Matkailua maailmalla

Islanti autoillen osa 1: Reykjavik

Itselläni oli jo pitkään ollut haaveena päästä Islantiin ja kierrellä saarta.

Yksi haavematkata Trans-Siperialla Mongolian kautta Kiinaan jäänee haaveeksi tai ainakin joskus kauaksi tulevaisuuteen toteutettavaksi, to go lista meni siis uusiksi.

Kun tuo läpi Venäjän kulkeva klassikkojunamatka tipahti kokonaan pois to go-listalta, kipusi Islanti hieman takavasemmalta kärkeen.

Norjan vuonoristeily yhdistettynä junamatkaan Norjassa jäi vielä odottamaan sopivampaa hetkeä, mutta koska se on jo jossain aikataulussa suunnitteilla, niin sen kummempaa kamppailua ei sitten syntynytkään, vaan Islanti pääsi vihdoin toteutukseen.

Lensimme Reykjavikiin, jossa vietimme ensimmäisen päivän tutustuen pääkaupungin nähtävyyksiin. Reykjavikin kansainvälinen Keflavkin Leifur Eiríkssonin (KEF) on tosi pieni lentokenttä ja se sijaitsee noin 45 km päässä keskustasta.  

Otimme Airport Directin oranssin bussin yhdistettynä hotellikuljetukseen.

Hintaa sille tuli 4980 Kr.

Kyyti lähelle hotellin ovea olevalle pysäkille sujui vallan sutjakkaasti.

Ensin koko konkkaronkka isoon bussiin. Keskusasemalla ihmiset jaettiin pienempiin Shutle busseihin sen mukaan, kuka meni mihinkin suuntaan Reykjavikkiä.

Homma vaihtoineen sujui rutiinilla varsin näppärästi.

Tarjolla olisi ollut myös muiden yritysten lentokenttäbusseja.

Lentokenttäbussit kulkevat joustavasti, ei niin tarkan aikataulun mukaan, mutta aina kun lentokentältä lähtee tai sinne saapuu lentoja.

Toinen kalliimpi vaihtoehto on ottaa taxi. Pikkubudjetilla matkustava voi ottaa myös paikallisbussin 55, jolla pääsee kaupunkiin. Tuolloin hinta jää alle 2000 Kr.

Ennen tullia, matkalaukkuhihnaston vieressä sijaitsevasta taxfree kaupasta voi maahan saapuessa ostaa verovapaita tuotteita. Monet olivatkin selvästi miettineet ja selvittäneet, mitä kannattaa ostaa taxfreestä. Konkarit näyttivät tietävän systeemin, sillä toden totta saarella kaikki maksaa vielä Suomeakin enemmän, joten ainakin juomaostokset kannattaa tehdä ennen maahantuloa. Syrjäisemmissä paikoissa toimii myös kauppojen monopoliasema, joka sanelee paikallisen hintapolitiikan.

Auton vuokraaminen on suosittu tapa nähdä Islantia ja ottaa kaikki irti maan upeista luontokohteista.

Jos on aikaa, eikä halua vuokrata autoa, niin maata kiertävälle Rengastielle on mahdollista ostaa myös bussipassi.

Vuorobussi kulkee saaren ympäri ja bussipassilla voi hypätä bussin kyytiin ja jäädä kyydistä pois mielensä mukaan.

Matka lentokentältä Reykjavikiin oli kuin kuunpinnalle olisi äkkiseltään pölähtänyt.

Mustaa laavakiveä kaikkialla.

Karun maiseman ensivaikutelmaa maustoivat matalalla roikkuvat tummat pilvet ja nyt tyyni Atlantin valtameri, joka kylläkin antoi ymmärtää oman osansa maan mystiikassa.

Reykjavik

Reykjavik on noin 120 000 asukkaan turvallinen ja pieni pääkaupunki. Kaupungissa asuu puolet islantilaisista.

Värikkäistä rakennuksistaan tunnettu Reykjavík on helppo ottaa haltuun kävellen, sillä kaikki löytyy kaupungin ytimestä tai sen välittömästä läheisyydestä.

Aloitimmekin islannin kierroksen tutustumalla pääkaupunkiin.

Parkkeerasimme itsemme reiluksi vuorokaudeksi Reykjavikiin. Sää vaihteli hetkessä. Vaikka oli heinäkuu ja aurinko paikoin paistoikin, oli kunnon tuultapitävä takki tarpeen. Myös pipo ja hanskat tulivat tarpeeseen.

Reykjavikiin on tarjolla Reykjavík City Card, joka tarjoaa ilmaisen sisäänpääsyn moneen museoon ja galleriaan.

Lisäksi kortilla saa alennuksia erilaisista matkoista, kaupoista ja palveluista.  

Kortti mahdollistaa myös pääsyn kaikkiin Reykjavikin uima-altaisiin ja ilmaisen rajoittamattoman bussimatkan Reykjavikin pääkaupunkiseudulla.

Reykjavikin yksi parhaista näköalapaikoista on Hallgríms kirkja, joka kohoaa 74,5 metrin korkeuteen ja tarjoaa upean 360-asteisen näkymän kaupunkiin.

Panoramamaisemia pääsee ihailemaan 1000 Kr maksavan hissikyydin päätteeksi näköalatasanteelta.

Kirkko on Islannin korkein rakennus ja Reykjavikin maamerkki, joka näkyykin lähes joka puolelle kaupunkia. Kirkon majesteetillinen arkkitehtuuri saa kirkon erottumaan Islannin muusta melko matalasta katukuvasta.

Kirkon sisäpuoli on protestanttikirkoille tyypillisen minimalistinen ja koruton.

Korottomuus tässä kirkossa on itseasiassa kaunista ja kirkkosalin korkeus sekä valkeus hivelee silmää.

Hallgríms kirkja on avoinna päivittäin klo 10-20.

Kirkko on selvästikin yksi Reykjavikin suosituimmista turistikohteista.

Kirkon edessä on Erik Punaisen pojan patsas, jonka uskotaan olleen ensimmäinen eurooppalainen uudisasukas, joka vieraili Pohjois-Amerikassa yli 500 vuotta ennen Kolumbusta.

Yhdysvallat lahjoitti patsaan vuonna 1930 Islannin parlamentin 1000-vuotispäivän muistoksi.

Atlantin rannalla lähellä keskustaa sijaitsee konserttitalo ja kongressikeskus Harpa. Paikka on paitsi kulttuuriväen myös paikallisen nuorison suosima ajanviettopaikka ja se on avoinna päivittäin.

Rakennukseen pääsee käymään vaikkei kulttuurikeskuksen ohjelmiin osallistuisikaan. Rakennus on jo itsessään vierailun arvoinen kohde. Moderni arkkitehtuuri ja vaikuttavat maisemat merelle päin saavat kävijät ihastumaan rakennukseen.

Harpan vieressä on vielä rakenteilla oleva, sekin vallan erikoinen Landsbankin pääkonttori.

Ihan halvasta pytingistä ei ole kysymys, sillä jokainen julkisivun kivielementti työstetään paikalla käsin. Rakennuksesta on tulossa todella upea ja se sopii upeasti Harpan viereen. Kova suoritus ja näyte uudelleen noususta maan vaikean finassikriisin jälkeen, joka johti Islannin takavuosina talousromahdukseen.

Lyhyen kävelymatkan päässä Harpasta löytyy The Sun Voyager teos, joka on löytänyt taustakseen Atlantin rannalla kohoavan Esjan vuoriston.

Teoksen sijainti meren rannassa ja sen muoto sekä maan historia toi mieleen viikinkilaivan.

Oikeasti ruostumattomasta teräksestä valmistettu monumentti kuvaa toivoa, vapautta ja edistystä. Vaikuttava teos oikeassa miljöössä herättää väkisinkin ihastusta.

Reykjavikin vanha satama on vilkas alue, jossa on monia värikkäitä kalastusveneitä sekä tietenkin valasmatkalle lähteviä veneitä.

Sataman ympäriltä löytyy useita kauppoja ja ravintoloita, joissa voi nauttia drinkin ja samalla ihailla upeita maisemia. Vaikka suuriosa turisteista saapuu Islantiin lentäen, niin näkyvästi satama-alueella esillä olivat risteilijät ja niiden, ehkäpä hieman profiloitunut asiakaskunta.

Sataman kärjessä kiinnostuksen herättää vihreä kukkula, Þúfa.

Vihreä kukkula koostuu 4500 tonnista soraa, jonka päällä on kalankuivauksessa käytetty perinteinen kota.

Kukkulalle pääsee kiipeämällä sen kiertävää kävelypolkua pitkin.

Kukkulan päältä on upeat näkymät vanhaan satamaan. Paikka on kauempaa katsottuna aika mielenkiintoinen ja erikoinen yksityiskohta satama-alueella.

Reykjavikissa on monia paikkoja, joissa pääsee tutustumaan maan historiaa.  Saga museossa historia herätetään eloon vahanukkenäyttelyn ja äänioppaan avulla. Tämä oli oikein informatiivinen ja mainio kokemus. Kiva bonus on, että museossa voi pukeutua viikingiksi ja ottaa itsestään tai kaverista hauskoja kuvia. Voinettekin arvata, että kuvanottajia oli. Sisäänpääsy museoon on 3000 Kr. Museo on avoinna päivittäin klo 10-17.

FlyOver Iceland sijaitsee lähellä vanhaa satamaa.

Paikassa pääsee ”lentämään” liikkuvassa tuolissa istuen yli Islannin upeiden maisemien.

5D lentomatkaa elävöittää erilaiset erikoistehosteet.

Ennen kierroksen päättävää lentoa paikassa tutustutaan ohjatusti Islannin historiaan, mytologiaan ja luontoon. Kierrosoppaat kertovat tietoa ja tarinoita tulivuorista, jäätiköistä sekä tietenkin hurjista viikingeistä ja peikoista. Paikkaan kannattaa ostaa lippu netistä, sillä se on 1000 Kr halvempi kuin paikanpäältä ostettu lippu. Paikka on avoinna joka päivä klo 9.30-19.

Kuten monessa muussakin pääkaupungissa, niin täälläkin on ainakin yksi eriskummallinen, mutta ihmisiä kiinnostava museo.

Nytkin museossa oli todella paljon kävijöitä ja lippupisteessä pieni jono.

Reykjavikin on valinnut tähän kummallisten museoiden kastiin fallologisen museon, joka esittelee lähes 300 siisteihin lasipurkkeihin säilöttyä erilaista penistä. Vuonna 2011 perustettu museo keskittyy peniksiin tieteellisellä ja biologisella otteella ja se on erittäin suosittu museo matkailijoiden keskuudessa. Näytteillä on esimerkiksi valaan, karhujen ja hevosten elimiä ja tietysti joukkoon on päätynyt myös Homo Sapiensin penis. Paikka on avoinna joka päivä klo 10-19 ja pääsymaksu museoon maksaa 2750 Kr.

Euroopan suurin valasmuseo oli mainio paikka vierailla.

Paikka on avoinna päivittäin klo 10-17 ja sisäänpääsymaksu sinne on 3900 Kr.

Museo esittelee Islannin edustalla eläviä valaslajeja ja niiden elämää.

Esillä on 23 valaan aidon kokoiset mallit, joihin saa myös koskea. Kosketustuntuma on oikean nahan ja sen alla olevan rasvan pehmeän joustava ja oikean tuntuinen.

Mallit on rakennettu aitojen yksilöiden perusteella.

Jättiläismäisten nisäkkäiden elämään voi tutustua monipuolisessa näyttelyssä.

Jos haluaa nähdä myös oikeita valaita kannattaa osallistua Valassafarille.

Reykjavikin satamasta lähtevät valassafarit mahdollistavat hyvällä tuurilla unohtumattoman elämyksen. Osallistuimme aiemmin Australiassa valasretkelle ja onnistuimme silloin näkemään useita muuttomatkalla olleita valaita poikasineen. Oli kyllä upea kokemus. Jätimme siis tämän väliin, koska niinkin voi käydä, että tuuria ei ole ja koko retkestä tulee suuri pettymys.

Satama-alueella entisessä kalatehtaassa sijaitsee Islannin merenkulkua käsittelevä museo.

Merimuseo on osa Reykjavikin kaupunginmuseota.

Museo keskittyy 150 vuoden kalastushistoriaan Islannissa. Matkailun lisäksi kalastus onkin toinen talouden tulolähde Islannissa. Museon sisäänpääsymaksu on 1950 kr ja avoinna se on päivittäin klo 10-17.

Pitihän se käydä ikuistamassa valkoinen Höfði talo, jota kutsutaan myös Reagan-Gorbatšovin taloksi.

Paikka isännöi historiallista tapaamista Yhdysvaltain presidentti Reaganin ja Venäjän presidentti Gorbatšovin välillä.

Tapaaminen oli merkittävä, koska se päätti Kylmän sodan aikajakson maailmassa.  Yhteisille tapaamisille, rauhalle ja järjelle olisi käyttöä nykyisessäkin maailmatilanteessa.

Islantilaisilla on käytettävänä ilmaista, puhdasta ja uusiutuvaa geotermistä energiaa.

Maanalla luonnollisesti lämpiämien vesilähteiden lämpö jaetaan ja käytetään kotien, koulujen, kasvihuoneiden ja uima-altaiden lämmitykseen. Lämpölähteitä Islannissa riittää, sillä Pohjois-Amerikan ja Euraasian mannerlaatat kohtaavat Islannin alla, jolloin geologinen kitka synnyttää lämpöä, jonka seurauksena syntyy runsaasti geotermisesti lämmitettyä vettä.

Perlan on monipuolinen ja ainutlaatuinen maamerkki Islannissa.

Rakennuksen lasikupoli on sijoitettu kaupungin kuuden kuumavesisäiliön päälle.

Paikassa on näyttelytilat, pyörivä ravintola ja 360 asteen näköalatasanne.

Viidessä alumiinisäiliöissä on kaupungin lämmitysvesi. Kupolin sisällä on talvipuutarha sekä suuret ja avoimet näyttely-, kongressi- ja konserttitilat.

Viidennen kerroksen ravintola pyörii täyden kierroksen kahdessa tunnissa.

Yksi vesisäiliöistä on muutettu museoksi, jossa on nähtävillä Islannin historian tärkeitä hetkiä.

Lisäksi siellä on myös kopio 100 metriä pitkästä jääluolasta ja luontonäyttely.

Paikassa on myös revontulinäyttely sekä esitys purkautuvasta tulivuoresta.  Lippu Perlaan maksaa 4999 Kr. Näyttelyt ovat avoinna klo 9-22, mutta ravintolan ja kahvilan aukioloajat vaihtelevat. Hurjapäillä on myös mahdollisuus liukua Perlan kupolitasanteelta vaijerirataa pitkin alas läheiseen puistoon.

Reykjavikissa kulkee takuuvarma Hop on Hop off bussi. Hop on ja Hop off bussilippuun voi myös yhdistää Golden Circle alueen nähtävyydet. Golden Circle kierroksia tarjoavat myös monet muut yritykset. Kaupungissa on tarjolla paljon erilaisia maksettavia opastettuja kierroksia ja retkiä niin lähelle, kuin hieman kauemmaksi. Kannattaa tsekata myös ilmaiset opastetut kävelykierrokset, joiden tarjoajia kaupungissa oli useita.

Islannin kansallismuseo Thjodminjasafnissa on esillä Islantilaista kulttuuria ja historiaa. Paikan monet esineet ovat peräisin viikinkiajalta. Islannin kansallismuseo on avoinna kesäkuukausina joka päivä klo 10-17. Lipun hinta on 2500 ISK.

Sky Lagoonin lämpöaltaat ovat noin kahdeksan kilometrin päässä Reykjavikista.

Paikkaan mennessä iskee ensimmäiseksi epäluulo, sillä se sijaitsee ison teollisuusalueen takana.

Sky Lagooni sijaitsee meren rannalla ja altailta onkin upeat merinäkymät. Paikka on aika uusi ja se mainostaakin itseään vaihtoehtona Blue Lagoonille. Sky Lagoonin etuna on, että Reykjavikista pääsee sinne nopeammin.

Sisäänpääsymaksultaan se ei ole juuri Blue Lagoonia edullisempi. Sisäänpääsymaksu ilman herkkuja on 8500 Kr. Tarjolla on lisäksi erilaisilla lisähoitoja. Paikka on kesäkuukausina avoinna koko päivän klo 10-23. Muina ajankohtina aukioloajat vaihtelevat ja ne kannattaakin tarkistaa netistä.

Poikettava oli vielä Magic Ice Bar Reykjavikissa, joka tarjoaa mainion pakkaselämykseen.

Paikassa on jäätaidegalleria, jossa on upeita jääveistoksia ja baari.

Sisäänpääsyhintaan sisältyy talviponcho ja hanskat sekä talon jääbaarissa jäälaseista tarjottava juoma.

Sisäänpääsyhinta on 4500 Kr. Ei auttanut selitys, että pakkasiin tottuneina selviämme normitakeilla -5 asteessa ilman lisäbonchoa. Ei kun viitta niskaan ja ihailemaan paikkaa. Paikka on avoinna joka päivä sunnuntaista torstaihin klo 14-22  ja perjantaina sekä lauantaina klo 14-23. Talviaikaan paikka on avoinna risteilyalusten satamassa oloajan.

Vaikka Reykjavik on pieni ja kompakti paikka, niin siellä on paljon kaikenlaista tekemistä ja nähtävää.

Aika kaupungissa loppui hieman kesken ja käymättä jäi Videyn saari, jonne olisi päässyt 15 minuuttia kestävällä venekyydillä.

Pieni saari on sammuneen tulivuoren jäännös ja se koostuu kahdesta osasta. Saaren ehdoton nähtävyys on Peace Tower, joka on Yoko Onon lahjoittama muistomerkki John Lennonille. Monumentti koostuu korkeasta valotornista, johon on heijastettu ”Imagine Peace” 24 eri kielellä. Saarelta löytyy myös kauniita kävelyreittejä, monia lintulajeja ja kauniit näkymät kaupunkiin.

Seuraava aamu valkeni aurinkoisena.

Joka paikassa, jossa yövyimme tarjolla oli jokapojan lapsuusmakumuistoa, kalanmaksaöljyä.

Ilmeisesti muutkaan turistit eivät osanneet arvostaa tätä terveysherkkua, sillä en nähnyt missään paikassa kenenkään ottava sitä.

Aamupalan jälkeen lähdimme hakemaan vuokra-autoa.

Ennen kuin lähdimme roadtripille hurautimme vuokratulla autolla Grottan majakalle, jonne on keskustasta noin 5 kilometrin matka.

Majakan lähellä on myös suosittu revontulien katselupaikka.

Majakalle kannattaa suunnata laskuveden aikaan, jolloin pääse kävelemään aivan perille saakka. Nousuveden aikana majakkaa täytyykin sitten ihailla kauempaa.

Tankkasimme supermarketista juoma- ja ruokavarastot, jonka jälkeen poikkesimme katsomaan Super Mario Bross muuria ja kierrätystaloa.

Ajoimme myös ohi rannassa olevan Akkeri við Nýjabæjarvör muistomerkin.  Muistomerkin vieressä oli jännän näköinen kirkko. Kirkkoja oli selkeästi kahdenlaisia. Oli pieniä puisia perinteisiä kirkkoja ja sitten oli uusia moderneja ja arkkitehtuurisesti mielenkiintoisia kirkkoja.

Noin kolmen kilometrin päässä kaupungin keskustasta sijaitsee Reykjavikin suurin ulkoilualue Laugardalur. Paikka on suosittu, koska siellä on koko Islannin suurin uimahalli sisä- ja ulkoaltaineen. Uimahalliin kuuluu myös kylpylä, sauna-alue ja kuntosali. Lisäksi alueella sijaitsee kasvitieteellinen puutarha, jossa on esillä noin kolme tuhatta erilaista kasvia.

Kesällä puistossa järjestetään useita erilaisia tapahtumia.

Suuren puiston alueella on hyvät palvelut, ja siellä sijaitseekin lukuisia ravintoloita ja kahviloita.

Myös Islannin suurin jalkapallokenttä, Reykjavikin taidemuseon Ásmundarsafn veistoskokoelma ja Family Park leikkipuisto sekä muita liikuntapaikkoja sijaitsevat Laugardalurin alueella. Emme menneet itse puistoon, mutta ajoimme sen ohi, kun olimme lähdössä autolla Reykjavikista road tripille. Tämä kuva onkin puiston omilta sivuilta otettu.

Takaisin alkuun

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply