Matkailua maailmalla

Kuukausi radalla Tšekki: osa 1 Praha

Praha – Kutná Hora  – Hrad Karlštejn Karlovy Vary – Plzeň – České Budějovice – Český Krumloviin – Brno – Olomouch

Lensimme Prahan Václav Havel Airport Prague lentokentälle, joka sijaitsee noin 20 kilometrin päässä keskustasta.

Lentokentältä ei ole juna- tai metroyhteyttä keskustaan, mutta bussit liikkuvat tiuhaan tahtiin kahdelle metroasemalle, josta voi sitten jatkaa matkaa keskustan eri kohteille.

Myös taxi on hyvä vaihtoehto ja joskus ryhmän koosta riippuen jopa ihan edullinen. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana taxien kanssa, koska ylihinnoittelevia suhareita on tyrkyttämässä kyytejään.

Me nappasimme keskustaan menevän Airport Express bussin, joka vei meidät Hlavni Nádraží juna-aseman eteen. Kyyti maksoi 100 CZK. Siitä sitten jatkoimme matkaa hotelille, jonka olimme jatkoyhteyksien takia ottaneet läheltä juna-asemaa. Bussiin ja metroon käy sama paikallisliikenteen 90 minuutin kertalippu. Lippu pitää muistaa leimata ennen bussiin menemistä.

Meillä oli edessä kuukauden mittainen junatournee Tšekeissä, Slovakiassa ja Unkarissa. Toisella meistä oli interrail lippu ja toinen matkusti yksittäislipuilla. Näissä maissa junalippujen hinnat ovat erittäin edullisia, mikä kannattaa huomioida, kun ja jos miettii raililipun ostoa.

Interrail lippu kelpaa kaikissa CD:n eli Valtion rautatien junissa ja CD:n ja DB:n eli Saksan valtion rautatien operoimissa IC-busseissa.

Junareittejä suunnitellessa kannattaa kuitenkin huomioida, että Interrail lippu ei kelpaa Regio Jetin, Leo Expressin, JHMD:n ja GW Trans Region junissa.

Paikkavaraukset ovat pakollisia CD:n Pendolino junissa ja kansainvälisissä junissa Puolaan.

Paikkavaraukset ovat pakollisia myös maiden välisissä IC-busseissa sekä useimpien maiden välisissä yöjunissa. Kaikkia muita junia voikin sitten käyttää ilman paikkavarauksia.

Hyvä vinkki onkin hyödyntää Rail Planneria, jonka avulla voi tarkistaa mihin juniin tarvitaan istumapaikkavaraus.

Praha

Ensimmäinen päivä Prahassa oli varsin keväinen ja aurinkoinen ja pitkän kuukauden mittaisen kierroksen odotukset olivat korkealla. Säätilan muutos jo heti seuraavana päivänä ketutti oikein kunnolla. Parempaa säätä ei ollut tiedossa ihan hetkeen.

Tšekin pääkaupungilla, UNESCOn maailmanperintölis- talla olevalla Prahalla on pitkä historia, miksi kaupungissa riittää katsottavaa.

Prahan ihastuttava Vanha kaupunki on yksi Euroopan parhaiten säilyneistä historiallisista kaupunkikeskuksista ja se onkin melkoinen ulkoilmamuseo.

Vanhan kaupungin kapeilla kujilla on ihana kuljeskella ja ihailla pikku puotien ikkunoita ja mainiota tunnelmaa.

Prahaa kutsutaan myös Kultaiseksi Prahaksi ja Sadan tornin kaupungiksi.

Kaupungissa onkin useita katedraalien, kirkkojen ja porttien torneja, joihin pääsee kiipeämään ja josta voi ihailla ympärillä avautuvaa kaupunkia.

Prahassa on tarjolla kaksi erilaista kaupunkipassia. CoolPass ja Prague Visitor Pass.

Jos viettää Prahassa useamman päivän voi hyvinkin hyötyä kaupunkipassien alennuksista.

Praha on paikka, jossa saa helposti ajan kulumaan ja siellä on niin paljon katsottavaa, että viikonloppu ei riitä ja vaikka toistenkin vierailee kaupungissa, niin aina löytää jotakin uutta katsottavaa.

Meillä oli tällä kertaa neljä päivää aikaa koluta Prahaa ja siinä ajassa ehdimmekin aika hyvin moniin jo aiemmiltakin käynneiltä tuttuihin ja käytyihin paikkoihin sekä useisiin uusiin paikkoihin.

Koluamisen seurauksena meikäläinen saikin sitten mojovat rakot jalkoihin. Onneksi rakkolaastarit pelastivat ja töppönen jatkoi viuhuamista toisen eteen.

Matkalla linnalle tiesimme, jo että tälläkin reissulla tulee pakostakin vierailtua useammassa kirkossa, joten kirkkoja, kirkkoja, kirkkoja…

Loretassa sijaitsee luostari, kirkko, kellotorni ja pyhä kappeli.

Kirkon kellot soittivat erityisen kauniisti ja niitä olikin ilo kuunnella.

Pyhä kappeli on kopio Nasaretin pyhästä talosta, jota palvottiin italialaisessa Loretassa paikkana, jossa Marian uskottiin asuneen silloin, kun arkkienkeli Gabriel ilmoitti Neitsyt Marialle, että hän tulee raskaaksi ja hänestä tulee Jeesuksen, Jumalan pojan äiti, joka merkitsi hänen inkarnaatiotaan.

Ei siis ole ihme, että paikka on merkittävä pyhiinvaelluspaikka, jolla on lisäksi kiehtova historia.

Bonuksena vierailulle on, että kirkon barokkiset urut soivat joka lauantai-iltapäivä vierailijoille järjestettävien säännöllisten konserttien aikana.

Luostarin aarrekammiossa voi ihailla 6 222 timanttia sisältävää Prahan aurinkoa, joka on yksi Tšekin tasavallan arvokkaimmista kirkollisista aarteista.

Ja kyllähän tuo auringon lailla säihkyikin, visusti turvassa paksussa aarrekammiossa.

Aarrekammio oli täynnä, mitä upeimpia ja koristeellisempia kirkollisia esineitä.

Selvästi on rahaa ja omaisuutta entisaikojen kirkoilla ollut.

Luostarin ja kirkon näyttelyt ovat avoinna joka päivä klo 10-17 ja sisäänpääsy niihin maksaa 210 CZK.

Luostarissa ja kirkossa on aarrekammion lisäksi paljon nähtävää, joten tätä kohdetta ei kierrä ihan hetkessä.

Moniin Prahan kohteista on ostettava erillinen kuvauslupa, jos haluaa kuvata kohteissa. Tällä kertaa se maksoi 100 CZK.

Korkealla kukkulalla oleva Prahan linna, Pražský hrad on Tšekin tärkein historiallinen monumentti ja yksi maailman suurimpia linna-alueita.

Ylös linnalle pääsee näppärästi raitiovaunulla 22 ja 23 sekä paikallisbussilla tai sitten kävellen.

Linnan alueella on paljon katsottavaa, joten siellä saa hyvin koko päivän kulumaan. Ulkoalueilla on mahdollista kierrellä ilmaiseksi.

Maksullisiin kohteisiin lippukombo maksaa 250 CZK. Linna onkin enemmän iso kokonaisuus kuin yksittäinen puolustusrakennus.

Linna oli aikoinaan Böömin kuninkaiden koti.

Nykyään se toimii Tšekin tasavallan presidentin virka-asuntona.

Linnan alue on avoinna päivittäin klo 6-22, mutta rakennuksiin pääsee klo 9-17 välisenä aikana.

Jos satut paikalle ennen puoltapäivää, pääset seuraamaan seremoniallista vahdinvaihtoa. Se tapahtuu pääportilla, eli eri portilla kuin mistä sisäänkäynti linna-alueelle tapahtuu.

Linnan muurien sisällä on useita Prahan suosituimpia turistikohteita, kuten Pyhän Vituksen katedraali, Pyhän Yrjön basilika, Ruutitorni, Vanha kuninkaallinen palatsi ja Golden Lane.

Katedrála svatého Víta eli Pyhän Vituksen katedraali on Tšekin tasavallan suurin ja tärkein kristillinen kirkko sekä Prahan arkkipiispan kotipaikka, jossa on myös lukuisten pyhimysten ja kolmen Böömin kuninkaan haudat.

Katedraalissa on myös prahalaisen pyhimyksen Johannes Nepomukin hauta, johon on käytetty lähes 1700 kiloa kultaa.

Upean katedraalin rakentamisessa on ollut työtä, miksi se kesti lähes 600 vuotta. Katedraalissa on kaksi osaa, uusi ja vanha.

Vanha osa on huomattavasti uutta osaa mielenkiintoisempi ja pitää sisällään monia aarteita.

Katedraalin sisällä olevassa Pyhän Venceslauksen kappelissa säilytetään valtion kruununjalokiviä ja siellä on upea jalokivipäällysteinen alttari, jossa on yli 1300 puolijalokiveä.

Kappelin pohjoisenpuoleisessa ovessa on pronssirengas, josta Venceslauksen sanotaan pitäneen kiinni, kun hänet murhattiin. Totta vai tarua, niin legendojahan riittää.

Katedraalin ikkunoissa on myös upeita lasimaalauksia, jotka saavat katseen kiinnittymään niihin.

Katedraalin 97-metriseen päätorniin pääsee kiipeämällä 287 askelmaa. Kiipeäminen palkitaan upeilla näkymillä Prahan ylle.

Vanha kuninkaallinen palatsi piti sisällään upean maarekisterin, johon oli ikuistettu, keillä oli oikeus maaomistukseen. Myös mielettömän kokoinen toisen kerroksen sali sai mielikuvituksen toimimaan.

Mielikuva verkkokalvoilla turnajaisasuisista ritareista hevosineen juoksemassa hevosportaita pitkin yläkerran saliin, jossa pidettiin sisätilaturnajaiset katosi ajatukseen huonosta sisäilmasta ja hajusta, joka on mahtanut olla kuvottava.

Linnan lipulla pääsee tutustumaan myös salaperäiseen Golden Laneen, joka on legendojen mukaan alkemistien asuinkatu, missä etsittiin kuumeisesti keinoa muuttaa tavallinen materiaali kullaksi sekä tuottaa ikuisen nuoruuden eliksiiriä.

Totta vai tarua, edelleen keskustellaan siitä, ovatko alkemistit koskaan työskennelleet tai edes asuneet kadulla.

Mainio paikka tutustua alkemiaan on vierailla alkemian museossa.

UNESCOn maailmanperintölis-talla 1500-luvulta olevat alkemian laboratoriot löydettiin jälleenrakennuksen yhteydessä Prahan vanhimmista historiallisista rakennuksista.

Museo on avoinna joka päivä klo 10-18. 200 CZK maksava vierailu museossa sisältää puolituntia kestävän opastetun kierroksen alkemistin työpajassa, alkemistin laboratoriossa ja sen salaperäisissä katakombeissa.

Prahassa on tarjolla myös monenlaisia ja hintaisia opastuksia. Ehdottomasti kannattaa tsekata Freetour sivustolta, kuten myös GuruWalk sivustolta heidän tarjoamat hyvinkin laadukkaat ilmaiset kaupunkikierrokset.

Myös Hop on ja Hop off bussit kiertävät nähtävyyspaikkoja samoin Vltava jokea seilaavat nähtävyysristeilyt. Tarjolla on myös turistikierroksia, mitä ihmeellisimmillä kulkuvälineillä. Kaupungissa liikkuu näppärästi myös sähköskuutilla.

Raitiovaunun 22 reitti kulkee monien kaupungin kuuluisimpien nähtävyyksien ohi, joten hyppäämällä sen kyytiin voi kokea edullisen kaupunkikierroksen.

Circuit Line 42 on historiallinen turistiraitiovaunu, joka tekee turisteille suunnatun nähtävyyskierroksen, mutta siitä pitääkin sitten pulittaa kymmenkertainen hinta verrattuna julkisen liikenteen kertalippuun. Voinen sanoa, että 30 CZK kertalippu on edullinen tapa tehdä turistikierros kaupungissa.

Praha on sen verran iso kaupunki, että joillekin paikoille kannattaa napata metro, johdinauto tai bussi vaikkakin ihan keskusta-alueella selviää kävellen.

Praha ei ole enään mikään tosi edullinen kaupunki, sillä turistikohteiden lähellä olevissa paikoissa saa varautua pulittamaan suomalaisittainkin mitattuna kohtuullisen kovan hinnan niin juomasta kuin ruoastakin. Kortti käy useimmissa paikoissa, mutta rahaa suositaan maksuvälineenä korttia enemmän.

Franz Kafkan metallinen pyörivä pää on myös ikuistamisen arvoinen.

Yksitoista metriä korkean veistoksen 42 liikkuvaa tasoa muodostavat tšekeille arvostetun kirjailijan kasvot.

Upea patsas tai muistomerkki sijaitsee Národní třídan metroaseman yläpuolella.

Pää liikkuu tasatunneittain ja sen kiertyminen kestää alkuperäiseen asentoon 15 minuuttia.

Vanhan kaupungin aukio Staromestské námestí on Prahan sydän ja siellä parveileekin aina paljon turisteja.

Aukion tärkein nähtävyys on vanha Raatihuone ja sen seinässä oleva keskiaikainen astronominen kello, jota toki on muokattu ja korjattu useaan otteeseen.

Kello on maailman kolmanneksi vanhin kello ja se herää henkiin tasatunnein, kun sen 12 apostolia ja muita hahmoja ilmestyvät ja kulkevat kulkueessa kellotaulun poikki.

Raatihuoneen sisätiloihinkin kannattaa ehdottomasti tutustua.

250 CZK maksavalla lipulla pääsee ihailemaan goottilaista oviaukkoa, joka johtaa upeaan näyttelyhalliin sekä vuonna 1381 rakennettua kappelia ja vanhaa vankilaa.

Unohtaa ei kannata Raatihuoneen tornia, jonne pääsee joko portaita pitkin tai hissillä. Huipulta on upeat näköalat. Torni on avoinna pari tuntia pidempään kuin muut Raatihuoneen tilat, jonne pääsee muina päivinä paitsi maanantaisin klo 9-19 välisenä aikana.

Vanhan kaupungin aukion laidalla sijaitsee yksi Prahan tunnetuimmista rakennuksista Týnnin kirkko tai oikeammin Chrám Matky Boží před Týnem.

Sen kaikkialle kaupunkiin näkyvät goottilaiset tornit kohoavat 80 metriin.

Kirkossa on paljon näkemisen arvoista, mukaan lukien lukuisat hienot haudat, upea goottilainen pohjoisen portaalin ristiinnaulitsemisen veistos, varhaisen barokin alttaritaulumaalaukset vuodelta 1649 ja yksi Euroopan hienoimmista 1600-luvun piippu-uruista.

Kirkkoon on periaatteessa vapaa sisäänpääsy, mutta käynnistä toivotaan jätettävän vapaaehtoinen maksu, eli toisin sanoen vapaaehtoinen pakkomaksu. Avoinna kirkko on tiistaista lauantaihin klo 10-13 ja 15-17. Sunnuntaisin se on avoinna vain pienen hetken klo 10.30-12 välillä.

Toinen mainio kirkko vierailla on aivan vieressä oleva St. Jamesin basilika – Bazilika sv. Jakuba, joka on sisältä kerrassaan upea.

Kirkko on avoinna joka päivä klo 9.30-12 ja 14-16.

Kirkko on alun perin ollut osa Minoriitti luostaria.

Kirkossa on myös upeat urut ja siellä pidetäänkin säännöllisesti urkukonsertteja.

Kirkossa on yhteensä 21 odella komeaa alttaria.

Pyhän Jaakobin kirkkoa suojeli aikoinaan Prahan teurastajien kilta.

Tämä saattaa olla syy siihen, miksi yhdeltä varkaalta leikattiin käsi pois, kun hän yritti varastaa kirkosta arvokkaan Neitsyt Maria patsaan.

Vuosisatoja sitten irti leikattu, muumioitunut käsivarsi roikkuu edelleen kirkon sisäänkäynnin oikealla puolella ja toimii yleisenä varoituksena pitkäkyntisille.

Vuonna 1974 paavi Paavali VI nosti roomalaiskatoliselle kirkolle kuuluvan kirkon basilikaksi.

Kun kaupungissa kerran riitti kirkkoja ihailtavaksi, niin eikun seuraavaa kirkkoa ihailemaan.

Pyhän Nikolauksen kirkko Kostel svatého Mikuláše on yksi Prahan Jesuiittojen 1700-luvulla rakentama upea kirkko.

Se on tunnettu upeasta sisustuksestaan sekä kaksista uruistaan, joista vanhimmat on rakennettu vuonna 1745.

Jos mahdollista, niin kannattaa yrittää ajoittaa vierailu yhteen kirkossa säännöllisistä pidettävistä urkukonserteista. Urkukonsertteja olikin tarjolla lähes joka kirkossa.

Kirkko on avoinna päivittäin klo 9-17 ja sinne on 100 CZK sisäänpääsymaksu. Kirkon kellotorni ei yllättäen kuulu kirkolle, vaan sen omistaja on Prahan kaupunki. Torni on avoinna päivittäin klo 10-19. 215 rappusen kiipeäminen ja upeiden maisemien ihailu veloittaa matkailijan kukkaroa 150 CZK.

Prahan läpi virtaa Vltava joki. Joen yli kulkee komea Kaarlen silta Karluv Most, joka yhdistää Prahan Vanhan kaupungin ja Malá Stranan.

Siltaa koristavat 30 pyhimyspatsasta, mitkä tekevätkin siitä yhden kaupungin päänähtävyyksistä sekä yhden Euroopan tunnistetuimmista vanhoista silloista.

Kaarlen sillan patsaista tunnetuin on Pyhän Johannes Nepomukilaisen patsas, jonka koskettaminen tuo onnea.  Patsas oli juuri restauroitavana, joten onnenonkijat olivat siirtyneet hiplaamaan muita kohteita.

Vahinko vaan, että onni ei suosinut ko. arkkipiispaa, joka poliittisten selkkauksien takia tapettiin ja viskattiin Vltava jokeen Kaarlen sillalta.

Muutamia kuukausia myöhemmin joki kuivui, jolloin arkkipiispan ruumis löydettiin ja haudattiin Pyhän Vituksen katedraaliin, missä hänen upea hautamonumenttinsa on edelleen.

Sillalta aukeaa kauniit näköalat molemmille puolille jokea sekä ylös kohti Prahan linnaa.

Kaarlen sillalla on aina tunkua, sillä maalarit, muusikot ja esitystaiteilijat pitävät huolen, että silta ei ole lähes koskaan tyhjä ihmisistä.

Prahassa kannattaa myös hieman tarkemmin varjella omaisuuttaan, sillä isoissa väkimassoissa on aina mahdollisuus joutua taskuvarkaiden uhriksi. Prahan linnan kombolipulla pääsee ilmaiseksi myös Kaarlen siltamuseoon.

Ruutitorni on yksi Prahan Vanhan kaupungin alkuperäisistä porteista. 1600-luvulla tornia käytettiin ruudin säilytykseen, mistä se on saanut nimensä. Torni on merkityksellinen, sillä Böömin kuninkaiden kruunausreitti alkoi tornilta. Tornin sisällä on 186 porrasta, jotka johtavat galleriaan, josta vierailijoille on upeat näkymät Vanhaan kaupunkiin.

Ruutitornin vieressä olevaa Prahan kaupungintaloa Obecní důmia pidetään laajalti yhtenä kaupungin hienoimmista jugend taloista.

Rakennuksessa sijaitsee myös yksi Prahan tärkeimmistä ja suurimmista konserttipaikoista, Smetana Hall.

Paikkaan pääsee tutustumaan osallistumalla siellä pidettäviin konsertteihin tai opastetulla noin tunnin kestävällä kierroksella, jonka hinta on 290 CZK. Samalla on mahdollista tutustua erilaisiin paikassa oleviin näyttelyihin, joihin tosin pitää ostaa lippu erikseen.

Prahassa oli ennen Toista maailmansotaa suuri juutalaisyhteisö.

Josefovin juutalainen kortteli sijaitsee Vanhan kaupungin alueella.

Se on yksi parhaiten säästyneistä juutalaisten asuttamista alueista Euroopassa.

Juutalaisessa korttelissa on seitsemän Juutalaisen museon pistettä. Josefovin alue on myös suosittu kosher ravintoloidensa vuoksi.

Alueen tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluu juutalainen hautausmaa Starý židovský hřbitov, joka on yksi vanhimmista säilyneistä juutalaisten hautausmaista.

Hautausmaahan pääsee tutustumaan klo 10-18 muina päivinä paitsi lauantaina, jolloin on juutalaisten pyhäpäivinä.

Hautausmaahan tutustuminen onnistuu vain ostamalla melko kalliin pääsylipun. Pääsylippuja on myynnissä eri komboina alueen lipputoimistossa, jonne kannattaakin suunnata ensimmäisenä, että ei tarvitse kävellä edestakaisin paikasta toiseen.

Alueella on myös useita synagogia kuten vanha uusi synagoga, joka on yksi Euroopan vanhimpia.

Legenda kertoo, että enkelit toivat Prahaan kivet Jerusalemin toisesta temppelistä.

Espanjalainen synagoga rakennettiin jo vuonna 1868.

Se on Prahan ensimmäinen juutalainen synagoga sekä yksi Prahan arvostetuimmista rakennuksista.

Žižkovin kiinnostavassa kaupunginosassa pääsee hetkeksi pakenemaan Vanhan kaupungin ihmisvilinää ja tutustumaan paikalliseen elämäntyyliin. Alueella on paljon kahviloita ja baareja, joissa viihtyvät erityisesti opiskelijat ja taiteilijat. Žižkovissa on myös Prahan uusi juutalainen hautausmaa, jonne kirjailija Franz Kafka on haudattu.

Tšekkiläisten turisti klubin jäsenet vierailivat 1889 Pariisin maailmannäyttelyssä ja saivat inspiraation Eiffel tornista. 

Sen seurauksena he keräsivät riittävästi rahaa ja aloittivat Pariisin Eiffel tornia muistuttavan Petřínin näköalatornin rakentamisen vuonna 1891 Prahan maailman juhlanäyttelyä varten.

Torni rakennettiin käytöstä poistetuista rautateistä. Rakennelma siirrettiin Petřínin kukkulalle 1930-luvulla, missä siitä tuli yksi kaupungin tärkeimmistä turistinähtävyyksistä.

Petřínin kukkulalle pääsee nousemaan funikulaarilla, johon käy Prahan julkisen liikenteen matkaliput. 

Matka Újezdin asemalta ylös asti kestää noin viisi minuuttia.

Jos oikein haluaa hikoilla, niin kukkulalle pääsee myös kävellen.

Lisää porrastreeniä saa, jos kiipeää tornin näköalatasanteelle 299 porrasta. Halutessaan kävijä voi maksaa lisämaksun, jolloin pääsee nousemaan ylös torniin hissillä. Joku maksoi sen ihan mielellään… Sisäänpääsy torniin maksaa 150 CZK.

Kevätkuukausina torni on avoinna joka päivä klo 9-20.  Tornin vieressä on varsinkin lapsiperheiden suosima peililabyrintti. Kurkata kannattaa myös epätavalliseen Pyhän Mikaelin kirkkoon, joka on Ukrainasta kukkulalle siirretty puurakennus.

Toinen vierailemisen arvoinen näköalapaikka on Žižkovin kaupunginosassa sijaitseva televisiotorni.

216 metriä korkea torni on Prahan korkein rakennelma.

Televisiotornin näköalatasanne sijaitsee 93 metrin korkeudessa ja tarjoaa 360 asteen näkymän eri puolille kaupunkia.

Näköalatasanteen lisäksi tornissa on ravintola ja pieni hotelli, jossa on vain yksi huone. Hinta majoitukselle lienee suolainen.

Žižkovin televisiotornin erikoisuus ovat jättimäisiä vauvoja esittävät kymmenen lasikuidusta valmistettua patsasta. Patsaat olivat alun perin vain väliaikaisia, mutta suuren suosion saavuttamana ne saivat jäädä paikoilleen kiipeilemään pitkin tornia. Torni on avoinna joka päivä klo 9-24 ja näköalatasanteelle pääsee maksamalla 250 CZK hissikyydin.

Prahan uuden kaupungin Nové Mestossa on upea Venceslauksen aukio Václavské námestí, jossa sijaitsee Kansallismuseo ja lukuisia muita arkkitehtonisia aarteita.

Venceslauksen aukio luotiin 1300-luvulla hevostoriksi, mutta se nimettiin Böömin suojeluspyhimyksen mukaan, jonka patsas seisoo aukiolla.

Prahan kansallismuseo Národní Muzeum on Tšekin tasavallan vanhin museo, joka perustettiin 1800-luvun alussa ennen kuin se muutti nykyiselle paikalleen aukion päähän vuonna 1891.

Museo on avoinna joka päivä klo 10-18 ja sisäänpääsymaksu on 350 CZK.

Aukiolla on suuri merkitys tšekeille, sillä suuri osa Tšekin 1900-luvun historiasta on tapahtunut juurikin Venceslauksen aukiolla. Se on myös edelleen paikka, missä juhlitaan tasavallan yhteisiä onnistumisia, kuten esimerkiksi voittoja jääkiekosta, joka tällä kertaa jäi tšekeiltä vain haaveeksi.

Jääkiekon MM-kisat olivatkin kovasti esillä ja odotukset kuukausi sitten korkealla. Voitanee siis sanoa, että tšekeit ovat jääkiekkokansaa.

Barokní knihovna Klementina on Tšekin tasavallan upea kansalliskirjasto.

Kirjaston kauniit barokkirakennukset olivat alun perin osa jesuiittakorkeakoulua.

Kirjaston yli kuuden miljoonan kirjan kokoelma on valtava ja sisältää kopiot jokaisesta Tšekin tasavallassa julkaistusta kirjasta.

Kohokohta on hieno barokkityylinen kirjastosali kauniine kattoteoksineen sekä 68 metriä korkea astronominen torni, josta on upeat näkymät Prahan ylle.

Varjoon ei jää upea peilikappeli sisustuksineen. Paikkaan pääsee tutustumaan vain opastetuilla kierroksilla ja jos minne, niin tänne lippu kannattaa varata ennakkoon.

Jo aamusta luukulla oli lappu, että kierrokset olivat loppuunmyytyjä siltä päivältä.

Omaa opastettua vuoroa odotellessamme tuli seurattua, miten moni sisäänpyrkijä joutui kääntymään pettyneenä kannoillaan.

Mekin saimme liput ainoastaan tšekin kieliselle opastukselle, mistä ei sitten mitään ymmärrettykään. Onneksi kouraan lykättiin englannin kielinen tiivistelmä tiloista, joten jollakin kartalla asiassa pysyimme.

Vierailulla kannattaa varautua julmaan määrään rappusia, joista osa oli kapeita kierreportaita. Kirjasto on auki joka päivä klo 9-21 ja sisäänpääsy maksaa 300 CZK.

Strahovin luostarissa on toinen komea kirjasto Strahovská knihovna, joka juontaa juurensa 1100-luvulle. Sen kaksi kauniisti sisustettua barokkikirjastoa sisältävät valikoiman poikkeuksellisia huonekaluja sekä upeita kattomaalauksia.

Kirjastot sisältävät monia harvinaisia ​​vanhoja niteitä ja käsikirjoituksia, mukaan lukien kuuluisan 800-luvun Strahovin evankeliumin. Onneksi näiden kahden kirjaston aarteet on onnistuttu säästämään. Olisihan niiden paikka silloisessa maailmanmenossa voinut olla rovio.

Kirjaston kellareissa on vanhoja esillä painokoneita sekä Premonstratensian ritarikunnan perustajan St. Norbertin jäännökset. Paikkaan tehdään opastettuja kierroksia. Kirjasto on avoinna päivittäin klo 9-17 välisenä aikana, mutta ruokatunnin aikana klo 12-13 se on suljettu. Sisään pääsee maksamalla 150 CZK.

Kaupungin yksi merkillisimmistä nähtävyyksistä on Prahan Lennonin muuri, joka on seissyt 1980-luvulta lähtien kunnianosoituksena entiselle Beatlekselle ja rauhankampanjan kannattajalle John Lennonille.

Vaatimattomasta muurista Kaarlen sillan lähellä tuli Beatles faneille Lennonin murhan jälkeen paikka, jossa he osoittivat suruaan maalaten muuriin tähden ja idolinsa kuvia, sanoituksia ja iskulauseita.

Huolimatta Tšekkoslovakian kommunismivallan alaisten poliisin yrityksistä poistaa graffitit, muistomuurista tuli toivon ja rauhan symboli kaupungin väestölle. Perinne on jatkunut tähän päivään asti, ja seinän ulkoasu vaihtuukin jatkuvasti.

Kaupungin kauniissa palataseissa sijaitsevat monet upeat ja käymisen arvoiset museot, kuten Prahan kansallisgalleria sekä muita taidemuseoita. Esimerkiksi Kampa museo esittelee pääsääntöisesti tšekkiläisitä taidetta.

Prahan kansallisteatteri olisi ollut mainio vierailukohde, jossa olisi ollut kiva vierailla.

Kansallisteatteri avattiin vuonna 1881 maan parhaiden ooppera-, baletti- ja draamaesitysten kotina Tšekin kansallisen identiteetin symboliksi ja tšekkiläisen kielen ja kulttuurin edistämiseksi.

Jossain vaiheessa kommunistiaikana se myös suljettiin. Nyt kunnostettuun teatteriin pääsee tutustumaan opastetuilla kierroksilla, mutta juuripa sinä ajankohtana, kun me olimme Prahassa ei ollut yhtään opastettua kierrosta tarjolla.

Toinen Prahan huomionarvoinen teatteri on Stavovské divaldo teatteri, joka oli aikoinaan Mozartin suosikki. Hänen ensiesityksensä Don Giovannista pidettiin juurikin siellä.

Tancící dum eli hauskan näköinen Tanssiva talo on Prahan merkittävin moderni arkkitehtoninen luomus.

Sen erikoinen rakenne koostuu kahdesta vierekkäisestä tornista, joissa on kaaret, mitkä saavat rakennelman muistuttamaan kahta tanssivaa hahmoa.

Mielikuvan vaikutusta lisää se, että toinen torneista on hameen muotoinen, vai laukkaako mielikuvitukseni? Rakennukset ovat busineskäytössä, mutta ylimmän kerroksen ravintolasta tai kahvilasta on upeat näkymät kaupunkiin.

Vielä oli yksi kirkko kierrettäväksi. Kostel Panny Marie Vítězné kirkossa, avain kaupungin sydämessä on pieni Jeesus lasta esittävä patsas, joka tunnetaan myös nimellä Prahan lapsi.

Joka päivä sadat uskovat saapuvat kirkkoon rukoilemaan, kumartamaan ja esittämään toiveita ja esirukouspyyntöjä Prahan lapselle, toivoen että ne toteutuvat.

Patsaan ansioksi on nimittäin tunnustettu ihmeellinen paraneminen ja muun muassa Prahan pelastus Ruotsin piirityksen aikana vuonna 1639.

Itse patsas on koteloituna koristeellisessa kullatussa pyhäkössä, jonka uskotaan olevan peräisin 1500-luvulta.

Prahan Jeesus lapsen museo esittelee vierailijoille pääasiassa Prahan Jeesus lapsen patsaan pukemista. Patsaan pukeutuminen vaihtelee kirkkovuoden ja liturgisien värien mukaan.

Museosta löytyy valikoituja historiallisia tekstiilejä ja mekkoja, joita ovat lahjoittaneet uskovat eri maista. Sisäänkäynti museoon on kirkossa alttarin oikealla puolella. Museoon pääsee kierreportaita pitkin. Kirkko on avoinna maanantaista lauantaihin klo 8.30-18 ja sunnuntaina tunnin pidempään. Museo aukeaa ja sulkeutuu tuntia myöhemmin kuin kirkko.

Ei kestä kauan tajuta, että Prahan asukkaat ovat intohimoisia marionettinukkei-hinsa.

Kaupungissa on yli 20 erikoisnukkekauppaa, 30 nukkevalmistajaa ja jopa marionettimuseo.

Itsekin olen sieltä 15 vuotta sitten raahannut matkamuistoksi Pinokkio nuken.

Tšekkiläinen rakkaussuhde nukkeihin juontaa juurensa luultavasti 1100-luvulle, jolloin hahmoja käytettiin viihteenä kuninkaallisissa juhlissa ja seremonioissa.

Parhaat paikat nukketeatteriin Prahassa ovat National Marionette Theatre ja Theater Spejbla & Hurvinek, jotka molemmat tarjoavat suosittuja esityksiä. Aivan mainio on oopperaesitys nukketeatterissa. Suosittelen!

Prahan näkeminen Vltava joelta on mainio kokemus.

Risteilyjä järjestetään aamusta iltaan.

Erittäin suosittuja ovat illallisristeilyt, joissa voi nauttia upeasta kauniisti valaistusta Prahasta.

Lippu risteilylle kannattaa varata etukäteen ainakin turistisesongin aikana.

Tšekit ylpeilevät ja väittävät, että heillä on maailman paras olut Pivo.

No pitihän se sitten olutta maistella. En niin oluesta pitävänä lähde väitettä muuttamaan, mutta olutta kuin olutta…

Oluen ystävien kannattaa kuitenkin käydä Prahan olutmuseossa, joka tarjoaa yli 31 laadukasta olutta hanasta.

Olutmuseokierroksen lisäksi pääsee pullottamaan oma oluen.

Niin oluen ystäviä emme olleet, että tuonne olisimme tällä kertaa menneet. Jäi huurteisten juominen muille.

Lucernan kauppakeskus on myös käymisen arvoinen paikka.

Vuodelta 1920 peräisin olevan jugend Lucerna palatsiin yhdistyy monimutkainen käytäväjärjestelmä.

Paikasta löytyy teatteria, klubeja, ainutlaatuisia putiikkeja, viinikauppaa, uuden ajan kristallikauppoja, kahviloita sekä David Cernyn ylösalaisin käännetty versio Pyhästä Venceslauksesta ja hänen hevosestaan, jota useimmat turistit tulevat katsomaan.

Vinkkinä, että kesäaikaan paikan kattoterassit ovat avoinna joka perjantai, lauantai ja sunnuntai klo 16 alkaen iltahämärään.

Ollimmekohan katsoneet ja innostuneet hieman liikaa LEGO-Mastereista sekä yhden lapsenlapsen uskomattomista LEGO-rakennustaidoista, koska suuntasimme katsomaan maailman suurimpaa yksityistä LEGO-kokoelmaa, joka on esillä LEGO-museossa.

Tämä museo ylpeilee ensimmäisellä sijalla Tšekin ja maailman LEGO-museoiden joukossa. Museossa on 20 eri aiheista näyttelyä, jotka sisältävät yhteensä 3 000 ainutlaatuista mallia. Hienojahan nuo olivat.

LEGO-palikoita on käytetty rakennelmiin yli miljoona kappaletta. Sisäänpääsy museoon maksaa 285 CZK ja avoinna se on päivittäin klo 10-20.

Aamiaisen väliin jättäminenkään ei olisi auttanut, sillä vain 50 cm kapean yhden maailman kapeimman kadun Vinarna Čertovkan tai Nejužší pražská ulička läpikulkeminen sai meikäläisen mitoilla jäädä haaveeksi.

Ohittaminen ei tällä kadun pätkällä onnistu, miksi liikennevalo on asennettu säätelemään ihmisvirtaa.

Paikan löytää parhaiten menemällä U Lužického semináře kadulle ja etsimällä sieltä talo numero 24 Vinárna Čertovka on sen vieressä.

Oikeastaan katu on ehkäpä portaikko ja ilmeisesti se on tehty aiemmin palokujaksi?

Kapeimman kadun tittelistä käydään vääntöä, sillä muita kapeita katuja maailmalta löytyy Spreuerhofstraß e Reutlingenin vanhassa kaupungista, Saksassa. Kapeimmasta kohdastaan ​​se on vain 31 cm leveä ja se onkin itse asiassa maailman kapein katu Guinnessin ennätyskirjan mukaan.

Strada Sforii Brasovissa, Romaniassa onkin jo sitten reilusti leveämpi 109 cm kapeimmasta kohdastaan oleva katu. Parliament Street Exeterissä Englannissa on 64 cm leveä kapeimmasta kohdastaan, ja se käytiinkin katsomassa viime syksynä.

Neljä päivää Prahassa kului sukkelasti. Tosin teimme sinä aikana kaksi puolen päivän sateliittimatkaa lähialueella olevaan Kutna Horaan ja Karlštejnin linnaan. Niistä sitten seuraavassa blogissa.

Takaisin alkuun

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply