Matkailua maailmalla

Kuukausi radalla Unkari: osa 1 Budapest

Budapest – Eger – Pécs – Keszthely – Györ – Sopron

Taas oli aika vaihtaa maata ja valuuttaa.  Tuttu euro vaihtui Unkarin forinttiin. Aamusta suuntasimme kohti Budapestiä. Junamatka taittui mukavasti 2½ tunnissa.

Matkalla oli kiva ihastella vaihtuvaa maisemaa.

Pienet kylät, isommat teollisuusalueet, laajat peltoalueet ja useita upeita rauniolinnoja vilahtivat ohi kiitävän junan ikkunasta.

Koska olimme junalla liikkeellä ja toisella meistä oli Interrailkortti, kerron hieman sen käytöstä Unkarissa.

Interrail lippu kelpaa kaikissa MAV START:n eli valtion rautateiden ja GySEV:n junissa.

Lippu ei kuitenkaan kelpaa Budapestin HEV-taajamajunissa.

Paikkavaraukset ovat pakollisia maan sisäisissä Intercity junissa, mukaan lukien maan sisäisissä Railjetin junat.

Kansainvälisissä junissa paikkavarauksia ei yleisesti ottaen tarvita, mutta ainoana poikkeuksena on Budapest – Graz juna. Sen sijaan paikkavaraukset ovat pakollisia yöjunissa Budapestista Krakovaan, Varsovaan, Berliiniin, Müncheniin ja Zürichiin sekä kausiluonteisessa Splitin yöjunassa.

Junaliput ovat kaikkineen melko edullisia Unkarissa. Oma lippuni Bratislavasta Budapestiin maksoi istuinpaikkavarauksella 4600 HUF. Unkarista on hyvät junayhteydet muihin maan sisäisiin isoihin kaupunkeihin sekä naapurivaltioihin.

Budapest

Budapestissa on kolme isoa juna-asemaa.

Pestin puolella sijaitsee iso ja tärkeä juna-asema Budapest pu eli Nyugati pályaudvar, jonne me saavuimme junalla Slovakian suunnasta.

Juna-asema oli remontissa, mikä sotki pahasti sen palveluja ja liikkumista siellä.

Toisen tärkeän aseman Budapest Keleti pu eli Budapest Keleti pályaudvar.

Asemalta on kansainvälisiä yhteyksiä, myös yöjunalla esimerkiksi Müncheniin, Zürichiin, Wieniin, Belgradiin ja Prahaan.

Myös tämä asema on Pestin puolella.

Kolmas tärkeä juna-asema on Budapest Déli pu eli Budapest Déli pályaudvar, joka sijaitsee Budan puolella. Lisäksi, jos haluaa mennä Balaton järvelle, niin tutuksi tulee myös Kelenföldi pályaudvar juna-asema. Osaa näistä asemista tulikin sitten käytettyä, sillä parkkeerasimme itsemme Budapestiin viideksi päiväksi, josta käsin teimme pieniä päiväretkiä lähistöllä oleviin paikkoihin.

Olemme käyneet aiemminkin Budapestistä, mutta siitä on jo sen verran aikaa, että nyt oli hyvä hetki päivittää tilannekuva tältäkin osin.

Tonavan ylittävä, Budan ja Pestin kaupunginosat yhdistävä ketjusilta on kaupungin näyttävimpiä maamerkkejä komeine leijonapatsaineen.

Ketjusilta oli ensimmäinen Tonavan ylittävä pysyvä silta, joka rakennettiin Budapestiin.

Silta avattiin vuonna 1849. Ilman ongelmia ei ole tämäkään silta historian kulkuaan kulkenut. Toisen maailmansodan päätteeksi vuonna 1945 silta räjäytettiin, ja se uudelleenrakennettiin ja avattiin jälleen vuonna 1949.

Unkarin pääkaupunkia kutsutaan Tonavan helmeksi sekä idän Pariisiksi. Tämä kaunis kaupunki on myös lukuisten UNESCOn maailmanperintökohteiden koti. Budapest on kuuluisa lämpölähteistään, joita onkin käytetty terapeuttisiin tarkoituksiin esihistoriasta lähtien.

Budapest Cardeja on useita erilaisia aina päivästä kolmeen päivään.

Niiden sisältö omaan tarkoitukseen kannattaa tarkistaa, koska ne ovat yllättävän kattavia ja siksi voivat olla järkevä hankinta.

Tarjolla on myös monenmoisia opastettuja kierroksia, joista Linnan yökierros herätti heti mielenkiinnon. Kierros lupaa menneisyyden tarinoita ja legendoja sekä kuvauksen Unkarin historian aavemaiseen ja pimeään puoleen. Jäi tekemättä, sillä päivä linna-alueella riitti tällä kertaa.

Unohtaa ei toki kannata useamman eri toimijan Hop on Hop off busseja ja kaiken maailman erilaisilla vekottimilla tehtäviä turistikierroksia.

Toinen loistava tapa katsella kaupunkia on veneristeily pitkin Tonavaa.

Lukuisat turistiretket lähtevät säännöllisesti sekä Pestin, että Budan puoleisilta rannoilta.

Erittäin suosittuja ovat kaksi tuntia kestävät illallisristeilyt. Hyvästä ruuasta, ohjelmasta ja kauniista nähtävyyksistä nauttiikin oikein mielellään.

Vaihtoehtoisesti voi nauttia uskomattomista näkymistä matkustamalla raitiovaunulla numero 2.

Reittiä pidetäänkin yhtenä maailman kauneimmista raitiovaunulinjoista.

Ratikoiden 4 ja 6 kyydissä pääsee myös todella edulliselle Budapestin sightseeing kierrokselle. Ratikat nimittäin kulkevat lähes kaikkien tärkeiden paikkojen ohitse.

Muutenkin joukkoliikenne kaupungissa on toimivaa. Yksittäislippu julkisiin kulkuvälineisiin maksaa 350 HUF. Budapest on levittäytynyt melko laajalle alueelle, joten ostimme päivälipun, jonka hinta oli 2500 HUF. Lippu käy metroon, ratikoihin ja busseihin.

Budapestissä vierailee vuodenajasta riippumatta aina paljon turisteja. Tämä tietää väkijoukkoja ja taskuvarkaita. Hieman päätä kääntelemällä tajuaa heti, että tavaroista kannattaa pitää astetta tarkemmin huoli. Myös kaikenlaiset pummit ja kerjääjät oli hyvin edustettuina kaupungissa.

Komeana kohoava Linnavuori sijaitsee Budan puolella.

Linnavuorella sijaitsee monet kaupungin tärkeimmistä keskiaikaisista monumenteista ja museoista.

Kukkulalle pääsee historiallisella köysiradalla sekä bussilla 16 ja 16A.

Köysirata lähtee Ketjusillan Budan päästä klo 8-22 välillä ja edestakainen matka maksaa 4 000 HUF.

Reippailijat pääsevät Linnavuorelle myös kävellen.

Köysiradan edessä on myös Linnavuorelle kuljettavia pikkubusseja, jotka yhdessä Budapest Cardin kanssa tarjoavat hyvän vaihtoehdon.

Nämä pikkubussit kiertävät laajaa Linnavuoren aluetta ja niillä pääsee kätevästi myös takaisin kaupunkiin.

Budan linna Budavári Palota on massiivinen 200 huoneen palatsi.

Linna on yksi kaupungin keskeisistä symboleista, jossa on vuosisatojen ajan asunut Unkarin kuninkaalliset.

Nykyään majesteetillisessa rakennuksessa sijaitsevat historiallinen museo, galleria ja kansalliskirjasto. Linna vaurioitui pahasti Toisessa maailmansodassa. Edellisellä käynnillä linnaa entisöitiin ja niin tehtiin nytkin. Linnan alueella on useita tärkeitä museoita, jotka ovat avoinna yleisölle klo 10-19.

Budapestin linnakompleksin puutarhoihin ja ympäröiviin alueisiin tutustuminen on ilmaista, mutta sisätiloissa sijaitsevissa museoissa joutuu jokaisesta maksamaan erillisen sisäänpääsymaksun. Valtava historiallinen kompleksi on UNESCOn maailmanperintökohde.

Näkymiä Tonavalle voi hyvin ihailla myös linnan edestä.

Budan linna on upeasti valaistu yöllä, ja linnan piha-alueet ovat avoinna ympäri vuorokauden.

Linnavuorella, lähellä linnaa oleva Vanha kaupunki oli keskiajalla aatelittomien asuinaluetta. Nyt pienten katujen ja kujien värikkäät talot, museot ja kirkot vetävät magneetin lailla turisteja. 

Linnavuorella sijaitseva Aranysas Patika Muzeum apteekkimuseo on pieni, mutta ihastuttava museo, joka esittelee lääketieteen ja farmasian kehitystä keskiajalla sekä siihen liittynyttä mysteeristä ja pimeää tieteenalaa.

Paikan 1600-luvulta oleva laboratorio on varustettu alkuperäisillä kalusteilla, takan jäljennöksellä ja keittotilalla. Paikka on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10.30-18. Sisäänpääsynhinta on 800 HUF.

Kiipeämällä 170 porrasta ja maksamalla 1500 HUF pääsee kiipeämään Linnavuorella sijaitsevaan Magdalenan torniin.

1200-luvulla rakennettua tornia kutsutaan myös Budan torniksi.

Torni kärsi vakavia vahinkoja Toisen maailmansodan aikana ja se oli suljettuna yleisöltä vuosikymmenien ajan.

Nyttemmin avatusta tornista on hyvät näköalat alas kaupunkiin. Torni on avoinna klo 10-18.

Alueella on myös musiikkihistorian museo sekä puhelinmuseo, jossa kerrotaan puhelimen historiasta ja Thomas Edisonin vierailusta kaupungissa vuonna 1891.

Näihin emme kuitenkaan tällä kerralla menneet vaan suuntasimme Linnavuoren sisällä luikertelevaan luolaverkostoon.

Luolaverkosto on yksi suosituimmista nähtävyyksistä Budan Linnakukkulan alla.

Nykyinen Budapestin Linnakukkulan maanalainensokkelo oli käytössä keskiajalla suojana, vankilana ja jopa turkkilaisena haaremina.

Nykyinen sokkelo teräsbetoniseinineen kunnostettiin kellareiksi ja pommisuojiksi. Paikka on avoinna päivisin klo 10-18 ja sisäänpääsy maksaa 3000 HUF.

Luolastoon kuuluu myös museo Sziklakórház Atombunker Múzeumin, joka oli ydinsuojattu luolastoon kätketty sairaala Kylmän sodan aikana.

Museossa on erilaisia ​​näyttelyitä lääkintätoimista Budapestin piirityksen aikana Toisessa maailmansodassa sekä näyttely, joka tutkii ydinaseiden tuhoisia seurauksia. Sisäänpääsy museoon on mahdollista vain opastetuilla kierroksilla.

Englanninkielisiä opastettuja kierroksia on tarjolla tasatunnin välein klo 10-18 välillä. Lipun hinta on 6000 HUF. Harmillisesti paikassa ei saa kuvata, niinpä nämä kuvat on otettu netistä.

Budan Linnakukkulan huipulla sijaitseva Mattiaksen kirkko – Mátyás templom tai oikealta nimeltään Neitsyt Marian kirkko on näkyvä maamerkki Linnakukkulalla.

Kirkon perusti ensimmäinen Unkarin kuningas.

Kirkko on yksi Budapestin hienoimmista ja Euroopan ainutlaatuisimmista kirkoista. Se valmistui vuonna 1269. Turkin miehityksen aikana 1541-1699 kirkkoa käytettiin moskeijana, jonka jälkeen se kunnostettiin barokkityyliin katoliseksi kirkoksi.

Kirkko on ollut useiden historiallisten tapahtumien näyttämö.

Unkarin kuningas Kaarle I:n sekä Itävallan keisari Franz Joseph I ja hänen puolisonsa Elisabeth eli unkarilaistenkin sydämet sulattanut Sissi kruunattiin Unkarin hallitsijoiksi tässä kirkossa.

Tätä tapahtumaa varten Franz Liszt sävelsi kruunajaismessun. Tutustumisen arvoinen on kirkollinen taidemuseo, joka sijaitsee kirkon keskiaikaisessa kryptassa.

Siellä on kokoelma pyhiä jäänteitä, kivikaiverruksia ja jäljennöksiä Unkarin kruununjalokivistä.

Kirkkoon on 2500 HUF pääsymaksu ja pääsääntöisesti se on arkipäivinä avoinna klo 9-17.

Viikonloppuisin aukioloajat sen sijaan vaihtelevat kirkon tapahtumien mukaan.

Myös kirkon torniin pääsee kiipeämään, mutta sinne on erillinen 2900 HUF pääsymaksu.

Kirkon vieressä oleva Kalastajalinnake Halászbástya on upea Kalastajakillan rakentama tornien, sisäpihojen, pylväikköjen ja muurien kokoelma. Kalastajalinnakkeen sisäänpääsymaksu linnakkeen ylemmälle tasolle on 1200 HUF kesäaikaan päivittäin klo 9-21, muina ajankohtina klo 19 asti. Ennen ja jälkeen varsinaisten turistiaikojen linnakkeen kaikkiin paikkoihin on ilmainen sisäänpääsy.

Linnakkeen alatasolle pääsee ilmaiseksi aina.

Vinkkinä, että lippuja voi ostaa myös alueella olevasta lippuautomaatista.

Suuriosa turisteista ei tiedä tätä ja jonottavat lippuluukun pitkässä jonossa.

Linnakkeen tornit kuvaavat vuonna 896 Budapestin alueella asunutta seitsemää heimoa. Paikka onkin yksi Budapestin romanttisimmista nähtävyyksistä ja sieltä on erinomaiset näkymät moniin kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin.

Arkkitehtonisesti linnake näyttää hyvin vanhalta rakennukselta, mutta oikeasti se valmistui vasta vuonna 1902 Unkarin valtion 1000-vuotis syntymäpäivän kunniaksi.

Linna vaurioitu pahasti Toisessa maailmansodassa, jonka jälkeen se entisöitiin.

Vuodesta 1987 linna on kuulunut osana Budan linna-aluetta UNESCOn maailmanperintöluetteloon.

Kaikkien aikojen suurin taikuri ja pakotaiteilija Harry Houdini, oikealta nimeltään Ehrich Weisz syntyi Budapestissa vuonna 1874. Maailmankuulun illusionistin elämään ja esityksiin voi tutustua häntä esittelevässä museossa.

Linnakukkulalla sijaitseva Sandorin palatsi toimii Unkarin presidentin virka-asuntona.

Vartijoiden vaihto tapahtuu päivittäin tasatunnein klo 8.30–17 välisenä aikana.

Keskipäivällä vahdinvaihdossa on mukana rumpali, joka tekee siitä vieläkin näyttävämmän. Vartijoiden seremoniallinen vaihtoperinne herätettiin uudelleen henkiin vuonna 2003, kun Unkarin presidentti muutti Sandorin palatsiin.

Yksi Budapestin parhaista ilmaisista tekemistä on kävely Elisabethin ja Széchenyin ketjusiltojen välisellä alueella Tonavan rantakadulla.

Unkarin parlamenttirakennuk-sen läheltä löytyy Cipők a Duna-parton eli kengät Tonavan rannalla juutalaismuisto-merkki.

Se koostuu 60 parin teräksestä veistettyjen kenkien sarjasta, jotka muistuttivat Tonavan rannalla natsien ampumista juutalaisista.

Ruumiit viskattiin jokeen, jotta hautaukseen ei tarvinnut nähdä vaivaa.

Näky on koskettava ja liikuttava muistutus Unkarin Toisessa maailmansodassa kärsimistä natsien julmuuksista. Mitään ei voinut, mutta jotenkin mieleen tuli myös Ukrainan sodan uhrit.

Unkarin kansallismuseo Magyar Nemzeti Múzeum on upea rakennus, joka puitteillaan luo mainion paikan esitellä Unkarin esi- ja varhaishistoriaa sekä itsenäisyystaisteluja.

Tärkeää osa museon tarjontaa on myös Unkarin kuninkaallisten kruununkalleudet.

Musiikin ystäville täällä on nähtävillä Beethovenin flyygeli, joka myöhemmin kuului Franz Lisztille.

Sisäänpääsy museon kaikkiin näyttelyihin maksaa 5000 HUF.

Museo on avoinna muina päivinä paitsi maanantaisin klo 10-18.

Jos haluaa kuvata, niin museoon pitää ostaa erillinen valokuvauslippu.

Budapestin Parlamenttitalo Országház on maailman kolmanneksi suurin parlamenttirakennus.

Kerrassaan upea uusgoottilainen rakennus vihittiin käyttöön vuonna 1886 maan 1000-vuotisjuhlan kunniaksi, jolloin Unkari tosin oli vielä osa Itävalta-Unkaria.

Upeassa Parlamenttitalossa on 691 huonetta sekä vaikuttavat 19 kilometriä käytäviä ja portaita.

Parlamenttitaloon pääsee tutustumaan 45 minuuttia kestävillä opastetuilla kierroksilla.

Paikka on avoinna päivittäin klo 8-16.

Rakennuksen kohokohtia ovat pääsisäänkäynti, erilaiset aulat ja tietenkin Unkarin kruununjalokivet.

Suurin osa lipuista myydään loppuun viikkoa etukäteen, joten paikka kierrokselle kannattaa varata mahdollisimman aikaisin. Lippu varataan netistä ja meille se maksoi 3 200 HUF /hlö.

Vierailun aluksi on turvatarkastus ja henkilötietojen tsekkaus. Sen jälkeen liikutaankin ohjatussa ryhmässä, josta ei juuri sivuaskelia sallittu.

Budapestin Pyhän Tapanin basilika Szent István bazilika on suosittu nähtävyys sen vaikuttavan arkkitehtuurinsa, sisätilojen kauneuden ja kupolista avautuvien panoraamanäkymien vuoksi.

Katedraali on omistettu Pyhälle Stefanukselle, Unkarin pyhälle kuninkaalle ja Unkarin valtion perustajalle. Balilikan rakentaminen aloitettiin vuonna 1851, mutta useiden rakennustöitä kohdanneiden takaiskujen jälkeen, mukaan lukien sen keskeneräisen kupolin romahtaminen, saatiin työ valmiiksi vasta vuonna 1905.

Uuden takaiskun Basilika kohtasi, kun sen katto, tornit ja ulkoseinät vaurioituivat pahoin Toisessa maailmansodassa.

Basilika korjattiin entiseen loistoonsa ja siellä voi vierailla tiistaista lauantaihin klo 9-17.45. Maanantaisin se sulkeutuu tuntia aiemmin. Sunnuntaisin paikka on avoinna klo 13 – 17.45. Basilikan kupoliin panoraamaterassille pääsee kapuamalla 364 askelmaa tai sitten sinne voi nousta hissillä.

4500 HUF maksavalla yhteislipulla voi lisäksi vierailla basilikan aarrekammiossa. Katedraalin arvokkain pyhäinjäännös, kirkon suojeluspyhimyksen, Unkarin ensimmäisen kuninkaan muumioitunut oikea käsi on esillä kappelissa.

Nagycsarnokin kauppahallissa kannattaa myös pyörähtää, sillä kolmikerroksinen rakennus on jo itsessään näkemisen arvoinen kohde.

Kauppahallissa on tarjolla tuoreita raaka-aineita sekä monipuolinen valikoima matkamuistoja.

Tunnelmallinen ja näyttävä kauppahalli sijaitsee keskeisellä paikalla noin viiden minuutin kävelymatkan päässä Budapestin keskustasta ja sen on myös ruokailijoiden suosikkikohde.

Paras aika vierailla kauppahallissa on maanantaista lauantaihin aamupäivästä, jolloin kiireisin ruuhka-aika on ohitse.

Kauppahalli aukeaa klo 6 mutta sulkeutuu eri päivinä eri aikaan.

Sunnuntaisin kauppahalli on suljettu.

Lähimmät metroasemat ovat Calvin Square tai Fovam Square Myös raitiovaunut 2, 47, 48 ja 49 pysähtyvät lähelle.

Terrorin talo Terror Háza avattiin vuonna 2002, ja se on nykyään Budapestin suosituimpia museoita.

Terrorin talon näyttelyt kertovat Unkarin historiasta fasismin ja kommunismin aikoina 1900-luvulla.

Museo toimii myös tärkeänä muistomerkkinä kommunistien ja Nuoliristi puolueen harjoittaman kidutuksen ja terrorin uhreille.

Paikka muistutti ikävästi tällä hetkellä Euroopassa olevasta sodasta ja sen kidutuksista ja kauheuksista, joissa toisena osapuolena on sama itseään vapauttajana pitävä kansakunta, joka kommunismin aikakaudella aiheutti Unkarissakin kärsimystä ja kauhua.

Museo onkin tärkeä unkarilaisille, joille sen avaaminen tosin aiheutti historiallisen muistin haavoja. Museosta on tullut tuosta aikakaudesta kertova muistomerkki. Museo on avoinna jokaisena muuna päivänä paitsi maanantaisin klo 10-18. Sisäänpääsylipunhinta on 2000 HUF.

Budapestin oopperatalo on yhtä vaikuttava sisältä kuin ulkoakin.

Unkarin valtionooppera Magyar Állami Operaház on ehdoton nähtävyys Budapestissa.

Pelkästään rakennuksen mitat ovat vaikuttavia.

Unkarin valtionooppera on Budapestin oopperan, filharmonisen orkesterin ja Unkarin kansallisbaletin koti.

Vaikka et osallistuisikaan esityksiin, niin paikkaan pääsee tutustumaan päivittäisillä englanninkielisillä opastetuilla kierroksilla.

60 minuuttia kestävä opastetulle kierrokselle on mahdollista osallistua klo 13.30, 15 ja 16.30.

Kierros maksaa 7000 HUF.  Lippu kannattaa turistien sesonkiaikaan varata ennakkoon netistä.  

New York Cafeeta pidetään yleisesti maailman kauneimpana kahvilana. Hienohan tuo olikin.

Paikkaan ei sitten ihan vaan käveltykkään sisään, vaan sinne joutui hetken jonottamaan.

Jono kiemurteli kahvilan ulko-oven edessä, sillä sisätiloihin otettiin jonottamaan vain rajallinen määrä ihmisiä.

Kahvila on avoinna maanantaista sunnuntaihin klo 8-24.

Ihanan lisän paikkaan toi elävä pianomusiikki ja unkarilainen soittajaryhmä.

Tyylistä joutui tietysti maksamaan, pienen extran, mutta kyllähän paikassa kannatti vierailla.

Klo 18 jälkeen paikka on tarkoitettu vain illallisvierailijoille, ja kuten arvata saattaa, tuolloin pöytävaraus on ehdoton.

Monessa kiertämissämme kaupungeissa aiemmin olleet flipperimuseot ovat aina olleet kiinni, emmekä ole niihin päässeet. Nyt onnisti.

Budapestin Flipperimuseo on avoinna muina arkipäivinä paitsi tiistaisin klo 16-24.

Viikonloppuina paikka aukeaa jo aiemmin päivällä.

Budapestin flipperimuseo on Euroopan suurin ja esillä olevat flipperit kattavat koko pelin historian 1800-luvulta alkaen.

Useimpien flippereiden päällä oli infotaulu, jossa oli tietoa kyseisestä flipperistä.

5000 HUF maksavalla pääsylipulla pääsee oikeasti myös pelaamaan museossa olevia flippereitä. Kilinä ja pimputus olikin melkoinen, kun monet ikäisemme nostalgisina pistivät parastaan.

Tonavan keskellä on vehreä Margitsziget eli Margaretin saari, jota käytetään puistona ja se onkin yksi kaupungin kauneimmista viheralueista ja tärkein virkistys- ja virkistyskeskus paikallisille.

Margaret Islandin historia on mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen.

Keskiajalla saarta kutsuttiin Rabbit Islandiksi, koska se oli kuninkaallinen metsästysalue.

Mongolien hyökkäyksen jälkeen Unkarin kuningas Béla perusti saarelle nunnaluostarin ja vannoi lähettävänsä sinne tyttärensä Margaretin, jos nuori neito kykenisi valtaamaan maan takaisin mongokeilta.

Mongolit lähtivät Unkarista ja lupauksensa mukaisesti kuningas Béla lähetti 11-vuotiaan tyttärensä luostariin. Saari ja nimensä Margaretin mukaan, josta tuli myös nykyäänkin kunnioitettu Pyhä Margareta.

Saarelle pääsee Pestin puolelta kävellen Árpádin siltaa pitkin. Lähin metroasema on Göncz Árpád . Myös raitiovaunulla numero 4 tai 6 pääsee saaren lähelle. Lisäksi bussi 26 ajaa saarelle ja sen päästä, päähän.

Saarella on kivoja paikkoja istahtaa ja levätä hetkinen.

Saarella on myös Palatinus kylpylä ja ulkouima-altaat.

Vuonna 1911 rakennetussa 51-metrisessä vesitornissa on näköalatasanne.  

Saarella on useita ravintoloita ja kahviloita sekä kaksi musiikkisuihkulähdettä, joka valaistaan iltaisin.

Saarelle pääsee myös vesiteitse. Julkiset jokilautat D12 ja D11 ajavat suoraan saarelle ja samalla voi ihailla kaupunkia joelta käsin.

2,4 kilometriä pitkän ja 503 metriä leveän saaren voi kiertää kävellen, pyörillä kulkevalla turistijunalla, Golf-autolla tai polkupyörällä.

Mainio vaihtoehto on tuplapyörä, jossa voi sopivissa kohdissa lepuuttaa omia jalkoja.

Budapest on tunnettu kylpylöistään, ja kaupungin suosituimmaksi kylpyläksi on noussut näyttävä Széchenyin lämpökylpylä.

Kylpylä on kaunis kuin karkki.

Koko Euroopan suurimpiin kylpylöihin lukeutuvassa Széchenyissä on 15 sisä- ja kolme ulkouima-allasta.

Näyttävä arkkitehtuuri ja kansainvälinen tunnelma ovat Széchenyin valtteja. Kaunis kylpylä on suosittu vierailukohde vuoden ympäri, ja kylpylää käyttääkin turistien lisäksi iso joukko paikallisia.

Isot ryhmät vanhempia paikallisia nauttivat ajankulusta ja tervehdyttävästä kylvystä sekä sosiaalisesta yhdessäolosta.

Vuonna 1913 rakennettu kylpylä on edullinen vierailukohde, joka tarjoaa mieleenpainuvan elämyksen.

Mukaan tarvitset oman uima-asun, oman pyyhkeen ja tossut.

Uima-altaiden lisäksi kylpylässä on myös kymmenen saunaa tai höyryhuonetta ja mahdollisuus rentoutua hierontojen ja muiden hoitojen avulla.

Kylpylän aukioloajat vaihtelevat päivittäin, joten ne kannattaa tarkistaa netistä.

Avoinna kylpylä kuitenkin on joka viikonpäivä.

Sisäänpääsyhinta vaihtelee myös 9400-10900 HUF välillä riippuen käyntiajankohdasta. Voin kuitenkin sanoa, että edellisellä kerralla lilluminen kylpylässä auttoi merkittävästi atooppiseen ihooni, joten en miettinyt kahdesti menenkö sinne uudestaan.

Kylpylä sijaitsee kaupunginpuistossa, aivan eläintarhan vieressä.

Paikkaan pääsee parhaiten keltaisella 1 linjan metrolla ja jäämällä pois Széchenyi fürdő asemalla, joka sijaitsee aivan kylpylän vieressä.

Metron 1 linja kuuluu UNESCOn maailmanperintöluetteloon. Metrolinja on maailman toiseksi Lontoon metron jälkeen. Vanha asema huokuukin ihanasti historiaa. Näkyvissä on vielä vanhoja alkuperäisiä rakenteita.

Puisto on iso ja se on suosittu virkistyspaikka sekä Budapestin paikallisten että vierailijoiden keskuudessa.

Puiston pääportti sijaitsee Sankarien aukion kohdalla, jonne pääsee samalla 1 linjan metrolla.

Jäimme Hősök teren asemalla pois ja ihailimme ensin aukiolla olevia upeita rakennuksia.

Emme kuitenkaan tällä kertaa menneet kuvataiteen museoon ja taidehalliin.

Aukion keskipisteenä on lähes 40-metrinen näyttävä pylväs, jonka huipulla on arkkienkeli Gabrielin patsas.

Alue on yksi Budapestin maailmanperintökohteista.

Puistossa sijaitsee myös kasvitieteellinen puutarha sekä Budapestin erinomainen liikennemuseo.

Lisäksi puistossa on upea Vajdahunyadin linna.

Vajdahunyadin linna rakennettiin alun perin vuonna 1896 unkarilaisten maahantulon 1000-vuotisjuhlien kunniaksi.

Linna pystytettiin väliaikaisesti kevyistä materiaaleista juhlanäyttelyä varten.

Linna on kooste useista muista rakennuksista ympäri Unkaria.

Kaupunkilaiset mieltyivät linnaan niin paljon, että nykyinen Vajdahunyadin linna rakennettiin samalle paikalle kestävämmistä materiaaleista.

Linna voidaankin lisätä juhlanäytteleyiden kertakäyttörakennuksista pysyvien muistomerkkien listalle päätyneiden Pariisin Eifel tornin, Bilbaon Puppyn, Nürnbergin Handwerkerhofin ja Brysselin Atomiumin seuraan.

Linnassa toimii nykyään Unkarin maatalousmuseo, joka on myös Euroopan suurin agrologinen museo.

Linnan pihalla voi kierrellä vapaasti, mutta museoon, kappeliin ja pieneen torniin/muurille peritään pääsymaksu.

Emme menneet sisälle vaan ihailimme rakennusta ainoastaan ulkopuolelta.

Erzsébetváros tunnetaan kansankielessä paremmin Budapestin juutalaiskorttelina.

Euroopan suurin ja maailman toiseksi suurin synagoga Dohányin synagoga on todellakin käymisen arvoinen paikka.

Se on vaikuttava maurilaisen arkkitehtuurin teos.

Kauniissa rakennuksessa ja sen pihamaalla pääsee kulkemaan itsenäisesti. Synagogan rakennuksessa toimii myös unkarilainen juutalaismuseo. Synagoga on avoinna kesäkuukausina sunnuntaista-torstaihin klo 10-20. Lipun hinta on 9000 HUF.

Kun olet synagogan kulmilla kannattaa käydä tutustumassa Budapestin hylättyihin taloihin perustettuihin rauniobaareihin.

Niistä tunnetuin on Szimpla Kert, joka on näkemisen arvoinen.

Paikan seinät on töhritty ja joka puolella on ties mitä tavaraa koristeena.

Pari Boomeria eksyi paikkaan ja erityisen kiva oli huomata, että muutama muukin boomeri eksyi paikkaan.

Juomat maistuivat tässä sekamelskassa oikein hyviltä, live musiikin kera.

Mentävähän se oli junamatkailijana junamuseoon.

Budapestissa sijaitseva Unkarin junamuseo Magyar Vasúttörténeti Park on avoinna muina päivinä paitsi maanantaisin klo 10-16.

Sisäänpääsymaksu sinne on 2000 HUF on esillä kokoelma junia, joilla on suuri merkitys Unkarin ja kansainvälisen rautatieliikenteen historiassa.

Paikka oli laadukas ja nähtävillä on myös Orient Expressiä varten rakennettu teakkinen ruokailuvaunu ja vuonna 1934 rakennettu Árpád junavaunu.

Lisäksi esillä on Neuvostoliittolainen Chaika, joka toimi aikoinaan Unkarin pääministerin Jenő Fockin virka-autona. Myöhemmin Unkarin valtionrautatiet muutti auton kulkemaan kiskoilla.

Budan puolella sijaitseva Gellértin vuori on nimetty piispa Gellértin mukaan. Kukkulalla onkin hänen muistopatsaansa. Legendan mukaan piispa kuoli, kun hänet työnnettiin piikkitynnyrissä vuorenrinteeltä alas Tonavaan.

Paikkaan pääsee tällä hetkellä poikeuksellisesti bussilla 16, joka menee vain puoleen väliin, josta täytyy sitten jatkaa jalan, jos haluaa huipulle.

Paikka on nimittäin remontissa seuraavat puolitoista vuotta.

Kukkulalla sijaitsee muun muassa Hapsburgien rakentama Citadella linnoitus. Linnoituksen edessä on Budapestin epävirallinen symboli eli vapaudenpatsas, joka on myös UNESCOn maailmanperintökohde.

Unkarin vallankumouksen ja vapaussodan jälkeen unkarilaiset halusivat purkaa linnoituksen, mutta se kuitenkin säilytettiin ja muutettiin vuonna 1960 matkailukeskukseksi.

Gellértin vuoren juurella sijaitsee Gellértin ja Rudaksen kylpylät. Rudas kylpylä on yksi harvoista alkuperäisistä turkkilaisista kylpylöistä, joka on edelleen käytössä. Kylpylä on peräisin 1600-luvulta.

Vuoren juurella sijaitsee Luolakirkko, joka on komeampi ulkoapäin, kuin sisältä.

Kirkko on palvellut aikojen saatossa niin luostarina, kirkkona kuin kenttäsairaalana natseille.

Kirkko suljettiin kokonaan 1951 tehdyssä ratsiassa ja se pysyi suljettuna aina vuoden 1989 rautaesiripun rikkoutumiseen saakka.

Nykyään kirkko on munkkien käytössä ja se on erittäin suosittu turistikohde. Paikka on avoinna muina päivinä paitsi sunnuntaina klo 9.30-19.30. Sisäänpääsy paikkaan makssa 850 HUF, sisältäen audio guiden.

Kerrassaan mainio paikka vierailla oli Memento puisto tai oikeammina ulkoilmamuseo, jossa on Unkarin kommunistisen ajan 41 patsasta ja monumenttia.

Onneksi näitä ei ole tuhottu niin kuin monissa muissa maissa, vaan ne on kärrätty yhteen paikkaan, jossa ne kertovat ja kuvaavat tuon ajan kommunismin ja neuvostoajan diktatuurin ja suuruudenhulluista historiaa.

Puistossa on mm. Leninin, Marxin ja Engelsin sekä useiden Unkarin kommunistijohtajien patsaita, kuten myös muita aatteen, Neuvostoliiton ystävyyden ja ”vapautuksen” monumentteja sekä työväenliikkeen sankarillisia veistoksia. 

Paikka on hieman kauempana keskustasta, mutta sinne pääsee kätevästi bussilla.

Avoinna se on päivittäin klo 10-18.

Sisäänpääsy ulkoilmamuseoon maksaa 3000 HUF.

Budapestiä oli koluttu useamman päivän ajan ja se oli toiminut mainiona tukikohtana myös alueen muiden kohteiden tutkimiseen. Nyt oli aika siirtyä muualle Unkariin. Kassit kantoon ja menoksi.

Previous Post Next Post

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply