Yleinen

Virossa autolla osa 1: Tallinna-Pärnu-Tartto

TallinnaPärnuTartto

Viro on kiehtova yhdistelmä keskiaikaista historiaa, modernia länsimaista elämänmenoa, johon kuuluu monipuolinen kulttuuritarjonta sekä vilkas yöelämä. Rahalla saa ylellisiä elämyksiä sekä kulinaristin herkkuhetkiä. Hieman sivummalta löytyy neuvostovuosien rappioromantiikkaa ja upeita luontokohteita.

Olemme vierailleet maassa kymmeniä kertoja, niin turisteina, vieraina häissä kuin hautajaisissakin, mitkä muuten poikkeavat meikäläisten vastaavista.

Olemme käyneet maalattiapohjaisessa saunassa ja luxus mestoilla ennen ja jälkeen Viron uuden itsenäistymisen.

Olemme kyläilleet maaseudulla, jonottaneet jäätelöä 70-luvun neuvostoaikana ja nauttineet vieraanvaraisuudesta ja ystävällisyydestä. Tässä blogissa paneudun kuitenkin nähtävyyksiin ja kivoihin vierailupaikkoihin neljässä suosituimmassa turistikaupungissa.

Olen tähän postaukseen keräännyt eri keroilla käydyt suosituimmat turistikohteet.

Jos on Virossa liikenteessä autolla kannattaa huomioida Suomea tiukempi alkoholipolitiikka.

Promilleraja on käytännössä nolla. Sakkoa voi tulla myös varusteiden puuttumisesta.

Autoliiton mukaan Virossa on autossa pakollista olla mukana jauhesammutin ja huomioliivi.

Nopeusrajoitukset poikkeavat myös suomalaisista. Taajaman ulkopuolella saa ajaa pääsääntöisesti 90 km/h, paikoin 110 km/h. Teitä on kunnostettu ja kunnostetaan koko ajan ja päätiet ovatkin melko hyvässä kunnossa. Huomioida kannattaa, että houkuttelevia pysähdyspaikkoja ja bensa-asemia ei ole liiaksi saakka näiden reittien varrella. Teiden opasteet ovat selkeitä ja niitä on helppo seurata.

 

Tallinna

Tallinna on sekoitus vanhaa historiaa sekä koko ajan uutta ja modernenia kaupunkikuvaa hakeva kivan kokoinen kaupunki. Helsingistä lyhyen, vain kahden tunnin laivamatkan päässä sijaitseva Viron pääkaupunki Tallinna on myös portti Balttiaan sekä seikkailuille muualla Virossa.

Tässä Tallinnan kuvauksessa on useamman käyntikerran saldo. Lyhyellä päivän visiitillä näitä kaikkia ei ehdi millään koluta läpi. Paikat on kierretty 2019-2021 välisenä aikana.

Viimeisin käyntikerta oli juuri nyt koronan taas helpotettua ja rajojen avauduttua.

Tallinnassa elämä tuntui asettuneen melko normaaliksi, paitsi, että turisteja ei kaupungissa juurikaan ollut.

Moni tuttukin paikka näytti erilaiselta, kun niitä pystyi ihailemaan ilman suurta väenpaljoutta.

Jos aikoo liikkua paljon Tallinnan alueella ja käydä sen useissa erilaisissa museoissa ja muissa nähtävyyksissä, voi olla järkevää hankkia Tallinna Card, jolla pääsee moniin paikkoihin alennuksella tai veloituksetta. Kortteja on useita erilaisia. Hinnat vaihtelevat 28 € aina 63 euroon. Tallinna Card oikeuttaa myös käyttämään julkisia liikkumisvälineitä maksutta.

Tallinnan julkisten liikennevälineiden verkosto on hyvä ja lipun voi ladata kätevästi Ühiskaarttiinn, joita saa R-kioskeilta ja satamasta.

Kortille voi ladata haluamansa summan ja lipputyypin matkustamista varten.

Liikkuminen julkisilla on edullista Tallinnassa.

Päivälipun hinta on 3 €. Kuljettajalta voi ostaa myös kertalipun, jonka hinta 2 €. Tällöin maksu on suoritettava kuitenkin tasarahalla. Lippu on voimassa tunnin, ja sillä voi matkustaa raitiovaunulla tai linja-autolla.

Tallinnassa ovat yleistyneet, kuten monessa muussakin isossa kaupungissa kaupunkipotkulaudat. Samoin pyörän vuokraaminen onnistuu Tallinnassa, tosin pyöräily ei ole yhtä suosittua kuin esim. Suomen isoissa kaupungeissa.

Mainio tapa saada kaupungista nopeasti paljon irti on hypätä City Sightseeing Hop on Hop off bussien kyytiin. Reitit kiertävät kaikki merkittävimmät nähtävyydet ja alueet Vanhaa kaupunkia lukuun ottamatta, joka on suurimmaksi osaksi kävelyaluetta. Kiertoajelun hinnat pitävät sisällään kaikki kolme eri linjavaihtoehtoa ja hinta vuorokauden lipulle on 25 € aikuiselta ja lapselta 10 €. Saatavana on myös 72 h lippuja.

UNESCOn maailman- perintökohteisiin kuuluva Tallinnan Vanha kaupunki on maailman parhaimmin säilyneitä historiallisia Hansakaupunkeja ja hienohan tuo on!

Harmillisesti monet turistit kävelevät vain Raatihuoneentorille ja jäävät sinne istuskelemaan tai syömään.

Kannattaa kuitenkin kierrellä Vanhan kaupungin katuja ja tutkia muurien sisäpuolella olevaa upeaa Vanhaa kaupunkia.

Jos oikein laiskottaa, niin hyvä vaihtoehto on ottaa Vanhan kaupungin kaupunkijuna, joka tekee kattavan nähtävyyskierroksen Vanhassa kaupungissa.

Vanhassa kaupungissa on mahdollisuus osallistua myös 2 tuntia kestävälle opastetulle kävelykierrokselle, jonka hinta on 29 €/henkilö.

Olevisten eli Pyhän Olavin kirkon tornia pidetään edelleen yhtenä Tallinnan symboleista.

Kesäkausina on mahdollista kiivetä 232 askelmaa olevia kierreportaita pitkin tornin näköalatasanteelle nauttimaan kaupunkinäköalasta.

Kirkko on avoinna päivittäin klo 10-20 ja nousu torniin maksaa 5 € aikuiselta ja 3 € lapselta.

Pyhän hengen kirkon ulkoseinällä oleva kello on kaupungin vanhin ajannäyttäjä ja suosittu kuvauskohde.

Vanhan kaupungin lisäksi kannattaa vierailla Toompean kukkulalla, josta on hienot näköalat merelle ja Tallinnan kaupunkiin.

Yksi Tallinnan tunnetuimmista näköalapaikoista on Vanhasta kaupungista löytyvä Tuomiokirkonmäki.

Aleksanteri Nevskin ortodoksikirkkoa ei kannata ohittaa, sillä se on melkoisen hieno niin ulkoa kuin sisältäkin.

Tallinnan Tuomiokirkkoon pääsee tutustumaan ilmaiseksi, mutta jos haluaa päästä tutkimaan kirkon käytävää ja sen seinillä olevaa taidetta, maksaa sisäänpääsy 2 €.

Kirkon torniin ihailemaan maisemia pääsee 5 euron hinnalla. Kiivetä joutuu kuitenkin 140 askelta.

Kuuluisimmassa tornissa Kiek in die Kökin sisällä on näyttely, jossa on esillä Tallinnan historiaa ja aseita eri aikakausilta.

Kiek in die Kökistä voi myös varata kierroksen Tallinnan bastioneihin.

Bastioneihin pääsee vain opastetulla kiertokäynnillä, ja kierroksen ikäraja on 7 vuotta. Liput kannattaa varata etukäteen. Bastionikäytävissä ja Kiviveistosmuseossa on käytössä ääniopas joka kannattaa ladata puhelimeen ennen kierrosta. Lippujen hinnat vaihtelevat kierrokselle ja museoon riippuen siitä ottaako yksittäisliput vai esimerkiksi seitsämän eri museon passin tai muita erilaisia lippucomboja. Näistä ja aukioloajoista löytyy lisää tietoa täältä.

Kukkulalta on kiva kävelyreitti alas Vanhaan kaupunkiin.

Viru-portin lähellä Hellemannin torniin sekä Vanhan kapungin toisella laidalla olevaan Neitstorniin pääsee myös kapuamaan.

Lisäksi niistä pääsee kävelemään kaupunkia kiertävän linnoitusmuurin päälle.

Vanhassa kaupungissa on useita kauniita ja huolella entisöityjä rakennuksia sekä paljon kivoja pikku kujia.

Aikaa Vanhan kaupungin kiertelyyn kannattaakin varata riittävästi.

Yksi näyttävimmistä rakennuksista Tallinnassa on Toompean linna, jossa nykyään toimii Viron parlamentti.

Linnan edessä oleva Hermannin torni on tärkeä symboli, jonka tornin huipulla liehuu Viron lippu.

Lipunnostoseremonia tehdään joka aamu ja jos paikalle saattuu aamuvarhaisella voi se olla näkemisen ja kokemisen arvoinen tapahtuma.

Tallinnan Kaupungintalo Tallinna raekodaan pääsee tutustumaan heinä- ja elokuussa viiden euron pääsymaksua vastaan.

Kaupungintalon torniin voi kiivetä toukokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin klo 11–16 (korona-aikataulu) ja sinne on erilliset, aikuisilta 5 euroa maksavat pääsyliput.

Ydinkeskusta lienee monille tuttu, mutta keskustan ulkopuolelta löytyy monia käymisen arvoisia paikkoja. Mainita kannattaa Tallinnan rantaviiva kävelyteineen ja hiekkarantoineen, joka onkin kesäisin erityisen houkutteleva.

Rantatietä pitkin pääsee noin 7 kilometrin päässä sijaitsevaan Piritaan, jossa on kahden kilometrin mittainen vaaleahiekkainen ranta, joka on erityisen suosittu erityisesti paikallisten keskuudessa.

Piritassa sijaitsee myös Tallinnan vierasvenesatama ja vesiurheilukeskus, jossa pidettiin aikoinaan Moskovan olympialaisten soutukilapilut.

Piritan lähellä on Birgittalais-luostarin rauniot.

Raunioille pääsee tutustumaan ympäri vuoden.

Raunioiden vieressä on luostarimajatalo, josta voi varata majoituksen ja jonne voi vetäytyä hiljentymään.

Hieman kaupunkiin päin Piritaan vievän tien vieressä sijaitsee kuuluisa laululava.

Tallinna onkin erittäin ylpeä korkeatasoisista laulujuhlistaan.

Laululavoja on myös muissa Viron isoimmissa kaupungeissa.

Merimuseo Lennusadam on noussut yhdeksi suosituimmaksi käyntikohteeksi Tallinnassa. Museossa onkin paljon katsottavaa ja kierreltävää.  Museo on suljettu maanantaisin, mutta muina päivinä se on auki klo 10–19.

Sisäänpääsy museoon vaihtelee riippuen siitä mitä osia museontarjonnasta haluaa käydä katsomassa.

Tarkat lippujen hinnat kannattaa tarkistaa museon sivuilta.

Nyt museota huputettiin sillä siihen on tulossa iso julkisivu- ja kattoremontti.

Tallinnan televisiotornista voi ihailla ympärillä olevia maisemia tai tutustua paikalla olevaan tv-tornin historiasta kertovaan näyttelyyn.

Tornissa on myös tasokas kahvilaravintola.

Lisäksi tornin huipulla on mahdollisuus 30 € hintaiseen reunallakävelyyn, jossa turvavaljaissa voi kävellä 21. kerroksessa sijaitsevan näköalatasanteen reunaa pitkin.

314 metrinen tv-torni on Viron korkein rakennus.

Torni on avoinna ma-su klo 11-22.

Pääsylippu torniin maksaa 15 € aikuinen ja 9 € 7-19-vuotiaat.

Muita hyviä näköalapaikkoja Tallinnassa ovat Radisson SAS Blue -hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitsee 24-Lounge -baari, jonka isolta näköalatasanteelta näkyy koko Tallinnan yli.

Terassilla kelpaa nauttia iltapäiväkahvia tai lasi kuohuvaa kauniiden maisemien ympäröimänä.

Viru hotellin terassibaari, joka sijaitsee hotellin 22 kerroksessa on myös hyvä näköalapaikka.

Sieltä on upeat näköalat Vanhaan kaupunkiin ja satamaan.

Terassibaari avautuu päivittäin klo 15.30.

Myös Skywheel of Tallinn maailmanpyörästä pääsee ihailemaan maisemia 10 € pääsylipun hinnalla.

Lisäksi tarjolla on perhelippu, shampanjalippu ja elämyslippu.

Maailmanpyörä on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 12-20 ja maanantaisin klo 12-22. T1 Mall of Tallinn -ostoskeskuksen katolla oleva maailmanpyörä on Euroopan ensimmäinen ostoskeskuksen päälle rakennettu maailmanpyörä.

Yhtenä uutena mielenkiintoisena kohteena on Telliskivi, jossa sijaitsee myös Balti Jaama Turg. Se on mieleenpainuva yhdistelmä modernia arkkitehtuuria, vanhaa kauppahalliperinnettä sekä pieniä putiikkeja. Alueelta saa myös maistuvaa katuruokaa.

Itse suosin mieluummin perinteistä Tallinnan keskustoria.

Keskturg sijaitsee parin kilometrin päässä kaupungin ydinkeskustasta.

Torilla myydään kaikenlaista tavaraa ja elintarvikkeita ja se onkin paikallisten suosiossa.

Keskturg on avoinna maanantaista sunnuntaihin kello 7-17. Se onkin jo vuosia ollut halvempien hintojensa takia marjojen, sienien, hedelmien ja vihannesten hankintapaikkamme.

Telliskiven rosoinen tehdasalue näyttävine graffiteineen tarjoaa kävijälleen virolaista designia ja viihtyisiä ravintoloita.

Telliskiveen pääsee ratikalla mutta se on myös kävelymatkan päässä Tallinnan keskustasata ja satamasta.

Vierailla kannattaa ehdottomasti myös parin kilometrin päässä keskustassa sijaitsevassa Kadriorgin kaupunginosassa, jossa sijaitsee 1700-luvulla rakennettu näyttävä barokkipalatsi puistoineen.

Komeassa palatsissa on esillä taidenäyttely, joka esittelee ulkomaista taidetta. Alueen toinen museo Kumu esittelee virolaista taidetta.

Paikalle pääsee helposti esimerkiksi raitiovaunulla tai jalan. Kumpikin taidemuseo on kiinni maanantaisin. Avoinna ne ovat tiistaina ja torstaista lauantaihin klo 10-18 ja keskiviikkoisin klo 10-20. Lippu Kardiorggin museoon aikuiselta maksaa 8 € ja Kumuun 10 €. Kannattaa kuitenkin ehdottomasti tarkistaa Tallinnan museoiden erilaiset yhteisliput lippusivustolta, joilla voi vierailla kaikissa museoissa.

Kadriorgin palatsin puistoalue on täynnä kauniita istutuksia ja siellä on paljon silmänruokaa.

Viereisessä puistossa on kiva istuskella ja siellä on myös paljon erilaista toimintaa ja aktiviteettejä sekä pieni huvipuisto lapsille.

Viru hotellin ylimmässä kerroksessa sijaitseva KGB- vakoilumuseo on mielenkiintoinen paikka vierailla. Museossa saa hyvän käsityksen siitä, miten ulkomaalaisia vierailijoita vakoiltiin Neuvostoliiton aikana. KGB-vakoilumuseon parillekin näköalapaikalle pääsee osallistumalla museokierrokselle, jonka aikana esitellään Neuvostoliiton aikaista toimintaa ja kerrotaan hotellin historiasta.

Suomenkielisiä museokierroksia järjestetään päivittäin ja lipun hinta aikuiselta on 11 € ja lapset 10-15 vuotiaat 5,50 €.

Kiireisempinä turistiaikoina lippu kannattaa varata etukäteen, koska osallistujamäärää on rajoitettu.

Opastettu kierros kestää tunnin.

Olemme jokusen aikaa sitten käyneet Tallinnan eläintarhassa, joka oli varsin mainio.

Eläintarhan eteen pääsee kätevästi kaupungin keskustasta usealla eri linja-autolla.

Kannattaa kuitenkin tarkastaa kummalle sisäänkäynnille on suuntaamassa. Tarkemmat ohjeet löytyy täältä.

Eläintarhassa on runsas lajivalikoima ja siellä voi nähdä monia sellaisia eläimiä, mitä kotoisessa Korkeasaaressa ei ole. Eläintarha on avoinna päivittäin klo 9-18. Sisäänpääsymaksu on 8 € aikuiselta ja 5 € lapselta. Lisäksi myynnissä on perhelippuja ja erikoislippuja. Mahdollisuus on valita myös 1 € kalliimpi lippu, josta yhden euron lahjoitus ohjataan maailman uhanalaisten eläinlajien suojeluun.

Alueen toinen perheiden suosikki on Rocca al Maren ulkomuseo, joka on erinomainen vierailupaikka. Kesäsunnuntaisin ulkoalueilla on erilaista ohjelmaa, kuten kansantanssia, myyjäisiä ja kausitapahtumia.

Tallinnan kulttuuritarjonta on erittäin laadukasta ja suosittua onkin lähteä esim. ooppera-, baletti tai konserttimatkalle Tallinnaan.

Suosittua on myös mennä kuuntelemaan konsertteja, laululavalla olevia musiikkitapahtumia tai supertähtien keikkaesiintymisiä, sekä vierailla elokuvissa.

Monet suomalaiset matkanjärjestäjät järjestävät näihin paketoituja matkoja hotelliyöpymisellä.

Tallinnassa moni myös haluaa shoppailla. Kaupungissa on useita kauppakeskuksia, kuten esimerkiksi Rocca Al Mare -kauppakeskus, Kristiine Keskus, Ulemiste -kauppakeskus ja Viru Keskus. Aivan Tallinnan keskustassa sijaitsee Rotermann-kortteli, jonka alueelta löytyy erityisesti urbaaneja tyylejä ja muotimaailman tuoreita trendejä myyviä liikkeitä. Tallinnan Vanhassa kaupungissa on useita pikku putiikkeja, jotka myyvät laadukkaita käsityönä tehtyjä tavaroita. Lisäksi satama-alueelta löytyy lisäksi monen turistin suosima Sadamarket.

Jos Tallinnassa on jo nähnyt kaiken kannattaa ehdottomasti poiketa noin 20 min automatkan päässä olevaan Jägalan vesiputoukselle.

Se on kiva retki- ja picnic paikka aivan päätien vieressä.

Kesähelteillä putouksella oli myös paljon uimareita ja ps. talvella se on upean näköinen jääpuikkoineen.

Paikalle pääsee myös linja-autolla numero 154. Linja-auto jättää matkaajan päätielle, josta joutuu kävelemään putoukselle hieman yli kilometrin matkan.

 

Pärnu

Matka Pärnuhun Tallinnasta Via Balticaa eli E 67 tietä pitkin kestää omalla autolla noin 2 h. Tie on erittäin vilkas ja siellä kulkee paljon rekkoja. Tallinnan ja Pärnuun välillä kulkee hyvin myös bussiliikenne.

Junalla ei Pärnuuhun tällä hetkellä pääse, sillä Viro päätti jättää Tallinna – Pärnu radan kunnostamatta ja odottaa nyt Rail Baltican valmistumista, joka tulee linkittämään Tallinnan ja Pärnun tulevaisuudessa muualle Balttiaan ja Eurooppaan.  Yes, kun se valmistuu on Suomestakin melko suora reitti junalla Eurooppaan .

Matkalla voi ihailla isoja haikaranpesiä, joita on ollut näkyvillä kaikilla isoilla teillä matkalla Pärnuhun, Tarttoon ja Saarenmaalle.

Pärnussa elämänmeno sujui entiseen tapaan.

Nyt heinäkuussa näimme muutaman muun suomalaisen autokunnan. Hotellissa oli latvialaisia sekä liettualaisia turisteja jo jonkun verran.

Myös terasseilla ja ravintoloissa sekä kaupunkikuvassa oli kivasti ihmisiä liikkeellä.

Matkailu kahden koronarokotuksen jälkeen tuntui turvalliselta, varsinkin kun hotellin työntekijät ja ravintolat hoitivat palvelun ja asiat hyvin terveysturvallisesti.

Pärnussa ei ole kovinkaan paljon erityisiä nähtävyyksiä ja se sopiikin hyvin yhden-kahden päivän matkakohteeksi. Suosittu Pärnu onkin sen pitkän hiekkarannan ja rannalla olevien kylpylähotellien takia. Ranta on muuttunut paljon sitten viime käynnistä.

Ranta-alueella on useita ravintoloja ja kesäterasseja.

Ranta on sen verran iso ja laaja, että sinne helteisenäkin päivänä mahtuu väljästi paljon auringonpalvojia.

Rantakadulla on paljon erilaisia toimintoja ja aktiviteetteja lapsille ja rannalla on hyvät ja monipuoliset vesiurheilumahdollisuudet.

Rannan ehdoton kaunistus on Mutakylpylän rakennus, joka onkin yksi kylpyläkaupungin maineessa olevan Pärnun maamerkki.

Pärnu on sen verran pieni kaupunki nähtävyyksien osalta, että sen voi kiertää jalkaisin. Suosittua on myös liikkua polkupyörällä tai sähköpotkulaudalla, joita katukuvassa näkyikin paljon. Myös bussiliikenne rannan ja keskustan välillä toimii hyvin. Perjantaisin on mahdollista osallistua suomenkieliseen opastettuun kävelykierrokseen, joka kestää reilun tunnin.

Rannasta kulkee kävelyreitti keskustaan Pärnu Rannapark puiston läpi.

Keskustaan pääsee kulkemaan kauniin Tallinnan portin läpi.

Tallinnan portin ja sataman välissä on kuvauksellinen vallihautapuiston alue suihkulähteineen.

Pieni kaarisilta on löytänyt tehtävän rakkaudenlukkojen kiinnityspaikkana.

Alueella on kolme pienoismallia, joiden avulla pystyy hyvin saamaan käsityksen Pärnun kehityksestä nykyiseen muotoonsa.

Pärnuunhun voi tutustua myös mereltä ja joelta päin.

Maisemaristeilyt turisteille alkavat keskustan sillan vierestä. Risteily kestää 1 h ja aikuisen risteilymaksu on 10 € ja lapsen 5 €.  Alueen kaunista auringonlaskua voi ihastella auringonlaskuristeilyllä, joka kestää 2h ja hinta sille on 17 € aikuinen ja 7 € lapsi. Auringonlaskua voi myös ihailla aivan ilmaiseksi aallonmurtajalta.

Mielenkiintoinen paikka vierailla on Pärnun pursiseuran venesatama.

Kesäaikaan alueella on usein erilaisia konsertteja ja ohjelmaa.

Myös erilaiset purjehduskilpailut ovat viikoittaisia kesäaikaan.

Pärnun keskustan alue on laajentunut ja sinne on rakennettu paljon uutta.

Uudesta keskustasta löytyy ostoskeskuksia ja uusi hieno linja-autoasema.

Unohtaa ei kannata hieman sivummalla olevaa Pärnun toria, joka on tyypillinen virolainen tori.

Pärnun Vanha keskusta ei ole kovinkaan iso.

Siellä täällä katujen varsilla oli perinteisiä pärnulaisia asuintaloja, joista iso osa on hienosti entisöityjä.

Pärnun keskustassa on muutamia kirkkoja, joissa kannattaa piipahtaa.

Elisabethin kirkossa saimme kuunnella seuraavalla viikolla alkavan konserttisarjan urkuharjoituksia. Urut ovat yhdet Viron parhaimmista ja kauniisti ne soivatkin. Kirkko sisältä, eikä ulkoakaan ollut kovin kummoinen.

Sen sijaan Jekateriinan ortodoksikirkko oli upea sisältä.

Ulkopäin kirkko oli kovin vaatimaton.

Kirkossa piti maksaa 2 € kuvausmaksu, mutta se kyllä kannatti, sillä upeat hopeareunusteiset ikonit olivat aivan mahtavia.

Pärnussa on myös toinenkin hieno ortodoksikirkko, Pärnun Kristuksen kirkastumisen kirkko.

Rüütlin varrella ja sen sivukaduilla on useita ruokapaikkoja ja kahviloita sekä kivoja pikku putiikkeja.

Kesäisin kadulla on myös käsitöitä myyviä kojuja.

Nykytaiteen ystäville löytyy Pärnusta pieni museo, jonka takapihalla seisoo päätön Lenin-patsas.

Museo on avoinna kesäkuukausina päivittäin klo 9–21. Aikuisen pääsylippu museoon maksaa 4 €.

Pärnun kaupunkimuseo on käymisen arvoinen paikka. Se esittelee Pärnun seudun historiaa esihistoriasta aina neuvostoaikoihin. Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10–18. Sisäänpääsy maksu museoon on 12 € aikuiselta ja lapselta 6 €. Yhteislippu Koidula museoon ja Punaiseen torniin maksaa 20 € aikuinen ja 12 lapsi. Tämä voi olla hyvä valinta, jos aikoo kiertää näissä kaikissa museoissa.

Vanhassa Raatihuoneessa sijaitsee tätä nykyä Pärnun vierailukeskus.

Paikka on avoinna kesäkuukausina tiistaista perjantaihin klo 11-18.

Lauantaisin paikka on avoinna 11-14.

Suljettuna se on maanantaisin ja sunnuntaisin.

Kaupungista matkalla rantaan ei kannata ohittaa Ammenden huvilaa, joka onkin komea näky.

Sen upeassa puutarhassa on hyvä nauttia juotavat.

Paikassa pidetään myös paljon erilaisia tapahtumia.

Pärnu onkin kuuluisa useista erilaisista kesätapahtumista ja ulkoilmakonserteista.

Rannalla on myös hotelli Tervise Paradiisissa Span yhteydessä sijaitseva Viron suurin vesipuisto, joka on varsinkin lapsiperheiden suosiossa. Vesipuisto on auki ympäri vuoden klo 11-21. Joka kuukauden toinen tiistai on vesipuistossa huoltotyöt, jolloin vesipuisto on suljettu koko päivän. Sisäänpääsy vesipuistoon vaihtelee ajankohdan ja käyttäjien iän ja kokoonpanon mukaan. Hinnat kannattaakin tarkistaa täältä.

Vesipuiston yhteydessä on myös keilaradat, joiden aukioloajat ovat maanantaista torstaihin klo 14-22 sekä perjantaista sunnuntaihin klo 12-22. Joka kuukauden toinen keskiviikko on keilaratojen huoltopäivä, jolloin radat avautuvat vasta klo 19. Hinnat keilailuun vaihtelevat myös ajankohdan mukaan. Lisäksi siellä on biljardin peluu mahdollisuus hintaan 5 € /tunti.

Pieni mutta mielenkiintoinen automuseo Halingassa, aivan Tallinna-Pärnu maantien vieressä on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka.

Museo on avoinna päivittäin klo 11-18 ja sisäänpääsymaksu sinne on 8 € aikuiselta.

Automuseon näyttelyesineet koostuvat pääsääntöisesti neuvostoajan mielettömän hienosti kunnostetuista kulkupeleistä, joita oli kiva ihailla ja kuvata.

Siiderin ystävien kannattaa pienellä koukkauksella päätieltä eksyä Jaanihanson tai Torin siideritiloille.

Tartu eli Tartto

Tartto on Viron toiseksi suurin kaupunki, joka on myös vanha ja arvostettu yliopistokaupunki.

Yliopistonsa ansiosta pieni noin sadantuhannen asukkaan kaupunki on nuorekas, eläväinen ja kansainvälinen.

Tartto on myös monen suomalaisenkin opinahjo.

Viro on tunnettu ja suosittu laadukkaista kylpylöistään eikä Tartto tee siinä poikkeusta.

Tarttoon ajaa omalla autolla E263-tietä pitkin Tallinnasta noin 2½ tunnissa. Tie on hyvässä kunnossa ja liikenne sujuvaa. Julkinen liikenne Tarttoon toimii erinomaisesti. Linja-autolla matkustaminen Tallinnasta Tarttoon on helppoa, mukavaa ja erittäin edullista. Vuoroja kaupunkien välillä on runsaasti. Linja-autolla liikkuminen on ylipäänsä edullista Virossa. Tallinnasta on helppo matkustaa linja-autolla naapurimaiden pääkaupunkeihin. Tarttoon pääsee Tallinnasta myös junalla, eikä nekään liput ole kalliitta. Junavuoroja kaupunkien välillä kulkee hyvin.

Tartto on varsin kompakti kaupunki ja siellä on helppo kävellä ympäriinsä.

Tartto on myös pyöräilijäystävällinen kaupunki ja vuokrapyöriä on kaupungista saatavana, kuten myös sähköpotkulautoja.

Kävimme Tarttossa juuri ennen kuin korona iski Pohjolaan. Talvella ja alkukeväästä Tarttossa on muutenkin kesäsesonkia vähemmän turisteja, mutta 2020 keväällä tiedettiin jo ennakoida tulevaa korona-aaltoa ja se näkyi vieläkin hiljaisemmaksi muuttuneessa kaupungissa.

Kesän vehreydessä puistot, jotka ovat tärkeä osa kaupunkia tuo kesämatkailuun oman painoarvonsa. Nyt ne olivat vasta heräilemässä horrosvaiheesta.

Talvella, joulun aikaan pimeys ja joulun kausivalot kaunistavat paikkaa ja luovat keskiaikaiseen kaupunkiin oman tunnelman. Kaupunkia mainostetaankin myös joulukaupunkina. Kaupunki ei siis vierailumme aikana loistanut parhaimmillaan. 

Koronakurimusta odottava kaupunki oli auringoinpaisteesta huolimatta aavemaisen tyhjä ja hiljainen. Opinahjot oli suljettu päivää aiemmin ja opiskelijatkin olivat kadonneet katukuvasta.

Eniten nähtävää on Tartton eräänlaisessa Vanhassa kaupungissa ja Toomemäellä.

Virolaisittain Toomemägelle pääsee kiipeämään useita eri reittejä pitkin.

Toomemäen puistossa on monta kohdetta, joihin kannattaa tutustua.

Kesäaikaan Tartton yliopiston ylläpitämässä kasvitieteellisessä puutarhassa kannattaa vierailla, mutta keväällä tehdyn vierailun aikana se oli vielä osittain talviunessa ja siksipä emme sinne menneet.

Tartton yliopiston museossa kannattaa piipahtaa, sillä se kertoo enemmän Baltian tärkeimmästä ja arvostetuimmasta opinahjosta sekä tieteen ja yliopistokoulutuksen historiaa 1600-luvulta nykypäivään.

Pääsylipun hinta museoon on 7 € aikuiselta ja lapselta 6 €. Lisäksi tarjolla on perhelippuja. Lähes kaikki yliopiston alaiset museot ovat avoinna toukokuun alusta syyskuun loppuun tiistaista sunnuntaihin klo 10–18 ja talvikautena keskiviikosta sunnuntaihin klo 11–17. Tartton yliopistolla on myös varsin mainio taidemuseo.

Toomemäellä löytyy myös Kristjan Jaak Petersonin muistomerkki. Hän oli meidän omaa Runebergiä vastaava virolainen runoilija ja kääntäjä, jota pidetään Virossa runouden ensimmäisenä edustajana, ja Viron kansallisen heräämisen käynnistäjänä.

Entisen tuomiokirkon rauniot ovat myös yksi nähtävyys Tarttossa.

Kirkkorakennus vaurioitui pahoin Liettuan sotien ja sitä seuranneiden selkkausten aikana ja nykyisin rakennuksen kohokohtiin kuuluvat sen kaksi 1400-luvun jälkipuolella valmistunutta kirkontornia, joiden huipulla olevalla näköalatasanteella on mahdollista vierailla huhtikuun ja marraskuun välisellä ajalla.

Toomäellä sijaitseva tähtitorni on myös mielenkiintoinen tutustumiskohde.

Se oli aikoinaan astronomian tärkeimpiä keskuksia maailmassa ja onkin yksi Viron tiedehistorian helmi.

Observatoriossa pidetään säännöllisesti erilaisia kursseja niin alan harrastajille kuin muillekin.

Tähtitornissa on myös esillä mielenkiintoinen näyttely ja planetaario, josta on mahdollista katsella kaukoputkella tähtiä. Paikka on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 10-18. Kuten monet muutkin Viron museoista paikka on kiinni maanantaisin. Pääsymaksu näyttelyyn on 4 € aikuinen ja 3 € lapsi. Jos haluaa vierailla planetaariossa joutuu hankkimaan erillisen 3 € lipun.

Töömäellä sijaitsee myös useita muita mielenkiintoisia ja kuvauksellisia rakennuksia ja patsaita.

Johanneksen kirkko sijaitsee Vanhassa kaupungissa.

Kirkossa voi ihastella savesta poltettuja terrakottapatsaita.

Kirkkoon on ilmainen sisäänpääsy.

Sen sijaan 135 askelman korkuiseen näköalatorniin vaaditaan kahden euron pääsymaksu.

Torniin voi kiivetä kesäkuukausina maanantaista lauantainhin klo 10–19.

Talvella torniin pääsee kiipeämään vain ennakkoilmoituksella ja hyvällä ilmalla.

Tarttossa on myös useita mielenkiintoisia museoita ja siellä järjestetään varsinkin kesäaikaan paljon erilaisia tapahtumia.

Parhaiten näistä saa tietoa visittartu sivuilta.

Tartton sydän on Raatihuoneen tori ja sen edustalla oleva suutelevat opiskelijat veistos.

Ehdottomasti kannattaa käydä tutustumassa Raatihuoneeseen, joka on avoinna arkipäivinä klo 9-18 ja viikonloppuna klo 10-17.

Paikalle kannattaa eksyä erityisesti klo 9, 12, 15, 18 ja 21 jolloin Raatihuoneen kellot soittavat kellopelisävelmiä. Raatihuoneella järjestetään myös erilaisia kulttuurisia yleisötapahtumia.

Tarttossa on panostettu paljon myös rakennusten ehostamiseen ja siellä onkin useita kauniisti korjattuja taloja.

Keskustassa on kivoja kahviloita ja ravintoloita, joissa voi viettää aikaa.

Arvata vaan voikin, miten kesäksi avattavat ulkoterassit täyttyvät ihmisistä ja turisteista.

Tarttoa halkoo Emajoki.

Joella voi tehdä 1½ tuntia kestävän risteilyn, jonka hinta on 7 € aikuinen ja 5 € lapsi.

Laivat lähtevät torirakennuksen viereiseltä laiturilta.

Turismin sesonkiaikaan kannattaa liput tilata etukäteen vaikka risteilyntarjoajia onkin monta.

Toisella puolella jokea sijaitsee myös moderni Viron kansallismuseo, joka on auki ke-su klo 10-18. Liput museoon maksavat 14 €. Lisäksi on tarjolla lippuja museon muuttuviin näyttelyihin.

Tarttossa on myös useita uusia ja moderneja rakennuksia, jotka ihastuttavat muodollaan.

Joen toisella puolella on Tagurpidi Maja eli ylösalaisin talo, joka varmasti on mielenkiintoinen käymisen kohde .

Talo on ilmestys ja saa kyllä hieraisemaan silmiä.

Paikka on avoinna päivittäin klo 10-18. Itse emme talossa sisällä vierailleet, sillä se oli suljettu koronan takia loppukevääksi.

Lippujen hinnat vierailulle vaihtelevat sen mukaan millaisella kokoonpanolla paikassa vierailee. Peruslipun hinta aikuiselta on 7,50 € ja lapselta 6 €. Lisätietoa löytyy täältä.

Kaupunki voisi hyvinkin olla sellainen, jossa vierailla uudellee, normaalissa tilanteessa.

Takaisin alkuun

Previous Post Next Post

You Might Also Like

3 Comments

  • Reply kata 9 kesäkuun, 2022 at 8:46 am

    Kiinnostava reissupostaus kivoinen kuvineen, paljon hyviä vinkkejä!
    Henkilökohtaisesti olen eri mieltä Tallinnan eläintarhasta; monet eläimet vaikuttavat huonokuntoisilta ja ahdistuneilta ja tilat ovat riittämättömät ja vanhanaikaiset – lahjoittaisin pääsylippurahat vaikkapa Virossa toimiville eläinsuojelujärjestöille ja pitäisin ääntä eläintarhan parannusten puolesta.

  • Reply Maria Masalin 4 heinäkuun, 2022 at 2:08 pm

    Kiitos hienoista matkavinkeistä!
    Missään ei näkynyt päivämäärää. Voisitko kertoa koska matka on tehty?

  • Leave a Reply