Praha – Kutná Hora – Hrad Karlštejn – Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice – Český Krumloviin – Brno – Olomouch
Kutná Hora
Kutná Horan hopeakaivoskaupunki on mainio päiväretkikohde Prahasta ja sinne pääsee helposti junalla.
Prahan juna-asema on selkeä ja helppo liikkua ja Kutna Horan asema taas niin pieni, ettei siellä voi eksyä.
Kutná Hora oli keskiajalla Böömin toiseksi tärkein kaupunki, joka kilpaili pitkään valta-asemasta Prahan kanssa.
Kaupunkiin saapui italialaisia käsityöläisiä ja saksalaisia kaivostyöntekijöitä.
Hopealla vaurastunut kaupunki oli merkittävä aina 1600-luvulle asti.
Kun hopean tuotanto ehtyi, päättyi myös kaupungin asema yhtenä Euroopan merkittävämpänä kaupunkina.
Edelleen kaupungissa on löydettävissä asioita, jotka kertovat kaupungin loiston ajasta.
Aamun junamatka sai melkoisen käänteen, kun juna-asemalla ilmoitettiin olevan pommin ja osa juna-asemasta eristettiin.
Kun vihdoin pääsimme matkaan, oli junakyytiin tulossa väliin jääneiden junien takia ihan vain muutama muukin kuin me.
Siinäpä sitten miettimään, että mitenköhän kaikki mahtuu ruuhkaisimpaan turistiaikaan kyytiin? Junissa on kuuden hengen kabiinit ja on ehkä hyvä idea ostaa lipun yhteyteen 35 CZK maksava paikkalippu, niin ainakin varmistaa itselleen istumapaikan. Istumapaikan sumplaajia kun oli liikkeellä jokunen. Junamatka maksoi edestakaisin melkein 280 CZK.
Aamuisen viivästyksen harmitus sai seuraa vaihtelevasta ja kylmästä säästä. Välillä aurinko kurkisti pilvien takaa ja välillä tuli vettä reippaanlaisesti.
Kaupungissa on useita juna-asemia.
Kutná Hora hl. n. on pääasema, jonne on suora noin tunnin kestävä junayhteys Prahasta ja jonka kautta nopeat junat kulkevat.
Kutná Hora městoon ja Kutná Hora Sedleciin on kapearaiteinen paikallisjunayhteys Kutná Horan pääasemalta.
Kutná Hora Sedlec on kätevin asema jäädä pois kyydistä, jos haluaa aloittaa nähtävyyksien katselun Sedlec Ossuarysta eli luukirkosta ja katedraalista. Matka pääasemalta kävellenkään ei ole kovin pitkä.
Jos aikomuksena on nähdä ensin keskustan nähtävyydet kannattaa matkaa jatkaa aina Kutná Hora městoon saakka. Varmista Prahan päässä junalippua ostaessasi, että siihen sisältyy myös tarvittava paikallisliikenteen osuus, jos niitä aiot käyttää.
Toinen hyvä vaihtoehto on napata pääasemalta 802 paikallisbussi, joka kyydittää turistit 30 CZK hintaan paikasta toiseen, tosin kiemurrellen melkoisen tovin kaupungin eri paikkojen kautta.
Me otimme paikallisbussin, jolla ajoimme lähelle Pyhän Barbaran katedraalia, joka sijaitsee Kutná Horan Vanhan kaupungin toisella laidalla.
Katedraali onkin ehdottomasti Kutná Horan yksi parhaista nähtävyyksistä.
Katedraali kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon.
Alun perin katedraalista piti tulla kaksi kertaa nykyisen suuruinen, mutta yli viisisataa vuotta kestäneiden rakennustöiden aikana Kutná Hora ja sen hopeakaivokset köyhtyivät, joten katedraali jäi nykyiseen kokoonsa. Katedraali on edelleen ulkopuolelta osittain keskeneräinen.
Katedraali on omistettu Pyhälle Barbaralle, kaikkien vaarallista ammattia harjoittavien ihmisten, erityisesti kaivostyöläisten, suojelijalle.
Suojelua tarvittiinkin, kun katseli katedraalin seinämaalauksia, joissa kuvattiin kaivoksessa työskenteleviä.
Sormien menettäminen ei liene pahinta, mitä saattoi tapahtua.
Katedraalista lähtiessä ei kannata missata oikealla puolella olevaa yksihuoneista Corpus Cristi kappelia, vaikkei se kovin kummoinen olekkaan.
Katedraali on avoinna joka päivä klo 9-18 ja sisäänpääsy sinne maksaa 180 CZK. Katedraalilta avautuvat maisemat alas laaksoon ja kaupungin laitamille.
Jos haluaa lisäksi käydä luukirkossa, sekä Sedlecin katedraalissa, kannattaa ostaa 320 CZK yhteislippu.
Lippuja saa ostaa vain turistikeskuksesta tai netistä sekä Pyhän Barbaran katedraalista.
Useimmat suunnistivat luukappelille ilman lippua, josta heidät tylysti käännytettiin hakemaan lippua parinsadan metrin päässä olevasta turistikeskuksesta. Näki niin naamasta, että harmitti.
Itse Kutná Horan kaupunki on aika kompakti ja suurin osa tärkeimmistä nähtävyyksistä on kävelyetäisyydellä. Tässä kaupungissa ei ollut Hop on tai Hop off busseja, eikä muitakaan turistikierros kulkuvälineitä. Myös sähköpotkulaudat puuttuivat, mikä on ymmärrettävää, sillä mukulakivikadut olisivat kyllä pitäneet huolen siitä, että amalgaamit olisivat tippuneet tärinästä.
Lähellä Pyhän Barbaran katedraalia oleva jesuiittojen koulu toimi sotilaallisiin tarkoituksiin aina vuoteen 1998 asti.
Nykyään rakennus on kauniisti kunnostettu ja siellä toimii galleria GASK, jossa on sekä vaihtuvia että pysyviä näyttelyitä.
GASK keskittyy 1900- ja 2000-lukujen moderniin ja nykytaiteeseen. Paikassa on pysyvä näyttely sekä useita vaihtuvia näyttelyitä.
Museo on suljettu maanantaisin, mutta avoinna muina päivinä klo 10-18. Meiltä jäi näyttelyt näkemättä, mutta onneksi ulkopuolella oli useita erilaisia mainioita isoja näyttelyteoksia silmänruoaksi.
GASKin edessä olevat kävelykatua reunustavat Barokkipatsaat oli tarkoitettu koristelemaan kuninkaallista kulkuereittiä Italian tuomioistuimesta Pyhän Barbaran katedraaliin.
Jos patsaat osaisivat kertoa, olisi niillä varmasti monta tarinaa kerrotavana, sillä ne ovat nököttäneet paikoillaan satoja vuosia.
Koska Kutná Horan historia liittyy läheisesti hopeaan, miksi oli varsin opettavaista sekä mielenkiintoista vierailla hopeamuseossa ja keskiaikaisessa kaivoksessa.
Paikkaa kutsutaan Hradekiksi.
Museon liput maksavat joko 90 CZK tai 160 CZK riippuen siitä, osallistuuko opastetulle kierrokselle maanalaisiin hopeakaivoksen tunneleihin vain pelkästään museorakennuksen näyttelytarjontaan. Yhteislippu maksaa 190 CZK.
Peruslipulla pääsee tutustumaan kaupungin hopeakaivostoimin-taan ja kaupungin kehitykseen sekä sen romahtamiseen.
Yksi näyttelysali on omistettu Kutná Horan rahapajalle.
Hopea kaivoksessa pääsee tutustumaan keskiaikaisen louhinnan koko prosessiin, raakahopean käsittelyyn ja kolikoiden lyömiseen.
Kierroksella on maanpinnalla olevia näyttelyalueita, mutta maanalla oleva 250 m pitkä kaivoskäytävä on ajoittain hyvin matala ja kapea sekä pimeä, miksi paikka ei sovi ahtaanpaikan kammoisille.
Tosin maanalaiseen kierroksen voi hyvin ohittaa, jos siltä tuntuu.
Museo on avoinna kevät- ja kesäkuukausina klo 9-17.
Vanhan kaupungin pääaukion Palackého náměstín ympärillä on historiallisia taloja, kirkkoja ja muita monumentteja.
Näillä tienoilla on myös lukuisia ravintoloita, joissa on mukava nautiskella Vanhan kaupungin tunnelmasta paljon edullisimmin kuin Prahassa.
Sekä ruoan, että juoman hinnoissa oli huomattava ero.
Yli 16 metriä korkea ruttopylväs on Kutná Horan barokkihelmi.
Se rakennettiin ruton puhkeamisen muistoksi ja kiitoksena siitä vapautumisesta.
Vaikuttava on myös myöhäiskeskiaikainen kivitalo ja se onkin osa UNESCOn maailmanperintöluetteloon merkittyä kaupunkien suojelualuetta.
Kutná Horan rikkaus houkutteli käsityöläisiä eri puolilta Eurooppaa, ja yksi menestyneistä teollisuudenaloista kaupungissa oli painatus.
Painatuksen historiaan pääsee tutustumaan Gutenberg kirjapainomuseossa, jossa esillä on alkuperäisiä painokoneita vuosisatojen ajalta.
Harmillisesti museo on kiinni muina ajankohtina kuin perjantaina ja viikonloppuna.
Italian tuomioistuin Vlašský dvůr on goottilainen palatsi, jossa sijaitsi kuuluisa Kutná Horan kuninkaallinen rahapaja vuodesta 1300 lähtien.
Paikka on yksi Kutná Horan tärkeimmistä nähtävyyksistä.
Nimensä se sai italialaisten asiantuntijoiden mukaan, jotka olivat rahapajauudistuksen eturintamassa.
Rakennus on aina ollut tärkeä kaupungille, sillä se toimi kuninkaan asuntona hänen vieraillessa hopeakaivoksilla.
Paikka oli myös vuosisatojen ajan valtion taloudellisen vallan keskus.
Italian tuomioistuin tarjoaa kolme interaktiivista tutustumiskierrosta paikan historiaan.
Hinnat vaihtelevat sen mukaan, millaisen tutustumiskierroksen itselleen valitsee.
Kierrosten sisältö kannattaakin tarkistaa netistä, koska myös niissä näytti olevan sesonkivaihtelua. Avoinna paikka on joka päivä klo 9-18.
Sisätilojen lisäksi kannattaa kävellä lyhyt matka alas mäkeä, jossa sijaitsevat kauniit puutarhat, joista on myös upeat näkymät kaupunkiin.
Italian tuomioistuinta vastapäätä sijaitsevan rakennuksen Dům U Tří Králů julkisivu on koristeltu kolmen Böömin kuninkaan Venceslas II:n, Vladislaus II:n ja Venceslas IV:n freskoilla.
Talo onkin yksi Kutná Horan silmiinpistävimmistä ja komeimmista nähtävyyksistä.
Yksityisomistuksessa olevan talon freskot peitettiin aikoinaan kipsillä, joka poistettiin vuonna 2018. Kipsin poiston jälkeen seinä entisöitiin vanhan valokuvan perusteella.
Keskiajalla Kutná Horan kaivostoiminnan seurauksena alemmat vesilähteet häiriintyivät ja kaupungilla oli vaikeuksia varmistaa riittävä määrä juomavettä asukkailleen.
Ongelma ratkaistiin rakentamalla kivisuihkulähde Kamenná kašna, johon juomavesi johdettiin puuputken kautta 2,5 km:n päässä olevasta St. Vojtěchin lähteestä.
Suihkulähde toimi juomaveden lähteenä vuoteen 1890 saakka. Suihkulähde on kauniisti koristeltu, ja se onkin yksi kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä.
Dacicky talossa toimii kulttuurikeskus Dačického dům – interaktivní expozice o Kutné Hoře a Unesco, jonka toiminta ja näyttelyt perustuvat UNESCOn ja Kutná Horan yhteistyölle.
Dacicky talo esittelee UNESCOn kulttuuriperintöä ja sitä, miksi on tärkeää säilyttää merkittäviä kulttuurielementtejä, jotka liittyvät Kutná Horan kaupungin ja sen alueen historiaan. Avoinna paikka on klo 10-17 ja sisäänpääsy sinne on 130 CZK.
Melko vaatimattomaan Pyhän Johannes Nepomukin kirkkoon pääsee sivukadulla olevan klubitalon kautta. Avoinna se on päivittäin klo 10-12.30 ja 13-17. Pääsymaksu aikuiselta on 40 CZK. Tämä kirkko ei ollut kovin kummoinen, eli mitään ei missaa, jos jättää sen väliin.
Tylin talo eli Tylův dům on nimetty kirjailijan, näytelmäkirjailijan ja Tšekin kansallislaulun tekstin kirjoittajan Josef Kajetán Tylin mukaan.
Tyl syntyi tässä talossa ja vuonna 1862 hänen rintakuvan kohokuvio asetettiin julkisivulle.
Talossa on erilaisia vaihtuvia näyttelyitä. Paikka on avoinna kesäaikaan klo 9-18 ja sisäänpääsymaksu 90 CZK.
Kutná Horassa on myös LEGO-museo, johon emme menneet, koska olimme juuri käyneet Prahan LEGO-museossa, joka oli tätä huomattavasti suurempi.
Sedlecin katedraali on myös yksi Kutná Horan UNESCOn maailmanperintökoh- teista.
Kirkossa on aivan upea kierreportaikko, jota pitkin pääsee tutustumaan kirkon kattorakenteisiin.
Kirkko on avoinna maanantaista lauantaihin klo 9-18 ja sunnuntaisin se aukeaa vasta klo 11.
Sedlecin katedraali sijaitsee lähellä Luukirkkoa, joka on
kaupungin päänähtävyys.
Erikoinen Kostnice Sedlecen luukirkko on koristeltu yli 40 000 ihmisen luulla.
Euroopassa riehuneet sodat ja rutto surmasivat suuren joukon kaupunkilaisia, miksi kaupungin hautausmaata piti laajentaa.
Samassa yhteydessä hautausmaalle rakennettiin kappeli, jonka kellariin tehtiin tilat joukkohaudoista esiin kaivetuille luille.
Vuonna 1870 puuseppä František Rintille annettiin tehtäväksi järjestää luut säädylliseen järjestykseen.
Mies teki työtä käskettyä, minkä tuloksena syntyi ihmisluilla sisustettu kappeli luukattokruunuineen ja muine koristeineen.
Tämä luukirkko on ehdottomasti komein missä olemme vierailleet. Lipun hinta on 160 CZK ja avoinna tämä kirkko on päivittäin klo 9–18.
Harmillisesti kuvien ottaminen on jouduttu kieltämään, sillä ”poseeraavien” Instagram tarinoiden kerrotaan ylittäneen kunnioituksen rajan paikkaan ja siellä olevia vainajia kohtaan. Nämä kuvat Luukirkosta on otettu siellä myydyistä postikorteista.
Jos aloittaa Kutná Hora päivän Luukirkolta, niin kannattaa ottaa keskustaan menevä paikallisbussi tai sitten kävellä juna-asemalle ja jatkaa yksi pysäkki keskustaan päin.
Useimmat näyttivät jatkavan reippaasti noin 2,5 kilometrin matkan kävellen.
Kävelyreitti ei ole aivan suora, eikä sen varrella ole mitään katsottavaa, joten jalkojen säästäminen tässä kohtaa voi palkita myöhemmin. Hyvä vaihtoehto on myös kahdeksalle matkustajalle tarkoitettu pikkubussi, joka kulkee Kutná Hora hl. n. rautatieaseman, Sedlec Ossuaryn ja keskustassa sijaitsevan Pyhän Barbaran kirkon välillä. Matka maksaa noin 35 CZK henkilöltä. Palvelu on epäsäännöllistä ja pakettiauto lähtee, kun kyydissä on vähintään kolme matkustajaa.
Kutná Horan kiertelemiseen riitti hyvin vajaa päiväretki ja me olimmekin jo hyvissä ajoin iltapäivästä matkalla Prahaan. Ehdimme hyvin vielä pyörähtää illasta muutamissa Prahan kohteissa.
Karlštejn
Aamusta suuntasimme Karlštejnin linnalle.
Karlštejn kaupunki sijaitsee noin 20 km päässä Prahasta.
Parhaiten kaupunki tunnetaan linnastaan, joka onkin sitten Karlštejnin kylän ainoa nähtävyys.
Se on myös Tšekin tasavallan suosituin ja yksi kauneimmista linnoista.
Prahasta vain 40 minuutin junamatkan päässä oleva linna on mainio puolenpäivän retkikohde. Junalipun hinta menopaluuna oli hieman yli 140 CZK. Karlštejnin linnaan pääsee näppärästi ottamalla S7-junan Prahasta Karlštejniin. Asemalta sitten onkin joko reilu 2 km reippailu ylös linnalle tai sitten voi napata taxi- tai hevoskyydin.
Jos päättää kävellä linnalle voi hengähtää matkan varrella olevissa kahviloissa tai ravintoloissa ja ihailla upeita maisemia ja ottaa valokuvia linnasta.
Kävelyreitillä on myös joitakin matkamuistomyy-mälöitä.
Näissä pikkupaikoissa osataan ottaa turisteilta tuo pieni ylimääräinen turistilisä osana maksua.
Karlštejnin linna sijaitsee keskellä vehreää Keski-Böömin maaseutua Berounka joen varrella olevan kukkulan laella.
Keskiaikainen linna perustettiin kuninkaallisten aarteiden säilytyspaikaksi.
Linnan sisäosiin pääsee tutustumaan vain opastetulla kierroksella.
Keskiaikaisessa linnassa voi kurkistaa kuninkaallisiin saleihin ja ihailla kruununjalokivien jäljitelmiä. Linnassa on myös ylellisesti sisustettuja kappeleita.
Karlštejnin linnan aukioloajat ja opastetut kierrosaikataulut kannattaa tarkistaa linnan viralliselta verkkosivustolta sillä ne vaihtelevat eri vuodenaikojen ja kuukausien mukaan.
Hyvä on kuitenkin huomioida, että linna on suljettu pääsääntöisesti aina maanantaisin.
Yhdellä opastetulla kierroksella pääsee tutustumaan keisarinpalatsiin ja Marian torniin sekä Kaarle IV:n huoneisiin, pieneen kappeliin ja linnan entisen vankityrmään.
Linnasta löytyy 1300-luvulta peräisin olevia seinämaalauksia ja jäljennös Tšekin kruunajaiskruunusta aarre- ja jalokivisalissa.
Toinen kierros vie linnan pyhimpiin osiin, kuten kirkkoon ja entiseen sakastiin.
Kierroksen aikana voit nähdä yli sata goottilaistaiteilija Theodoricin maalausta.
Maalauksia löytyy Pyhän ristin kappelista.
Kirjastossa on näyttely linnan viimeisimmästä kunnostuksesta, joka toteutettiin 1800-luvun lopulla.
Mikäli haluaa kiivetä linnan suureen torniin, tarvitaan siihen erillinen lippu. 60-metrisestä tornista on upeat näkymät ympäröiviin kyliin, viinitarhoihin ja metsiin.
Tosin vehreitä tai vihreitä viiniviljelmiä tai metsää ei juuri näkynyt sillä kevät oli ehtinyt vihertää vain osan puista.
Kaikissa puissa ei ollut vielä kunnon lehteä ja osa pelloista ei ollut vielä edes oraalla.
Ilma vaihteli päivittäin pilvisestä puolipilviseen ja aurinkoiseen kirkkauteen. Lämpötiloilla ei tässä vaiheessa vielä hehkuteltu. Kesän lämpöä ja aurinkoa odoteltiin näillekin huudeille.
Turistiaikaan linna herää eloon erilaisten oheistoimintojen ansiosta, joita järjestetään linnan alueella ja ympäristössä. Nyt oli kovin hiljaista.
Iltapäivästä palasimme Prahan tukikohtaan. Piru vieköön hetkellinen auringonpaiste vaihtui jälleen paksuun pilvipeittoon. Huomenna matka jatkuisi muualle Tšekkeihin.
No Comments