuu. Kiertueen jälkeen linja-auto tuo sinut lähtöpisteeseesi keskustaan.

Meidän juttumme sen sijaan oli lentää oikealla Airbus A320- lentosimulaattorilla.

Lentosimulaattoripaikka sijaitsee Bremenin lentokentällä, jonne pääsee kaupungista kätevästi kutosen ratikalla.

Varasimme oman yksityislennon tunniksi 189 eurolla. Hinta ei mielestämme ollut paha 1½ tunnin toimintaan, jossa ensin käytiin teoriaa ja käytäntöjä läpi, jonka jälkeen siirryttiin itse simulaattoriin.

Sitten menoxi; tehtiin ohjeiden ja opastuksen mukaisesti nousu, lennettiin ja laskeuduttiin viidelle itse valitsemalle kentälle.

Olipa ihanaa nähdä mieheni käsinkosketeltavaa jännitystä, lapsenomaista riemua ja onnistumisen iloa sekä tyytyväisyyttä mahtavasta kokemuksesta ”lentokoneen” ohjaimissa.

Itse tyydyin kuvaajaksi ja tarkkailijan paikalla istuvaksi kyyditettäväksi. Huippu kokemus myös minulle.

Koko juttu oli erinomaisesti järjestetty ja opastus sujui sujuvasti englanniksi.

Vastaavia yksityisesti varattavia simulaattoreita löytyy monista muistakin isoimmista kaupungeista. Tässä linkki sivustolle.

Tutkailin näitäkin käyntikohteita, mutta aikamme ei Breminissä riittänyt näiden läpikäymiseen, vaikka kiinnostavilta kohteilta vaikuttivatkin.

  • Übersee-Museum Bremenissä on monia erinomaisia kokoelmia, jotka liittyvät luonnonhistoriaan, kauppaan ja etnografiaan. Museoon on saatavilla audioguide. Paikka on avoinna tiistaista perjantaihin klo 9-17 ja viikonloppuna klo 10-17. 
  • Yksi Bremenin uusimmista nähtävyyksistä on Universum Bremen. Se sijaitsee kuitenkin melko kaukana kaupungin keskustasta ja sinne meneminen ja siellä kiertely olisi vienyt aivan liikaa aikaa. Rakennus näytti kuvissa kiinnostavan näköiseltä. Tiedekeskuksessa on näyttelyitä, jotka keskittyvät ihmisen historiaan, maahan ja kosmokseen. Siitä onkin tullut yksi Bremenin suosituimmista turistikohteista. Mielenkiintoinen museo on avoinna tiistaista -sunnuntaihin Paikan ulkoalueella on Turm der Lüfte, 27-metrinen torni, josta on upeat näkymät alueelle.
  • Toinen mielenkiintoinen tiedekohtainen nähtävyys Bremenissä olisi varmasti ollut kiehtova Drop Tower. Bremenin yliopistossa sijaitseva 146-metrinen rakenne, jota käytetään nollapainotutkimuksiin, tarjoaa erinomaiset näkymät huipputasostaan sekä satunnaisen tilaisuuden katsella kokeita.
  • Hieman kauempana keskustasta on niin ikään Bremenin Focke museossa, jossa pääsee hyvin tutustumaan Bremenin rikkaaseen historiaan. Museo koostuu päärakennuksesta, neljästä historiallisesta talosta ja näyttelytilasta, puistoalueesta sekä läheisestä Mühle Oberneulandin tuulimyllystä. Paikka on avoinna muina päivinä paitsi maanantaisin, jolloin se on suljettu. 

Takaisin alkuun

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply